Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ μετά την απόφαση για Ιράν

Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ μετά την απόφαση για Ιράν

Η στήριξη της συμφωνίας από την ΕΕ, και η αρνητική κριτική του Ερντογάν. Δεν μπορούν χωρίς τις ΗΠΑ λένε οι Φρουροί της Επανάστασης, ενώ διχασμένος εμφανίζεται ο ιρανικός Τύπος

Θύελλα αντιδράσεων, κυρίως αρνητικών, ξεσήκωσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζοντας ότι επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να «φύγουν» από το Ιράν προτού πληγούν και αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές.

Δεσμευμένη παραμένει η ΕΕ

Δεσμευμένη στην συμφωνία θα παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της. Η ΕΕ χωρίς να κρίνει την απόφαση Τραμπ, επιβεβαιώνει την προσπάθεια της να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.

«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα… η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρεται στην κοινή δήλωσή των κυβερνήσεων της ΕΕ.

«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας… Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.

Εξάλλου πηγή στους θεσμούς της ΕΕ δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, τη στρατηγική της ένωσης σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Παραμονή και σειρά επαφών για τη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Φυσικά το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επαφές με τους εταίρους μας. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών», δήλωσε ο Γκρούσκο.

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ χάνουν

Σχολιάζοντας την απόφαση του Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκείνες που θα χάσουν με την αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σύμφωνα με το TRT Haber, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σεβάστηκαν στη συμφωνία την οποία υπέγραψαν.

«Σφάλμα η απόφαση Τραμπ»

Κρίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι «σφάλμα» για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και από οικονομικής άποψης, ο Μπρουνό Λεμέρ παρατήρησε ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot.

Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι «ο χωροφύλακας» της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό France Culture αντιδρώντας στην απόφαση Τραμπ.

«Σε δύο χρόνια, η Γαλλία τριπλασίασε το εμπορικό της πλεόνασμα με το Ιράν», υπογράμμισε ο Λεμέρ.

Ωστόσο η αμερικανική απόφαση δίδει στις ξένες επιχειρήσεις «πολύ μικρές διορίες της τάξης των έξι μηνών» για να αποσυρθούν από το Ιράν, επισήμανε.

Αυτό «θα δημιουργήσει δυσκολίες σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (…) σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Αλλά πιο σημαντικό ακόμη από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα αρχής, ότι θα υπάρξουν υπεράκτιες κυρώσεις«, έκρινε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα έχει «τηλεφωνική επαφή ως το τέλος της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν για να εξετάσει μαζί του ποιες δυνατότητες υπάρχουν» για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

«Η ιρακινή κρίση του 2003 οδήγησε σε καταστροφή», συνέχισε. «Θεωρώ ότι η αμερικανική έξοδος από την ιρανική συμφωνία είναι πράγματι διπλωματικό σφάλμα».

«Δεν μπορεί μόνη της η ΕΕ» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης

Από την άλλη πλευρά και παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΕ, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ και δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ζητήσει τις ΗΠΑ να μην αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όμως ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ικανότητά τους να ενεργήσουν ώστε να διασώσουν τη συμφωνία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητη απόφαση μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής και είναι δεμένοι στο άρμα της Αμερικής», πρόσθεσε. «Η τύχη της συμφωνίας του Ιράν είναι ξεκάθαρη».

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αποδεικνύει ότι το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ήταν απλώς μια αφορμή για να προσπαθήσουν και να περιορίσουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας όπως και την περιφερειακή της επιρροή, τόνισε ο Τζαφαρί.

«Δίνοντας προσοχή στο γεγονός ότι το ζήτημα για τον εχθρό είναι οι πολεμικές μας ικανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να φροντίσουν περισσότερο την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας», σημείωσε ο ίδιος.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, «το Ιράν έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη της χώρας υπό καθεστώς κυρώσεων».

«Για μια ακόμη φορά είναι απολύτως ξεκάθαρο και έχει αποδειχθεί ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν νταήδες», κατέληξε ο Τζαφαρί. «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τους Αμερικανούς σε καμία διαπραγμάτευση και καμία συμφωνία».

Διχασμένος ο ιρανικός Τύπος

Ο ιρανικός Τύπος σήμερα κατήγγειλε ομόφωνα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως οι εφημερίδες που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές εκφράζουν την ελπίδα η συμφωνία να διασωθεί, ενώ αυτές που πρόσκεινται στους σκληροπυρηνικούς κρατούν πιο σκληρή γραμμή.

«Η πυρηνική συμφωνία έμεινε χωρίς τον ενοχλητικό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad, επαναλαμβάνοντας ένα tweet του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί. «Ξεφορτωθήκαμε κάποιον που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις του. Η πυρηνική συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει, αν τα συμφέροντα του Ιράν διασφαλίζονται με τις πέντε άλλες χώρες (που έχουν υπογράψει τη συμφωνία). Το Ιράν είναι πιο ενωμένο από ποτέ για να εξουδετερώσει τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ».

Η εφημερίδα Aftab, που πρόσκειται επίσης στους μεταρρυθμιστές, χαιρέτισε «τη λογική απόφαση της Τεχεράνης» να βασιστεί στους Ευρωπαίους, τη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση του Τραμπ.

Οι εφημερίδες των μεταρρυθμιστών τονίζουν τη στάση του Ροχανί, ο οποίος ελπίζει να διατηρηθεί η συμφωνία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων, της Ρωσίας και της Κίνας. Αντίθετα οι συντηρητικές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση.

«Ο Τραμπ έσκισε την πυρηνική συμφωνία, έχει έρθει η ώρα εμείς να την κάψουμε», είναι ο τίτλος της υπερσυντηρητικής εφημερίδας Kayhan, η οποία επανέλαβε μια φράση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την οποία είχε εκστομίσει πριν τέσσερις μήνες.

Η Kayhan είχε πάντα επικριτική στάση απέναντι στη συμφωνία και την πολιτική προσέγγισης προς τη Δύση που ακολουθεί ο Ιρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Javan, η οποία πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, τιτλοφορείται: «Το Ιράν θα είναι ενωμένο και θα αντισταθεί». «Τώρα είναι η ώρα της ενότητας και όχι των αλληλοκατηγοριών. Είναι μια ευκαιρία για την ανανέωση του Ιράν. Το σύνθημά μας “θάνατος στην Αμερική” δεν είναι πλέον σύνθημα, οι ΗΠΑ είναι πραγματικά νεκρές» στα μάτια μας, τονίζει η εφημερίδα.

Η συντηρητική εφημερίδα Farheekhtegan έχει τίτλο: «Όχι στην πυρηνική συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ», ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν έχει την ικανότητα να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία».

Τέλος, η συντηρητική εφημερίδα Resalat επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Αλί Λαριτζανί, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν πρέπει η Τεχεράνη να βασίζεται στους Ευρωπαίους για τη διατήρηση της συμφωνίας, διότι «η Ευρώπη είναι χειρότερη από τις ΗΠΑ στην τήρηση των δεσμεύσεών της».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024