Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Η ληστεία της Τράπεζας της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, η 4η μεγαλύτερη στην ιστορία

Γάζα: Η ληστεία της Τράπεζας της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, η 4η μεγαλύτερη στην ιστορία

Μια ληστεία από χρηματαποστολή που κατευθύνονταν στην Τράπεζα της Παλαιστίνης στη Γάζα, αποτέλεσε την τέταρτη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία των σύγχρονων τραπεζών και την μόνη ένοπλη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην έδρα της Τράπεζας της Παλαιστίνης στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, ληστεύοντας 54,29 εκατομμύρια δολάρια (200 εκάτ. σέκελ) από αυτήν και σημειώνοντας την 4η μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην ιστορία, ανέφερε την Κυριακή η Al Mayadeen και το Πρακτορείο Αναντολού με έδρα τη Βηρυτό, επικαλούμενη την ισραηλινή εφημερίδα Maariv. Αναφέρεται πως μόλις είχε καταφθάσει η χρηματαποστολή.

Τα χρήματα είχαν διατεθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, ανέφερε η Maariv, επικαλούμενη ισραηλινούς αξιωματικούς που ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση είχε στόχο να εμποδίσει τη Χαμάς να «αποκτήσει τα χρήματα». Οι δυνάμεις του ισραηλινού καθεστώτος απήγαγαν πρόσφατα τις σορούς δεκάδων Παλαιστινίων στη Γάζα. Η χρηματαποστολή δέχθηκε επίθεση στη συνοικία αλ Ριμάλ στη Γάζα την εβδομάδα που πέρασε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού που επιβεβαίωσε την είδηση ανέφερε ότι το βήμα αυτό «αποφασίστηκε σε πολιτικό επίπεδο»

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το καθεστώς συνεχίζει με μεγάλη ένταση τις επιθέσεις του στη Γάζα, οι οποίες έχουν ήδη σκοτώσει περισσότερους από 28.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις σε όλο τον κόσμο για τον τερματισμό των φρικαλεοτήτων του καθεστώτος κατά των κατοίκων της Γάζας. Ο (σ.σ. ανώνυμος) εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού είπε ότι το βήμα αυτό «αποφασίστηκε σε πολιτικό επίπεδο». Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την Παλαιστινιακή Αρχή ή τη Χαμάς σχετικά με το δημοσίευμα.

Οι μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών όλων των εποχών

Τουλάχιστον έκλεψε χαρτονομίσματα με το πρόσωπό του τυπωμένο πάνω σε αυτά.

Ριφιφί με διαρρήξεις και κλοπές ή ένοπλες ληστείες σημειώνονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο. Όμως όπως και στην United California Bank που κρατούσε την τέταρτη θέση με 30 εκάτ δολάρια μέχρι πριν μια εβδομάδα, οι 4 κορυφαίες επιθέσεις εναντίον τραπεζών, ήταν κλοπές, χωρίς χρήση βίας και όχι ένοπλες ληστείες.

1. Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ (1 δισ. δολάρια, 2003)

Η μακράν μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην ιστορία δεν διαπράχθηκε από έναν συνηθισμένο εγκληματία του δρόμου. Στην πραγματικότητα, σε μια τολμηρή κίνηση, σχεδόν 1 δισ. δολάρια εκλάπησαν από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ από τον ίδιο τον δικτάτορά του.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, προβλέποντας ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί θα ξεκινούσαν την επόμενη κιόλας ημέρα, έστειλε τον γιο του Κουσάι στην τράπεζα με ένα χειρόγραφο σημείωμα που διέταζε να αποσυρθούν τα χρήματα.

Τα αμερικανικά στρατεύματα βρήκαν αργότερα περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια στο πλούσιο παλάτι του Σαντάμ, αλλά τα υπόλοιπα δεν βρέθηκαν ποτέ. Με την εκτέλεση του Σαντάμ και τον θάνατο του Κουσέι σε ανταλλαγή πυρών με τα αμερικανικά στρατεύματα, τα υπόλοιπα 350 εκατ. δολάρια μπορεί να μην βρεθούν ποτέ.

Η Βαγδάτη και η πρόσφατη ταραγμένη ιστορία της αποτέλεσε δύο φορές στόχο ληστείας σε 4 χρόνια.

2. Dar Es Salaam Bank (282 εκατ. δολάρια, 2007)

To ημερολόγιο δείχνει 11 Ιουλίου 2007 και οι διευθυντές της τράπεζας Νταρ Ελ Σαλάμ στη Βαγδάτη εισέρχονται στο θησαυροφυλάκιο για έναν συνηθισμένο πρωινό έλεγχο. Προς έκπληξή τους, και μέσα στη νύχτα, οι φύλακες της τράπεζας είχαν ξεσκεπάσει τα ταμεία της τράπεζας, παίρνοντας 282 εκατ. δολάρια.

Η ληστεία ήταν μια κλασική δουλειά εκ των έσω σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι φύλακες πρέπει να είχαν διασυνδέσεις με την πολιτοφυλακή για να διαφύγουν από τη Βαγδάτη χωρίς να τους σταματήσουν σε κάποιο σημείο ελέγχου. Δεν ήταν σαφές γιατί η τράπεζα είχε τόσα πολλά μετρητά στο χέρι, αλλά τα περισσότερα από τα χρήματα έχουν έκτοτε ανακτηθεί.

Όχι ακριβώς ληστεία, αλλά ριφιφί με κλοπή δεκάδων εκατομμυρίων.

3. Banco Central (71,6 εκατ. δολάρια, 2005) Η ληστεία της Banco Central στη Fortaleza της Βραζιλίας είναι μια ληστεία τόσο περίτεχνη, που μάλλον αξίζει τη δική της ταινία

Τρεις μήνες πριν από τη διάρρηξη, μια συμμορία εγκληματιών νοίκιασε ένα άδειο σπίτι στο κέντρο της Φορταλέζα, μόλις δύο τετράγωνα μακριά από την τράπεζα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και με το πρόσχημα ότι το κτίριο ήταν ένα κατάστημα με φυτά, οι διαρρήκτες έσκαψαν μια σήραγγα 78 μέτρων (256 πόδια) μέχρι το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο, έσπασαν το οπλισμένο σκυρόδεμα και παρακάμψαν τα συστήματα ασφαλείας για να φύγουν με 71,6 εκατ. δολάρια. Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν ανακτήσει μόνο 3,8 εκατ. δολάρια από τα χαρτονομίσματα.

Η ληστεία στην Τράπεζα της Παλαιστίνης ήταν η μοναδική από τις τέσσερις που έγινε υπό την απειλή όπλων. Παράξενο βέβαια είναι το γεγονός πως η χρηματαποστολή μπήκε σε εμπόλεμη ζώνη εξ’ αρχής.

5. United California Bank ($30 εκατ. το 1972)

Στις 24 Μαρτίου 1972, μια ομάδα επτά ανδρών από το Οχάιο διέρρηξε ένα υποκατάστημα της United California Bank στη Laguna Niguel, αποκτώντας πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο. Στο εσωτερικό κατάφεραν να λεηλατήσουν ένα ποσό που αποτελούσε, εκείνη την εποχή, παγκόσμιο ρεκόρ, περίπου 30 εκατ. δολάρια (αξίας 100 εκατ. δολαρίων σήμερα), αλλά λόγω της αδήλωτης φύσης των θυρίδων ασφαλείας η πραγματική αξία δεν εξακριβώθηκε ποτέ.

Η κλοπή εκτελέστηκε άψογα, αλλά λίγους μήνες αργότερα η συμμορία πραγματοποίησε παρόμοιο έγκλημα πίσω στο Οχάιο. Οι διαρρήξεις συνδέθηκαν από το FBI και η συμμορία σύντομα συνελήφθη. Η ληστεία του Οχάιο ήταν σε αντίστοιχη τράπεζα με το ίδιο σύστημα ασφαλείας και το 1/10 της λείας από την προηγούμενη ληστεία. Οι δράστες την πάτησαν για την απληστεία τους. Πλέον μετά τη ληστεία στην Τράπεζα της Παλαιστίνης, αυτή της United California Βανκ έπεσε στην πέμπτη θέση.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024