Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2024»

«Δεν τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2024»

Αυτό πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση Deutschlandtrend για το νέο έτος. Το 44% εκτιμά ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Νέος έτος με νέα δημοσκόπηση Deuschlandtrend για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, όμως όπως όλα δείχνουν με… παλιές κρίσεις, γνώριμα ερωτήματα και απαντήσεις μάλλον αναμενόμενες.

Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι πλέον το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ρωσικός πόλεμος που συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί ούτε μέσα στο 2024, ενώ το 75% θεωρεί ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με η Ρωσία.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και όσα λένε οι πολίτες στη Γερμανία για τους όρους μιας μελλοντικής συνθηκολόγησης του Κιέβου με τη Μόσχα. Η Ουκρανία θέτει ως βασική προϋπόθεση για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Σύμφωνα με τη γερμανική δημοσκόπηση το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να κάνει καμία υποχώρηση σε εδαφικά ζητήματα. Το 44% ωστόσο θεωρεί ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος, θα πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει ορισμένες περιοχές στη Ρωσία – ο λόγος προφανώς για τις διαφιλονικούμενες ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Το 53% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το 44% υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία στέλνει εκ νέου όπλα στην Ουκρανία

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, με έμφαση στην αεράμυνα της χώρας.

Συγκεκριμένα η Γερμανία παρέδωσε ένα νέο σύστημα αεράμυνας Skynex, πυραύλους για το σύστημα αεράμυνας Iris-T, δύο ραντάρ τύπου TRML-4D, πυρομαχικά και πρόσθετα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder

Από την πλευρά του, μετά τα μεσάνυχτα, με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ήρθε την κατάλληλη ώρα και είναι επικεντρωμένο στις προτεραιότητές μας, ειδικά στο πεδίο της αεράμυνας. Το αναβαθμισμένο σύστημα Skynex και οι πρόσθετοι πύραυλοι IRIS-T SLM θα ενισχύσουν την ασπίδα προστασίας μας στον αέρα, σώζωντας περισσότερες ζωές.Είμαι ευγνώμων απέναντι στη Γερμανία που για μια ακόμη φορά επέδειξε τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή».

Χωρίς εκπλήξεις η πρόθεση ψήφου

Επιστρέφοντας στη μεγάλη δημοσκόπηση, εάν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, πρώτοι θα αναδεικνύονταν με διαφορά οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές με ποσοστό 31%. Δεύτερη παραμένει σταθερά η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία με 22% (κερδίζει μάλιστα μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Tρίτοι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς με 14%, τέταρτοι οι Πράσινοι με 13% (χάνουν δύο μονάδες). Οι Φιλελεύθεροι «παλεύουν» με το εκλογικό όριο του 5%, το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ενώ Η Αριστερά με 4% παραμένει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εκτός βουλής.

Το συντηρητικό κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wälher) με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο Βαυαρό πολιτικό Χούμπερτ Αϊβάνγκερ λαμβάνει 3%, ενώ 8% των ερωτηθέντων εμφανίζονται αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα.

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα επίκεινται και οι ανακοινώσεις της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία έχει αποσχισθεί από το κόμμα της Αριστεράς, ιδρύοντας το δικό της κόμμα με το όνομα «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη». Το κόμμα της, που δεν έχει ακόμη συσταθεί επίσημα, δεν ελήφθη μεν υπόψη στη δημοσκόπηση, πιθανολογείται όμως ότι μπορεί να αντλήσει ποσοστά από τη «δεξαμενή» του 8%.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024