Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Μπελέρη: Ο Ράμα τον αναγνωρίζει ως εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας - Διάδρομος για την επίλυση του θέματος

Υπόθεση Μπελέρη: Ο Ράμα τον αναγνωρίζει ως εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας – Διάδρομος για την επίλυση του θέματος

Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Έντι Ράμα είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χιμάρας

Θετική εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη θεωρείται το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου και η αποδοχή του από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρει ότι «από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο της Χιμάρας», θεωρεί σημαντικό να επισημάνει τρία σημεία: «Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Δικαστήριο είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή».

Kατά τον Έντι Ράμα η αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης και όχι πολιτικής

Επίσης, σημειώνει πως το γεγονός ότι ο Φρέντι Μπελέρη παραμένει εκλεγμένος δήμαρχος της Χιμάρας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει τη δυνατότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει να είναι δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, είναι επίσης σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

Περαιτέρω, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η «αναφορά του δικαστηρίου στο αδιέξοδο που προκλήθηκε από την προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος δεν έχει τη νομιμοποίηση να ηγηθεί του δήμου εν απουσία του νικητή, υπογραμμίζει σαφώς την ανάγκη επίλυσης του αδιεξόδου αυτού μέσω της διακοπής της θητείας του ηττημένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χιμάρας».

Καταληκτικά, κατά τον Έντι Ράμα η αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης και όχι πολιτικής ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το σκεπτικό αυτής της απόφασης δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου.

Αρμόδια πηγή σημείωνε ότι το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Φρέντι Μπελέρη εξελέγη δήμαρχος Χιμάρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος Γκόρο δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου. Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χιμάρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας, υπογραμμίζουν.

inSports

Γιώργος Πρίντεζης: Η ώρα της επιστροφής

Η μεγάλη απόφαση του Γιώργου Πρίντεζη, δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ως μπασκετμπολίστας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024