Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για το σχέδιο λιτότητας του προέδρου Μιλέι

Αργεντινή: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για το σχέδιο λιτότητας του προέδρου Μιλέι

«Πρόκειται για μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε κανενός είδους αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε κανενός είδους σύγκρουση»

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, στην πρώτη πραγματική δοκιμασία για τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του μήνα με την υπόσχεση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και την καταστολή των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας μια πιθανή σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες που έχουν δεσμευτεί να αντιταχθούν στη «θεραπεία σοκ» του.

Ο Μιλέι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα υποτίμηση του νομίσματος πέσο κατά 54%, περικοπές στις επιδοτήσεις και κλείσιμο ορισμένων υπουργείων, τα οποία, όπως είπε, είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης της Αργεντινής.

Απαιτούν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τους φτωχούς

Εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής ομάδες που εκπροσωπούν τους ανέργους, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία Plaza de Mayo, ένα ιστορικό σημείο συνάντησης μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, για να απαιτήσουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τους φτωχούς. Οι αρχές κατεύθυναν τους διαδηλωτές μακριά από τους δρόμους και στα πεζοδρόμια ώστε να μπορεί να περνάει η κυκλοφορία.

«Πρόκειται για μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε κανενός είδους αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε κανενός είδους σύγκρουση», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Εντουάρντο Μπελιμπόνι, επικεφαλής της αριστερής ομάδας διαμαρτυρίας Polo Obrero.

Η προγραμματισμένη πορεία την Τετάρτη έρχεται μετά την παρουσίαση από τον νεοδιορισθέντα υπουργό ασφαλείας του Μιλέι την περασμένη εβδομάδα ενός «πρωτοκόλλου» για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, το οποίο επιτρέπει στις ομοσπονδιακές δυνάμεις να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν διασπαστικές διαμαρτυρίες με αποκλεισμό δρόμων.

Ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις δήλωσαν ότι το πρωτόκολλο παρατραβάει και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι οι άνθρωποι που κλείνουν δρόμους μπορεί να χάσουν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν κρατικές παροχές.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024