Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Η ακτινογραφία των ψηφοδελτίων - Σελέμπριτι, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και παλιοί αθλητές 

Ευρωεκλογές: Η ακτινογραφία των ψηφοδελτίων – Σελέμπριτι, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και παλιοί αθλητές 

Οι ευρωεκλογές μπορεί να έχουν  έναν πιο χαλαρό χαρακτήρα καθώς δεν βγάζουν νέα κυβέρνηση, ωστόσο έχουν τη δική τους βαρύτητα, καθώς είναι μία ευκαιρία να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών για μία σειρά θεμάτων της καθημερινότητας

Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τα κόμματα να έχουν μπει στην τελική ευθεία καταρτίζοντας τα ψηφοδέλτια και δίνοντας το στίγμα τους για την μάχη της ευρωκάλπης.

Οι επικεφαλής των κομμάτων επιχειρούν να συνθέσουν ψηφοδέλτια που να περιλαμβάνουν ένα μείγμα γνωστών πολιτικών προσώπων με εμπειρία ή στο ευρωκοινοβούλιο ή στην ελληνική πολιτική σκήνη, μαζί με πρόσωπα αναγνωρίσιμα, είτε από τον χώρο της τηλεόρασης και της δημοσιογραφίας είτε από τον χώρο του αθλητισμού.

Πολλές φορές τα κόμματα έχουν κατηγορηθεί ότι επιλέγουν – σε ορισμένες περιπτώσεις – πρόσωπα χωρίς καμία εμπειρία στην πολιτική με μοναδικό γνώμονα την αναγνωρισιμότητά τους.

Το πρόσφατο παρελθόν, τόσο από τις τελευταίες εθνικές όσο  και τις δημοτικές εκλογές, έχει δείξει ότι κάποια από αυτά τα πρόσωπα δίνουν έναν αέρα ανανέωσης στα ψηφοδέλτια και έχουν απήχηση μεταξύ των ψηφοφόρων, ωστόσο ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο και μία καλή πορεία σε έναν εργασιακό τομέα, δεν αποτελούν πάντα «διαβατήριο» για την δυναμική είσοδο στην πολιτική.

Οι ευρωεκλογές μπορεί να έχουν έναν πιο χαλαρό χαρακτήρα καθώς δεν βγάζουν νέα κυβέρνηση, ωστόσο έχουν τη δική τους βαρύτητα, αφού είναι μία ευκαιρία για να φανεί η δυναμική των κομμάτων και να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών για μία σειρά θεμάτων της καθημερινότητας.

Οι πολίτες χτυπούν τα δικά τους καμπανάκια, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης δίνοντας έτσι το στίγμα των αλλαγών που πρέπει να υιοθετηθούν από όλους.

Η ακτινογραφία των ψηφοδελτίων και τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Την ώρα που η ΝΔ ανακοίνωνε το απόγευμα της Δευτέρας, και τις  τελευταίες δέκα θέσεις για το ευρωψηφοδέλτιο, επιφυλάσσοντας κάποιες εκπλήξεις, στον ΣΥΡΙΖΑ έβγαιναν τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών.

Στη ΝΔ ανακοινώθηκαν κάποια ονόματα που ήταν λίγο πολύ γνωστά, όπως αυτό του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, της Βούλας Πατουλίδου ενώ υπήρξαν και οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όπως αυτή της Ελεονώρας Μελέτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Στο ευρωψηφοδέλτιο υπάρχουν και αρκετά ακόμη αναγνωρίσιμα πρόσωπα από διάφορους επαγγελματικούς χώρους αλλά και παλιοί έμπειροι πολιτικοί όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κ.α.

Αναφορικά με τον Φρέντι Μπελέρη, ήταν μία επιλογή που σταθμίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή και έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τη ΝΔ, με δεδομένο ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας παραμένει στη φυλακή.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο πρωθυπουργός όμως τελικά επέλεξε να τον συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο, μία κίνηση που σηματοδοτεί σε ένα βαθμό και μία προσπάθεια αφύπνισης του πιο δεξιόστροφου κοινού.

Και αυτό διότι στο Μαξίμου βλέπουν ότι το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται σημαντικές διαρροές από παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ προς τα… δεξιά και κυρίως προς την Ελληνική Λύση.

Η φθορά άλλωστε για την κυβέρνηση της ΝΔ καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και στόχος του Μαξίμου είναι να μπει ένα φρένο στο ψαλίδισμα των ποσοστών ώστε να καταγραφεί μία καθαρή νίκη στις 9 Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ να είναι ισχυρή. Στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι εθνική κάλπη η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ , τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές» σημείωσε.

Ψηλά τον πήχη ενόψει των ευρωεκλογών βάζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθείται μία άλλη διαδικασία καθώς προηγήθηκαν οι προκριματικές εκλογές με τη συμμετοχή 63.000 ψηφοφόρων.

Το μήνυμα της Κουμουνδούρου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δίνει φωνή στη βάση του ενώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ποσοστών του κόμματος με στόχο να υπάρξει περαιτέρω συσπείρωση ενόψει της ευρωκάλπης.

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη 35 υποψήφιων ευρωβουλευτών, υπάρχουν πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο αλλά και γνωστά πρόσωπα της τηλεόρασης, ηθοποιοί αλλά και εμβληματικοί παλιοί αθλητές.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η Σοφία Μπεκατώρου, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο δημοσιογράφος Δημήτρη Παπανώτας, ο παλαίμαχος μπασκεμπολίστας Νίκος Παππάς και ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή θέματα Νικόλας Φαραντούρης.

Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή των 35 υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που γνωστοποιήθηκαν χθες θα ακολουθήσει η επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου και των συνολικά 42 υποψηφίων σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Στην Κουμουνδούρου διαβάζουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στις οποίες αποτυπώνεται μία συνεχόμενη φθορά της κυβέρνησης και μία μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζουν ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και τις 9 Ιουνίου.

Εκτιμούν ότι υπάρχει «ρεύμα» ακόμη και για την ανατροπή ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει με νόημα ότι «το κάστρο της δεξιάς προπαγάνδας καταρρέει».

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη ενόψει ευρωεκλογών

Στο ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαροι για τον μεγάλο στόχο ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Το πρώτο βήμα για την Χαριλάου Τρικούπη είναι να μπει με την ψήφο στον ΠΑΣΟΚ ένας φραγμός – όπως λένε – στην αλαζονεία, την ατιμωρησία και τη διαφθορά – και ο ελληνικός λαός να μην δώσει λευκή επιταγή στο «σύστημα εξουσίας της ΝΔ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις τελευταίες του παρεμβάσεις ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  στην κάλπη των ευρωεκλογών δεν κρίνεται η σταθερότητα, όπως επιχειρεί να πείσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η 9η Ιουνίου δεν είναι μια απλή μάχη, είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα, που πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, σημείωσε πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος «να υπάρξει φραγμός στην διαφθορά, την ατιμωρησία, την αλαζονεία και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που αυξάνει τις ανισότητες και υπονομεύει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων με την αύξηση του κόστους διαβίωσης».

Δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ζητά ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών για το ΚΚΕ, όπως ανέφερε ο ΓΤ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε πρόσφατη παρέμβασή του είναι απλό, σαφές και αμείλικτο. «Ο λαός και η νεολαία θα πουν “ναι, συμφωνούμε, προχωρήστε”; Ή θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης, αντίθεσης και θα πουν «ως εδώ, δεν σας νομιμοποιώ με την ψήφο μου για να συνεχίσετε αυτά τα εγκλήματα σε βάρος μου»;».

Παρουσιάζοντας τους 42 υποψήφιους, τους 42 αγωνιστές όπως του χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι η μάχη θα δοθεί από όλους ακούραστα, γιατί σε αυτές τις ευρωεκλογές:

– Κρίνεται η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου.

– Κρίνεται κυρίως το πόσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ και πόσο πιο αποδυναμωμένα θα είναι συνολικά όλα τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, είτε αυτά βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση!

To στοίχημα της Νέας Αριστεράς ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών

Στη Νέα Αριστερά όπου θα είναι η πρώτη κάθοδος σε εκλογές μετά την ίδρυση του κόμματος έχουν επιβεβαιωθεί  οι πρώτες δέκα υποψηφιότητες . Πρόκειται για τους Έλενα Όλγα Χρηστίδη, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κατερίνα Σαράντη, Νατάσα Ρωμανού, Λατίφ Νταρουίς, Αντώνης Μπόγρης, Στέλιος Κούλογλου, Μπάμπης Κασίμης, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Θέμης Αμπλάς.

Σε πρόσφατη  σύσκεψη με το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να υπογράμμισε πως «το στοίχημά μας δεν είναι να είμαστε άλλο ένα κόμμα. Το στοίχημα για τη Νέα Αριστερά είναι να αποτελέσει ένα άλλο κόμμα. Ένα κόμμα που κάνει τη διαφορά στο πολιτικό σύστημα γιατί επιμένει ότι οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα είναι στα Αριστερά. Εμείς απορρίπτουμε τη θολή ρητορεία που λέει τα πάντα χωρίς εντέλει να λέει τίποτα».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024