Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε γονίδιο που προλαμβάνει νευρολογικές παθήσεις

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που προλαμβάνει νευρολογικές παθήσεις

Το Ankrd16 «σώζει» συγκεκριμένους νευρώνες, τα κύτταρα Purkinje, που πεθαίνουν όταν δεν γίνεται σωστά η επικοινωνία μεταξύ γονιδίου και πρωτεΐνης

Αμερικανοί ερευνητές μετά από πολυετή έρευνα ανακάλυψαν το γονίδιο Ankrd16 που εμποδίζει την επιβλαβή συσσώρευση πρωτεϊνών σε νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σούζαν Ακερμαν, παρατήρησε ότι το γονίδιο Ankrd16 «έσωζε» συγκεκριμένους νευρώνες, τα κύτταρα Purkinje, που πεθαίνουν όταν δεν γίνεται σωστά η επικοινωνία μεταξύ γονιδίου και πρωτεΐνης. Χωρίς φυσιολογικά επίπεδα της πρωτεΐνης Ankrd16, τα νευρικά αυτά κύτταρα, που εντοπίζονται στην παρεγκεφαλίδα, ενεργοποιούν λανθασμένα το αμινοξύ σερίνη που στη συνέχεια ενσωματώνεται λανθασμένα στις πρωτεΐνες και προκαλεί πρωτεϊνική συσσωμάτωση.

«Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Ankrd16 λειτουργεί σαν σφουγγάρι που ρουφάει την λανθασμένα ενεργοποιημένη σερίνη και την εμποδίζει να ενσωματωθεί στις πρωτεΐνες, γεγονός εξαιρετικά επιβοηθητικό όταν η ικανότητα των νευρικών κυττάρων να διορθώσουν λάθη φθίνει», εξηγεί η Δρ Ακερμαν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πρωτεΐνη Ankrd16 είναι χαμηλή στα κύτταρα Purkinje καθιστώντας τους συγκεκριμένους νευρώνες ευάλωτους στα ελλείμματα διόρθωσης. Η αύξηση της προστατεύει τα κύτταρα, η αφαίρεσή της από άλλους νευρώνες διαπιστώθηκε (από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια) ότι προκαλεί διάχυτη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών και τελικά νευρολογικό θάνατο.

Έτσι οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να περιγράφουν το γονίδιο Ankrd16 ως «ένα νέο μέρος ενός μηχανισμού που είναι σημαντικός για την πρόληψη σοβαρών παθολογικών καταστάσεων που πηγάζουν από ελλείμματα στην διαδικασία της διόρθωσης».

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024