Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mειωμένες αγροτικές επιδοτήσεις και κυβερνητικές καθυστερήσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Mειωμένες αγροτικές επιδοτήσεις και κυβερνητικές καθυστερήσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στριμώχνουν την κυβέρνηση με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Έντονη κριτική και πυρά για «καθυστερήσεις» στις αποφάσεις δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης υπογράμμισε ότι «οι αγρότες σήμερα κάνουν αγώνα αφενός για αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα, όπως είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου, η επαναφορά της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2019. Ο αγώνας όμως είναι και για τη Θεσσαλία, είναι ένας αγώνας παράλληλος των αγροτών».

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαν μειωμένες επιδοτήσεις»

Ακολούθως έκανε έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πραγματοποιήσει παράλληλη διαπραγμάτευση την Τρίτη, κατά τη συνάντησή του με τους αγρότες.

Όσον αφορά την ΚΑΠ ο Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε ότι παρότι που «το ποσό για τη χώρα μας ήταν σχεδόν το ίδιο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαν μειωμένες επιδοτήσεις».

Έντονες κινητοποιήσεις από τους αγρότες

«Τεράστια καθυστέρηση» καταγγέλλει ο Χριστοδουλάκης

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης από την πλευρά του κατήγγειλε καθυστερήσεις από την κυβέρνηση, μιλώντας στο MEGA.

«Υπάρχει ένα συμπέρασμα που λέει το εξής: αντί πραγματικά να βγει ο πρωθυπουργός μπροστά απέναντι στο θέμα των αγροτών, δυστυχώς είδαμε και ο ίδιος και η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις με τεράστια καθυστέρηση. Το ζητούμενο δεν είναι να έρθεις εκ των υστέρων, πυροσβεστικά, και να πεις θα δω τους αγρότες ενώ έχει προηγηθεί ένα μεγάλο έλλειμμα μέτρων για την στήριξή τους αλλά και πολλές εκφάνσεις αλαζονείας της κυβερνητικής πολιτικής», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη «όλα αυτά δείχνουν την στρατηγική που υπάρχει και το πώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει πραγματικά τα ζητήματα, παρά μόνο σέρνεται μετά από τις πιέσεις των αγώνων των ιδίων».

Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ξεκινήσει η δημιουργία ενός σχεδίου ενεργειακών κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε το στρατηγικό σχέδιο που αφορά την ΚΑΠ, να απλοποιηθούν τα οικολογικά σχήματα και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου για να στηριχθούν οι πραγματικοί αγρότες. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η δημιουργία ενός σχεδίου ενεργειακών κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές, να ελαφρύνουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, να καταργήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, να προστατεύσουμε την αγροτική γη. (…) Αν εξαιρέσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος», υπογράμμισε.

Καταληκτικά τόνισε ότι οι αγρότες «δεν μπορούν να ακούν ότι είναι θρίαμβος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη αυτό που συμβαίνει με την ΚΑΠ. Είναι άλλο το κομμάτι της χρηματοδότησης και του προϋπολογισμού και άλλο το κομμάτι των χρημάτων».

«Θρίαμβος Μητσοτάκη η νέα ΚΑΠ» εκτιμά η Αραμπατζή

Απαντώντας στην κριτική η βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή έκανε λόγο για «θρίαμβο» Μητσοτάκη σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο δημοσιονομικό προκειμένου να παράσχει την καλύτερη δυνατή λύση στους αγρότες. Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό ότι ο πρωθυπουργός μπαίνει μπροστά στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δείχνοντας αφενός τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την αγροτική πολιτική ως κυβέρνηση, αφετέρου δείχνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι σε ανώτατο επίπεδο ό,τι είναι δυνατόν με βάση τις δυνατότητες της χώρας να εξασφαλιστεί, θα εξασφαλιστεί», υπογράμμισε στο MEGA.

Υποστήριξε ότι «ήταν επιτυχία της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη η νέα ΚΑΠ; Ναι ήταν. Ήταν μια νίκη, ένας θρίαμβος της χώρας. Η χώρα πήρε σχεδόν αλώβητα 19,3 δισ. για την περίοδο την οποία διανύουμε, όταν όλες οι κραταιές χώρες υπέστησαν μείωση έως και 15%. Είναι διαφορετικό το σχήμα χρηματοδότησης στη νέα ΚΑΠ; Είναι, και όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, είναι λιγότερες οι άμεσες ενισχύσεις».

Τέλος, σύμφωνα με τη Φωτεινή Αραμπατζή, «το κόστος παραγωγής είναι η νούμερο ένα πρόκληση» αυτήν την στιγμή, ενώ τονίζει πως «η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε να τρέξει γρηγορότερα».

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024