Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ανησυχία από οργανώσεις για την απομάκρυνση μεταναστών από το Παρίσι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Γαλλία: Ανησυχία από οργανώσεις για την απομάκρυνση μεταναστών από το Παρίσι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής ανησυχούν ότι η κίνηση αυτή είναι η αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας να απομακρύνουν τους μετανάστες χωρίς να παρέχουν πιο μακροπρόθεσμες επιλογές στέγασης

Η γαλλική αστυνομία απομάκρυνε ξημερώματα Τετάρτης (3/3) δεκάδες μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με μικρά παιδιά, από τον προαύλιο χώρο του δημαρχείου του Παρισιού, καθώς η γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να γιορτάσει τις 100 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν περίπου 50 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 10 ετών, τα οποία βρίσκονταν σε καροτσάκια, κάτω από κουβέρτες ή καλυμμένα με πλαστικά σεντόνια για να προστατευτούν από τη βροχή ενώ κοιμόντουσαν στην πλατεία.

Όλοι τους μάζεψαν τα πράγματά τους και επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο προκειμένου να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Μπεζανσόν στην ανατολική Γαλλία.

«…δεν είναι τίποτα λιγότερο από κοινωνική εκκαθάριση…»

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής ανησυχούν ότι η κίνηση της Τετάρτης είναι η αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας των αρχών του Παρισιού να απομακρύνουν τους μετανάστες και άλλους που κοιμούνται στα ακατοίκητα στην πρωτεύουσα πριν από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να παρέχουν πιο μακροπρόθεσμες επιλογές στέγασης.

«Μας είπαν ότι θα πάμε στην επαρχία, κάτι που είναι καλύτερο από το να κοιμόμαστε έξω με τα παιδιά»

«Ανοίγουν το δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στο Associated Press ο Yann Manzi, μέλος της ομάδας βοήθειας μεταναστών Utopia 56, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης της Τετάρτης.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι τίποτα λιγότερο από κοινωνική εκκαθάριση της πόλης» είπε χαρακτηριστικά.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν ότι συνεργάζονται με ειδικές ομάδες για να βρουν λύσεις για όσους βρίσκονται στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένων των πολλών ανθρώπων που έρχονται από όλο τον κόσμο στο Παρίσι αναζητώντας καταφύγιο ή εργασία.

Πολλές από τις οικογένειες προέρχονται από γαλλόφωνες αφρικανικές χώρες, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Σενεγάλη. Κοιμούνται κάτω από την περίτεχνη πρόσοψη του μνημείου του Παρισιού επί ημέρες, εβδομάδες και ορισμένοι ακόμη και επί μήνες.

Ομάδες βοήθειας, όπως η Utopia 56, έχουν διανείμει τρόφιμα, κουβέρτες και πάνες και έχουν βοηθήσει κάποιους από αυτούς να βρουν προσωρινό κατάλυμα για μια ή δύο νύχτες.

«Είναι εξαντλητικό»

Η Fatoumata, μητέρα δύο παιδιών από τη Γουινέα, πέρασε έναν ολόκληρο μήνα κοιμώμενη στους δρόμους του Παρισιού με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 3 μηνών και 3 ετών.

«Δεν είναι τρόπος να ζεις έτσι, είναι εξαντλητικό», είπε η Fatoumata, κρατώντας το μωρό και σφίγγοντας πάνω της το μικρό παιδί. Επιβιβάστηκε στο λεωφορείο με την ελπίδα ότι η ζωή θα είναι καλύτερη έξω από την πρωτεύουσα.

«Μας είπαν ότι θα πάμε στην επαρχία, κάτι που είναι καλύτερο από το να κοιμόμαστε έξω με τα παιδιά», είπε η Fatoumata. Μίλησε υπό τον όρο να μη δημοσιευτεί το πλήρες όνομά της, επειδή δεν έχει χαρτιά παραμονής.

Οι Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024