Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ήταν το φόρεμα της Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες μια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία ή μια οπτική ψευδαίσθηση;

Ήταν το φόρεμα της Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες μια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία ή μια οπτική ψευδαίσθηση;

«Το φόρεμα της Μπλάνσετ θυμίζει αυτή την προσέγγιση που ακολουθούσαν οι γυναίκες από την Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα», δήλωσε η συγγραφέας Wafa Ghnaim.

Για ορισμένους, το μήνυμα που έστειλε η Κέιτ Μπλάνσετ στο κόκκινο χαλί των Καννών τη Δευτέρα ήταν ηχηρό και ξεκάθαρο. Στην αρχή, το εφαρμοστό, off-the-shoulder φόρεμά της του οίκου Ζαν Πολ Γκοτιέ -του σχεδιαστή Haider Ackermann – έμοιαζε με ένα απλό μαύρο φόρεμα.

Για να παρακάμψουν την απαγόρευση, οι γυναίκες κεντούσαν τα χρώματά της στα φορέματά τους, ως έναν τρόπο να ανακτήσουν την ταυτότητα τους

Αλλά όταν η Μπλάνσετ άρχισε να κινείται, οι κάμερες κατέγραψαν το πίσω μέρος του φορέματος, το οποίο φαινόταν λευκό, ενώ η εσωτερική φόδρα ήταν πράσινη.

«Είμαι μάρτυρας»

Αυτή η δήλωση δεν φαντάζει εκ διαμέτρου αντίθετη με την πολιτική στάση της ηθοποιού. Τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω φίμωσης των προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ που μίλησαν κατά των φρικαλεοτήτων του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, η Μπλάνσετ ζήτησε κατάπαυση του πυρός και υποστήριξη των προσφύγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν είμαι καν ειδήμων», δήλωσε η ίδια. «Αλλά είμαι μάρτυρας και έχοντας δει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου, της βίας και των διώξεων που δέχονται οι πρόσφυγες από όλο τον κόσμο, δεν μπορώ να κοιτάξω αλλού».

Η Μπλάνσετ ήταν επίσης μία από τους αρχικούς παράγοντες του Χόλιγουντ που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή του Artists4Ceasefire προς τον Τζο Μπάιντεν, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Έτσι, πολλοί εξέλαβαν αυτό το φόρεμα ως μια δήλωση αλληλεγγύης της Μπλάνσετ προς τον λαό της Παλαιστίνης. «Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω η Κέιτ Μπλάνσετ, και να μπορώ να σκεφτώ ότι το χαλί είναι ήδη κόκκινο και μπορώ απλά να φορέσω ένα ασπρόμαυρο φόρεμα με πράσινη φόδρα για να κάνω μια τόσο ηχηρή δήλωση», έγραψε στο X η Dr Zahira Jaser, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο University of Sussex Business School που έχει παλαιστινιακή καταγωγή. «Κέιτ Μπλάνσετ είσαι η πιο αληθινή», έγραψε ένας άλλος λογαριασμός.

Μην βιάζεστε, είπαν άλλοι.

Αν και το πίσω μέρος του φορέματος της Μπλάνσετ φαινόταν λευκό σε πολλές φωτογραφίες, άλλες έδειχναν ότι η απόχρωση ήταν απαλό ροζ, ένα χρώμα που δεν υπάρχει στην παλαιστινιακή σημαία. Στο μεταξύ, η Μπλάνσετ, πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το 2016, δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση για το φόρεμά της στις Κάννες αν και μίλησε για τα κοσμήματά της στο Women’s Wear Daily.

Οι γυναίκες της Παλαιστίνης

Το δυνητικά κρυμμένο νόημα του φορέματος θύμισε στη Wafa Ghnaim, μια Παλαιστίνια Αμερικανίδα ιστορικό και ερευνήτρια στον τομέα της μόδας, μια παράδοση που γεννήθηκε κατά την πρώτη ιντιφάντα, η οποία ξεκίνησε το 1987.

Αφού οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν για την ισραηλινή κυβέρνηση με συνεχείς δράσεις και πολιτική ανυπακοή, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έθεσαν εκτός νόμου τη σημαία τους, συλλαμβάνοντας όποιον την έφερε. Για να παρακάμψουν την απαγόρευση, οι γυναίκες κεντούσαν τα χρώματά της στα φορέματά τους, ως έναν τρόπο να ανακτήσουν την ταυτότητα τους. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε μετά τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, αν και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαγόρευσε και πάλι τη χρήση της σημαίας σε δημόσιους χώρους πέρυσι.

«Το φόρεμα της Μπλάνσετ θυμίζει αυτή την προσέγγιση που ακολουθούσαν οι Παλαιστίνιες κατά τη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα», δήλωσε η Ghnaim. «Οι γυναίκες της Παλαιστίνης χρησιμοποιούσαν το σώμα τους για να εκφράσουν την ιστορία τους και αυτό το φόρεμα μου το θυμίζει αυτό. Ακόμα και μόνο με τον τρόπο που η Μπλάνσετ κρατάει την ουρά, με την άκρη του δαχτύλου της, κάνει σαφές το μήνυμα της», συνέχισε.

Μήνυμα αλληλεγγύης

Η Suzy Tamimi, μια Παλαιστίνια Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας με έδρα το Μπρούκλιν, θεώρησε το φόρεμα της Μπλάνσετ ως ένα «έξυπνο και ξεκάθαρο σύμβολο αλληλεγγύης».

Το φόρεμα της Μπλάνσετ που πιθανότατα αποτελεί δήλωση, «έκανε την εμφάνιση του» στο χαλί σε μια εποχή που ορισμένοι θαυμαστές αναθεωρούν τη σχέση τους με τις διασημότητες. Πολλοί  λάτρεις της μόδας εξοργίστηκαν από τη συντριπτική έλλειψη αναφοράς στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Met Gala νωρίτερα αυτό το μήνα: αν και αστέρες όπως η Μπίλι Έιλις, ο Μαρκ Ράφαλο και  φορούσαν καρφίτσες Artists4Ceasefire στα Όσκαρ, δεν υπήρχαν ορατές κόκκινες καρφίτσες στο Met Gala, παρόλο που ορισμένοι παρευρισκόμενοι είχαν υπογράψει την επιστολή Artists4Ceasefire.

«Πολλές διασημότητες παρευρίσκονται στο Met ως προσκεκλημένοι μεγάλων οίκων μόδας, οι οποίοι ίσως τους απαγορεύουν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις ενώ εκπροσωπούν τη μάρκα», δήλωσε η Drohan. «Νομίζω ότι είναι αποδεκτό για το κοινό να περιμένει από εσάς να φορέσετε την καρφίτσα και να δείξετε την υποστήριξή σας σε αυτές τις στιγμές, αν έχετε υπογράψει την επιστολή».

*Με πληροφορίες από Guardian | Alaina Demopoulos | Φωτογραφίες θέματος: Reuters

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024