Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Υψηλότερες από το αναμενόμενο οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο

ΗΠΑ: Υψηλότερες από το αναμενόμενο οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο

Οι ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Fed να καθυστερήσει περισσότερο τις μειώσεις

Δεν πτοήθηκαν οι Αμερικανοί καταναλωτές από τον πληθωρισμό και συνέχισαν με πιο γοργούς από το αναμενόμενο ρυθμούς τις αγορές του το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στηρίζει μεν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ωστόσο μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω την επιφυλακτικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, πολύ ταχύτερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για άνοδο 0,3% αν και κάτω από το ανοδικά αναθεωρημένο 0,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής που είναι προσαρμοσμένα για την εποχικότητα αλλά όχι για τον πληθωρισμό.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον Μάρτιο υψηλότερα επίσης από το αναμενόμενο. Τα στοιχεία, όπως εξηγεί το CNBC, δείχνουν ότι οι καταναλωτές συμβαδίζουν με τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5%, λίγο χαμηλότερα  από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 4%.

Εξαιρουμένων των εισπράξεων που σχετίζονται με αυτοκίνητα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1%, επίσης πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις. Η βασική ομάδα ελέγχου, η οποία αφαιρεί πολλά μεταβλητά μέτρα και περιλαμβάνεται στον τύπο για τον προσδιορισμό για του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αυξήθηκε επίσης κατά 1,1%.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ενίσχυσε την άνοδο των λιανικών πωλήσεων, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 2,1% τον μήνα στα πρατήρια καυσίμων. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος τομέας ανάπτυξης για τον μήνα ήταν οι διαδικτυακές πωλήσεις, με άνοδο 2,7%, ενώ οι διάφοροι λιανοπωλητές σημείωσαν αύξηση 2,1%.

Πολλές κατηγορίες ανέφεραν πτώση στις πωλήσεις για τον μήνα: τα αθλητικά είδη, τα χόμπι, τα μουσικά όργανα και τα βιβλία σημείωσαν μείωση 1,8%, ενώ τα καταστήματα ένδυσης σημείωσαν πτώση 1,6%, και τα ηλεκτρονικά είδη και οι συσκευές σημείωσαν πτώση 1,2%.

Η αντίδραση των αγορών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης απότομα. Η αισιόδοξη προοπτική για το άνοιγμα της Wall Street ήρθε παρά την κλιμάκωση το Σαββατοκύριακο στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο Ισραήλ.

«Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων τον Μάρτιο διέσωσε ένα κατά τα άλλα μέτριο τρίμηνο για τους λιανοπωλητές» εξηγεί ο Jim Baird, επικεφαλής επενδύσεων στην Plante Moran Financial Advisors.

Οι ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες συνέβαλαν στη διατήρηση της οικονομίας παρά τα υψηλότερα επιτόκια και τις ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό. Οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ, επομένως είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνεχή ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Με το βλέμμα στα επιτόκια

Τα στοιχεία ενισχύουν αυξημένες ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέφρασαν επιφυλακτικότητα για τη μείωση των επιτοκίων, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται και οι επενδυτές αναγκάστηκαν να μειώσουν τις προσδοκίες τους για χαλάρωση της πολιτικής φέτος.

Οι ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Fed να καθυστερήσει περισσότερο τις μειώσεις, εξηγεί ο Andrew Hunter, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics.

«Παράλληλα με την πρόσφατη ανάκαμψη της αύξησης της απασχόλησης, η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της κατανάλωσης είναι ένας άλλος λόγος για να υποπτευόμαστε ότι η Fed θα περιμένει περισσότερο πριν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, κάτι που τώρα πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί μέχρι τον Σεπτέμβριο», είπε ο Χάντερ σε σημείωμα μετά την έκδοση λιανικής πώλησης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024