Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φορητός 3D εκτυπωτής επουλώνει βαθιά τραύματα στο δέρμα

Φορητός 3D εκτυπωτής επουλώνει βαθιά τραύματα στο δέρμα

Οι Καναδοί ερευνητές έχουν λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που σχεδίασαν μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο σχεδίασαν ένα νέο τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να παράγει στρώματα δερματικού ιστού. Είναι μάλιστα φορητός και χρειάζεται μόλις δύο λεπτά ή και λιγότερο για να εκτυπώσει τον ιστό, ο οποίος εν συνεχεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση σοβαρών τραυμάτων.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lab on a Chip, οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Aξελ Γκούντερ, σχεδίασαν τη φορητή συσκευή εκτύπωσης με ικανότητα αναπαραγωγής των φυσικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου δέρματος.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής σχηματίζει ένα φύλλο ιστού με κάθετες δέσμες ενός βιο-μελανιού που διατρέχει το κάθε φύλλο από το ένα άκρο στο άλλο. Οι δέσμες απαρτίζονται από βιοϋλικά με βάσει πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο, και φιβρίνη, μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων.

«Οι περισσότεροι 3D βιο-εκτυπωτές σήμερα είναι ογκώδεις, εργάζονται σε αργό ρυθμό, είναι ακριβοί και ασύμβατοι με την κλινική πρακτική», σύμφωνα με τον Δρ Γκούντερ.

Έτσι επί του παρόντος η καλύτερη λύση για την επούλωση βαθιών τραυμάτων είναι η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή. Αλλά η διαδικασία ενέχει ρίσκο, καθώς μια μεγάλη πληγή απαιτεί περισσότερο υγιές δέρμα για να μπορέσει να καλύψει την επιδερμίδα, τη δερμίδα και την υποδερμίδα και δυστυχώς σπανίως είναι διαθέσιμα επαρκή μοσχεύματα.

Οι Καναδοί ερευνητές έχουν λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που σχεδίασαν μπορεί να υπερπηδήσει τα υπάρχοντα εμπόδια και να βελτιώσει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024