Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία σε επέμβαση στη Συρία

«Όχι» από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία σε επέμβαση στη Συρία

Την ώρα που οι ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις για στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, αυξάνεται ο αριθμός των χωρών οι οποίες «κλείνουν την πόρτα» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Κωνσταντίνος Χασανδρινός

Την ώρα που οι ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις για στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, αυξάνεται ο αριθμός των χωρών οι οποίες «κλείνουν την πόρτα» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τελευταία στη λίστα αυτή προστέθηκε η Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει στον Εμανουέλ Μακρόν πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, σημειώνοντας ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε, δε, την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση την πρόταση της Σουηδίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση στη Συρία, αν και θεωρεί πολύ πιθανό η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανή μια αντίδραση, αλλά αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ολλανδίας» είπε ο Ρούτε.

Τον «χορό» των αρνητικών απαντήσεων, πάντως, άνοιξαν την Πέμπτη Γερμανία και Ιταλία.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως είναι «προφανές» ότι η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει χημικό οπλοστάσιο, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε τώρα να αναγνωρίσουμε ότι είναι προφανές πως η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων δεν ήταν ολοκληρωτική». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης.

Σε διεθνείς επαφές που είχε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε στο πλευρό της γερμανίδας καγκελαρίου, τονίζοντας πως η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στη Δύση

Στην αντίπερα όχθη, σε ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία υπάρχει «πυρετός» διαβουλεύσεων προκειμένου να παρθεί οριστική απόφαση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητήσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ. «Δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τις συζητήσεις με τους εταίρους του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεθνής αντίδραση για να αποτραπεί η συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων.

«Είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» ανέφερε το γραφείο της Μέι, συμπληρώνοντας πως «συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά όσον αφορά τη διεθνή αντίδραση».

Παράλληλα, η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει πάρει το «πράσινο φως» για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από το υπουργικό συμβούλιο. «Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ» υπογράμμισε η ανακοίνωση του γραφείου της Μέι.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε η πρωθυπουργός να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για το συντονισμό μιας διεθνούς απάντησης» προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών, τουλάχιστον χλωρίου, στη Ντούμα και για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ στην υπόθεση αυτή.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του εν ευθέτω χρόνω, προσθέτοντας ότι η όποια στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να περιοριστεί στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ και να μην οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, μάλιστα, με τον Πούτιν φέρεται να ζήτησε την «εντατικοποίηση» του διαλόγου με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Υψηλοί τόνοι από τη Μόσχα

Για «στημένη» επίθεση με χημικά όπλα με καθοδήγηση της Μεγάλης Βρετανίας έκαναν νωρίτερα λόγο οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Ανάλογη κατηγορία, χωρίς να κατονομάσει την χώρα, είχε απευθύνει και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας για τον ρόλο μιας «ρωσόφοβης» χώρας σε μια «σκηνοθετημένη» επίθεση, ενώ από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε επικοινωνία που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, τόνισε να αποφύγει η Δύση «απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες».

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία

Σε ρωσικό καταφύγιο φέρεται να φυγαδεύτηκε ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024