Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σ.Αραβία: Ξεκίνησε το ταξίδι του Α. Μπλίνκεν στις χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις

Σ.Αραβία: Ξεκίνησε το ταξίδι του Α. Μπλίνκεν στις χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Ά. Μπλίνκεν επισκέφθηκε τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του για να επιβεβαιώσει την στήριξη της Σ.Αραβίας στο σχέδιο ειρήνης για τη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ά. Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ τη Δευτέρα, κατά την έναρξη της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συνωστίζονται στη Ράφα, ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή θα φέρει εν τέλει εκεχειρία, εγκαίρως, ώστε να αποτραπούν νέες αιματοχυσίες και βομβαρδισμοί στην μεθοριακή πόλη, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο στην άκρη του θύλακα, πριν την εξορία στην Αίγυπτο ή τον θάνατο.

«Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα και της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης της σύγκρουσης»

Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα ηγέτη διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Από την μεριά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε να δηλώσει πως «Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα και της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης της σύγκρουσης».

Πρωταρχικός στόχος η απελευθέρωση των κρατουμένων και ο ρόλος του μπιν Σαλμάν στις διαπραγματεύσεις

Ο Μπλίνκεν πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα και να προωθήσει τις συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς για μια συμφωνία απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, το πέμπτο του μετά την έναρξη του πολέμου, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιγράφουν ως μια από τις πιο επικίνδυνες για την περιοχή εδώ και δεκαετίες. Η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί, καθώς υπάρχουν επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ οι Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει θέσεις κατά των σιιτικών πολιτοφυλακών στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη ως απάντηση σε μια επίθεση με drone, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν δεκάδες. «Δεν είναι τυχαίο ότι πηγαίνουμε στις τρεις χώρες που συμμετέχουν σε αυτές τις συνομιλίες: Η Αίγυπτος, το Κατάρ και το Ισραήλ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν επέλεξε την Σαουδική Αραβία ως πρώτο σταθμό της επίσκεψής του, καθώς ο Σαουδάραβας μονάρχης έχει υποσχεθεί πως θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Παλαιστίνης, πρόκειται για ίσως εκατοντάδες δισ. δολάρια σε βάθος πολλών ετών, μαζί με άλλους 4 άραβες ηγέτες και θα αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα οι Άραβες ηγέτες περιμένουν την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Όπως ανέφερε: «Δεν θα ξοδέψουμε κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, απλά για να έρθει το Ισραήλ σε 10 χρόνια και να τα βομβαρδίσει ξανά».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024