Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δον Θεόδωρος Γκριέγκο: Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική πριν από 496 χρόνια

Δον Θεόδωρος Γκριέγκο: Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική πριν από 496 χρόνια

Σαν σήμερα το 1528

Πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική πριν από 496 χρόνια.

Το όνομα του ήταν Θόδωρος Γκριέγκο.

Η ιστορία του ξεκινά από το 1528. Για τους Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ είναι ο αληθινός μύθος. Το ορειχάλκινο άγαλμα του που βρίσκεται στην περιοχή Clear Water Beach της Φλόριντα, θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής ξεκίνησε ακριβώς από εκείνο το σημείο.

Η ιστορία του

Ήταν 17 Ιουνίου του 1527 όταν ένας στόλος πέντε πλοίων με 600 άνδρες έφυγε από το ισπανικό λιμάνι του Σανλουκάρ ντε Μπαραμέδα της Ισπανίας για ένα ταξίδι με σκοπό να κατακτήσει τη γη από τη σημερινή Φλόριντα προς τα δυτικά.

Κυβερνήτης ήταν ο Αδελαντάδο Ντον Παμφίλιο ντε Ναρβάεθ.

Μετά από στάσεις στον Άγιο Δομίνικο και την Κούβα, ο Ναρβάεθ αποβιβάστηκε στις δυτικές ακτές του Μεξικού και της Φλόριντα, που τότε ήταν αποικίες του ισπανικού στέμματος.

Πριν φτάσει όμως εκεί έκανε στάσεις στον Άγιο Δομίνικο και στην Κούβα.  Όταν η αποστολή έφτασε στον Άγιο Δομίνικο, αγόρασε ακόμα ένα πλοίο και προμήθειες ενώ συμπληρώθηκε και το πλήρωμα σε άντρες, αφού κάποιοι ήταν άρρωστοι ή είχαν πεθάνει στο ταξίδι.

Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος ήταν και κάποιος Έλληνας, ο Θεόδωρος, όπως αναφέρει στο ημερολόγιο που κρατούσε ο ταμίας της αποστολής Αλβάρ Νούνιεθ Καμπέθα ντε Βάκα. Ο συμπατριώτης μας θα πρέπει να ήταν ολίγον τι (που έλεγε και ο Χατζηχρήστος) τυχοδιώχτης, μισθοφόρος, άνθρωπος που διψούσε για εύκολο χρήμα.

Οι λέξεις στην πλακέτα που βρίσκεται από κάτω γράφουν το εξής: «Είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ανθρωπότητας. Η ιστορία των Ελλήνων στην Αμερική ξεκινάει από εδώ». Πηγή φωτό: greekcitytimes.com

Στη δεύτερη στάση στο Σαντιάγο της Κούβας η αποστολή χωρίστηκε στα δύο. Στο ένα μέρος ήταν και ο Θεόδωρος ο οποίος με δυο καράβια κατευθύνθηκε προς το Τρινιντάντ για να πάρει προμήθειες. Όμως τα δύο πλοία έπεσαν σε τυφώνα με αποτέλεσμα να βυθιστούν παρασύροντας στο βυθό 60 άντρες. Ο Θεόδωρος επέζησε μαζί με 30 ναυτικούς που είχαν βγει στη στεριά προκειμένου να μεταφέρουν τα εφόδια στα πλοία.

Στις 14 Απριλίου 1528 η αποστολή κατέπλευσε τελικά στην Φλόριντα και αμέσως άρχισαν να κατασκευάζουν καταλύματα για να εγκατασταθούν. Από τις πρώτες μέρες υπήρχε επαφή με ντόπιες ινδιάνικες φυλές, οι οποίες έφερναν μαζί τους κομμάτια χρυσού και έλεγαν ότι υπήρχε πολύς χρυσός στα βουνά στην περιοχή των Απαλάτσι.

Έφυγε με τους Ινδιάνους

Οι Ισπανοί ξεκίνησαν για να ανακαλύψουν τον χρυσό, αλλά στην διαδρομή σκότωναν τους ινδιάνους άνδρες και αιχμαλώτισαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους με σκοπό να τους πουν που ήταν ο χρυσός, ξεσηκώνοντας τους έτσι εναντίον τους.

Κάποια στιγμή οι Ινδιάνοι προσφέρθηκαν να τους προμηθεύσουν με νερό και ο Θεόδωρος επέμενε να τους ακολουθήσει, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι Ινδιάνοι δεν θα τους ξεγελούσαν και απλά θα τους άρπαζαν τα δοχεία τους. Παρ’ όλες τις εκκλήσεις του Ναρβάεθ και των υπολοίπων μελών του πληρώματος ο Θεόδωρος αποβιβάστηκε μαζί με τον υπηρέτη του.

Άγνωστος ο λόγος που δολοφονήθηκε

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας όταν οι Ινδιάνοι επέστρεψαν ο Έλληνας δεν βρισκόταν μαζί τους, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις των Ισπανών για το τι συνέβη στον Θεόδωρο αρνήθηκαν να απαντήσουν και τράπηκαν σε φυγή. Οι σύντροφοι του, προσπάθησαν τις δύο επόμενες ημέρες να εντοπίσουν ίχνη του χωρίς όμως επιτυχία.

Ορισμένοι τον κατηγόρησαν ότι έφυγε από κοντά τους διότι ήθελε να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι σκόπευε να εξαγοράσει τους Ινδιάνους και να ανακαλύψει πρώτος το χρυσάφι. H αποστολή του Ναρβάεθ τελικά δεν στάθηκε τόσο άτυχη στη συνέχεια, αφού κατάφεραν το 1535 να φτάσουν στην Καλιφόρνια και τελικά επέστρεψαν στην Ισπανία το 1537, δέκα χρόνια αφότου είχαν φύγει από την πατρίδα τους.

Για τον Θεόδωρο η επόμενη αναφορά βρίσκεται στο χρονικό του Κονθάλο Βαλντέζ, γραμματέα του Ισπανού κατακτητή Ντε Σότο. Όταν, λοιπόν, το 1540 ο Ντε Σότο έφτασε στο σημείο που είχε εξαφανιστεί ο Θεόδωρος το 1528 έμαθε ότι δυο χριστιανοί που βρισκόταν στην αποστολή του Ναρβάεθ έμειναν με τους Ινδιάνους, οι οποίοι άγνωστο για πιο λόγο τους σκότωσαν.

Οι Ινδιάνοι που αφηγήθηκαν το τέλος του Θεόδωρου δεν γνώριζαν το πότε ακριβώς δολοφονήθηκε ο Έλληνας ναυτικός, ούτε πού βρισκόταν θαμμένος. Παρέδωσαν ωστόσο στον Ντε Σότο το εγχειρίδιο που χρησιμοποιούσε ο Έλληνας ναυτικός.

Αυτή ήταν η ιστορία του Κεφαλλονίτη (σύμφωνα με αναφορές) Θεόδωρου.

*Με πληροφορίες από: wikipedia, sansimera, greekcitytimes.com

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024