Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Νεπάλ: Σέρπα ανέβηκε στο Έβερεστ για 30η φορά, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα

Νεπάλ: Σέρπα ανέβηκε στο Έβερεστ για 30η φορά, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα

Την ώρα που όσοι έχουν ανέβει στο Έβερεστ έστω για μια φορά είναι μέλη ενός πολύ κλειστού κλαμπ, ένας οδηγός Σέρπα, συμπλήρωσε την 30η του ανάβαση στην κορυφή του κόσμου.

Ο διάσημος οδηγός βουνού Σέρπα Καμί Ρίτα ανέβηκε την Τετάρτη για 30η φορά στο όρος Έβερεστ για το ρεκόρ του, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη ανάβασή του αυτόν τον μήνα στην κορυφή του κόσμου. Ο Ρίτα έφτασε στην κορυφή των 8.849 μέτρων στις 7:49 π.μ., σύμφωνα με τον Khim Lal Gautam, κυβερνητικό αξιωματούχο στον καταυλισμό βάσης. Η πρώτη του ανάβαση της φετινής ορειβατικής περιόδου έγινε στις 12 Μαΐου συνοδεύοντας ξένους πελάτες.

«Είναι καλά στην υγεία του και χαρούμενος που πέτυχε αυτό το ρεκόρ», δήλωσε ο Μίνγκμα Σέρπα της Seven Summits Treks, η οποία διοργάνωσε την αποστολή. Μπόρεσαν να του μιλήσουν για λίγο ενώ βρισκόταν στην κορυφή και ήταν σε καλή κατάσταση στην υγεία του, είπε ο Μίνγκμα. Πέρσι τέτοιες μέρες ένας Έλληνας είχε καταφέρει να ανέβει στην κορυφή.

Ο Καμί Ρίτα εξακολουθούσε να κατεβαίνει στις χαμηλότερες κατασκηνώσεις βάσης του βουνού και ο Μίνγκμα επιβεβαίωσε ότι ο Ρίτα δεν θα ανέβαινε ξανά αυτή την ορειβατική σεζόν και πιθανότατα θα ταξίδευε στην πατρίδα της τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος ανέβηκε επίσης δύο φορές στο Έβερεστ πέρυσι, θέτοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες αναρριχήσεις στο υψηλότερο βουνό του κόσμου την πρώτη φορά και παρατείνοντάς το λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα.

Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του για τις περισσότερες αναβάσεις στο Έβερεστ είναι ο συνάδελφος του οδηγός Σέρπα Πασάνγκ Ντάουα, ο οποίος έχει 27 επιτυχημένες αναβάσεις στο βουνό.

Ξεκίνησε το 1994 και ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο

Ο Ρίτα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Έβερεστ το 1994 και από τότε κάνει το ταξίδι σχεδόν κάθε χρόνο. Είναι ένας από τους πολλούς οδηγούς Σέρπα των οποίων η εμπειρία και οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την επιτυχία κάθε χρόνο των ξένων ορειβατών που προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή του βουνού.

Ο πατέρας του ήταν ένας από τους πρώτους οδηγούς Σέρπα. Εκτός από τις αναρριχήσεις του στο Έβερεστ, Ο Καμί Ρίτα έχει αναρριχηθεί σε πολλές άλλες κορυφές που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες του κόσμου, όπως στη θανατηφόρα K2 και τις Τσο Όβου, Μανασλού και Λότσε. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 450 ορειβάτες έχουν ήδη ανεβεί στο Έβερεστ από την πλευρά του Νεπάλ στο νότο της κορυφής αυτή την αναρριχητική περίοδο, η οποία λήγει σε λίγες ημέρες.

Οι περισσότερες αναρριχήσεις στο Έβερεστ και στις κοντινές κορυφές των Ιμαλαΐων γίνονται τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Οι αρχές του Νεπάλ εξέδωσαν εκατοντάδες άδειες αναρρίχησης σε ξένους ορειβάτες αυτή τη σεζόν και τουλάχιστον άλλοι τόσοι ντόπιοι οδηγοί Σέρπα τους συνόδευαν.

Το βουνό μπορεί επίσης να σκαρφαλώσει κανείς από την Κίνα. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ο 70χρονος Γουάνγκ Τζιαν έφτασε στην κορυφή την Τρίτη και έγινε ο γηραιότερος Κινέζος που το έχει καταφέρει. Στο Έβερεστ ανέβηκαν για πρώτη φορά το 1953 ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι. Στο Έβερεστ, ζει μάλιστα και μια γάτα, που έχει εγκλιματιστεί πλήρως στις απαιτήσεις του βουνού.

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024