Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολύτιμες συμβουλές Για Όνειρα Γλυκά

Πολύτιμες συμβουλές Για Όνειρα Γλυκά

Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να κοιμάσαι σαν πουλάκι.

Ο ύπνος είναι τροφή για τον οργανισμό, που σημαίνει ότι ένας καλός ύπνος θα λειτουργήσει όπως και μία καλή διατροφή. Η έλλειψή του ή μία κακή ποιότητα αυτού θα οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων και καλό είναι να τον προσέχουμε για να μπορέσουμε να είμαστε λειτουργικοί και υγιείς, ψύχη τε και σώματι.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός μας αναπληρώνει την ενέργεια που κατανάλωσε τη μέρα που προηγήθηκε, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως ενισχύει επίσης τη μνήμη και τη διαύγεια, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες και την κόπωση. Ένας καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με τη ρύθμιση του βάρους, την αντιμετώπιση του άγχους και τη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής απόδοσης.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις διάφορες φάσεις του ύπνου, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι. Θυμίζουμε λοιπόν ότι ένας καλός ύπνος περιλαμβάνει τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement) και τον βαθύ ύπνο. Για να καταφέρουμε να τον απολαύσουμε θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τους πολλούς παράγοντες που τον επηρεάζουν, για αυτό δείτε παρακάτω και αλλάξτε τρόπο που κοιμάστε! Θα αλλάξει και η ζωή σας.

Παράγοντες καλού ύπνου

  1. Διάρκεια ύπνου: Οι ενήλικες συνήθως χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά για βέλτιστη υγεία και ξεκούραση. Για τους πιο τυχερούς και μία μεσημεριανή σιέστα της μισής ώρας θα μπουστάρει τον οργανισμό.
  2. Ρυθμός ύπνου: Η καθημερινή ρουτίνα, που σημαίνει να κοιμόμαστε περίπου την ίδια ώρα, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Είναι επίσης σημαντικό ο ύπνος να είναι βαθύς χωρίς συχνές αφυπνίσεις, προκειμένου να είναι αρκούντως αποτελεσματικός.
  3. Περιβάλλον ύπνου: Καλό είναι στο υπνοδωμάτιο να μην υπάρχουν συσκευές που εκπέμπουν «μπλε φως» (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό) αλλά ένα βιβλίο για να κλείσετε τη μέρα. Φροντίστε να υπάρχει ησυχία, σκοτάδι και ένα δροσερό περιβάλλον.
  4. Καλή Ψυχολογία: Είναι βέβαιο ότι αν σας καταβάλει το άγχος ή αν περνάτε μία περίοδο κατάθλιψης θα επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα του ύπνου. Αναζητήστε τεχνικές όπως η χαλάρωση, ο διαλογισμός μέσα στην ημέρα, η ενασχόληση με πράγματα που σας ευχαριστούν και που μπορούν ουσιαστικά να βοηθήσουν.
  5. Διατροφή και τρόπος ζωής: Θα πρέπει το τελευταίο γεύμα να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ (όπως και το κάπνισμα), ιδίως κοντά στην ώρα του ύπνου, θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ξεκούρασης. Δεν ξεχνάμε και τη σωματική άσκηση που μπορεί να βοηθήσει συνολικά την ευεξία σας και τη βελτίωση του ύπνου.
  6. Στάση ύπνου: Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να κοιμάται. Αυτό που θα πρέπει να δείτε είναι αν η στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου (π.χ. ανάσκελα, μπρούμητα ή στο πλάι) σας εξυπηρετεί και σας ξεκουράζει.
  7. Στρώμα: Το στρώμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην άνεση και τη στήριξη του σώματος, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση μιας υγιούς στάσης ύπνου και στην αποφυγή πιθανών προβλημάτων. Για αυτό επενδύστε σε ένα καλό στρώμα και να έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να παρέχει σωστή στήριξη, εξασφαλίζοντας ότι το σώμα είναι σωστά ευθυγραμμισμένο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, βρείτε αυτό που σας παρέχει την άνεση που χρειάζεστε (μαλακό ή σκληρό), επιλέγοντας τα σωστά υλικά (όπως το λάτεξ, memory foam, φυσικά υλικά, ελατήρια κα), ελέγχοντας τη διάρκεια ζωής τους, όπως και τη δυνατότητα η κάθε πλευρά να έχει μία αυτονομία ώστε να μην διαταράσσεται ο ύπνος σας από την κίνηση του συντρόφου.
  8. Μαξιλάρι: Το μαξιλάρι αποτελεί επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για έναν καλό ύπνο. Φροντίστε να παρέχει τη σωστή υποστήριξη για το κεφάλι και τον λαιμό. Το ύψος του μαξιλαριού πρέπει να προσαρμόζεται στις προσωπικές σας προτιμήσεις, βάσει της στάσης σώματος που κοιμάστε. Επιπροσθέτως, επιλέξτε ένα υλικό (λάτεξ, αφρός, πούπουλα κα) που σας ταιριάζει και που θα προσδώσει το επίπεδο της σκληρότητας που επιθυμείτε, να είναι από υποαλλεργικά υλικά και να μπορεί να πλένεται εύκολα.
  9. ιδανική θερμοκρασία: Νέα επιστημονική μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science of The Total Environment, μας αποκαλύπτει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία για έναν ποιοτικό ύπνο για τους ενήλικες είναι μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει τόσο σταδιακά η ποιότητα αρχίζει να μειώνεται.

Εν κατακλείδι, ένας καλός ύπνος μας ανανεώνει και μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις δραστηριότητές μας (ή αλλιώς στο γνωστό… τρέξιμο). Οι παραπάνω παράγοντες αν και διαφέρουν από άτομό σε άτομο, προσαρμόζονται στον καθένα ξεχωριστά και είναι όλοι σημαντικοί για τη βελτίωση της γενικότερης ευεξίας μας. Όνειρα γλυκά!

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024