Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Πόλεμος» στα αμερικανικά πανεπιστήμια μετά την ακρόαση για τον αντισημιτισμό

ΗΠΑ: «Πόλεμος» στα αμερικανικά πανεπιστήμια μετά την ακρόαση για τον αντισημιτισμό

Μετά την πεντάωρη ακρόαση στο Κογρέσο των ΗΠΑ για τον αντισημιτισμό, μια πρόεδρος ΔΣ και πρύτανης πανεπιστημίου παραιτήθηκε και ζητούνται άλλες δύο παραιτήσεις.

Εκατοντάδες μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Χάρβαρντ παροτρύνουν το πανεπιστήμιο της κατηγορίας «Ivy League» (σ.σ. Αθλητική ένωση 8 πανεπιστημίων των ΗΠΑ, τα 5 από αυτά ανήκουν στα 20 καλύτερα) να διατηρήσει την πρόεδρό του, Κλοντίν Γκέι στη διοίκηση.

Η Γκέι παιδί μεταναστών από την Αϊτή αντιμετωπίζει εκκλήσεις από ορισμένους νομοθέτες και δωρητές να παραιτηθεί λόγω των σχολίων που έκανε σε ακρόαση στο Κογκρέσο για τον αντισημιτισμό την περασμένη εβδομάδα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον αντισημιτισμό και την στήριξη στην Παλαιστίνη.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τον αντισημιτισμό

Μια αίτηση που υπογράφεται από περισσότερα από 600 μέλη ΔΕΠ ζητά από το διοικητικό όργανο της σχολής να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις «που έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση του Χάρβαρντ για ακαδημαϊκή ελευθερία».

Οι Γκέι, Κόρνμπλουθ και Μαγκίλ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους στο Κογκρέσο.

Στα περισσότερα πανεπιστήμια αποσύρονται δωρεές με την αιτιολογία του αντισημιτισμού, ειδικά αν οι φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της, η Γκέι βρέθηκε υπό έντονο έλεγχο μετά την ακρόαση στην οποία η ίδια και δύο συνάδελφοί της αγωνίστηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη. Οι ακαδημαϊκές απαντήσεις τους προκάλεσαν αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους, μαζί με αποφοίτους και δωρητές, οι οποίοι λένε ότι οι πανεπιστημιακοί ηγέτες δεν υπερασπίζονται τους Εβραίους φοιτητές στα πανεπιστήμιά τους. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τον αντισημιτισμό, παρά την ισλαμοφοβία.

Οι Γκέι, Κόρνμπλουθ και Μαγκίλ αρνήθηκαν να δώσουν μια οριστική απάντηση «ναι» ή «όχι» στην ερώτηση της Ρεπουμπλικανής βουλευτή Ελίζ Στεφανίκ σχετικά με το αν η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων θα παραβίαζε τον κώδικα δεοντολογίας του πανεπιστημίου τους. Περισσότεροι από 70 Αμερικανοί νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν την απομάκρυνση και των τριών προέδρων των πανεπιστημίων ως απάντηση. Η Μάγκιλ παραιτήθηκε, όπως και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Ένας κάτω. Δύο απομένουν», δήλωσε η Στέφανικ -μια από τις πιο ηχηρές υπερασπίστριες του Τραμπ, η οποία έχει απηχήσει την αντισημιτική θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» της μετανάστευσης- μετά την παραίτηση της Μάγκιλ.

Η συγνώμη για άλλο λόγο!

Οι αντιδράσεις άρχισαν εξαιτίας φοιτητικής διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης, χωρίς βίαια επισόδεια ή ρητορική.

Η Γκέι ζήτησε συγγνώμη για την κατάθεσή της στο Κογκρέσο σε συνέντευξή της στη φοιτητική εφημερίδα Harvard Crimson.

«Υπάρχουν κάποιοι που έχουν μπερδέψει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση με την ιδέα ότι το Χάρβαρντ θα συγχωρήσει τις εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων φοιτητών», δήλωσε η Γκέι. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι εκκλήσεις για βία ή γενοκτονία κατά της εβραϊκής κοινότητας ή οποιασδήποτε θρησκευτικής ή εθνοτικής ομάδας είναι άθλιες, δεν έχουν θέση στο Χάρβαρντ και όσοι απειλούν τους Εβραίους φοιτητές μας θα λογοδοτήσουν» συνέχισε.

Οι καθηγητές υπέβαλαν αίτηση στο 13μελές Harvard Corporation, το οποίο έχει την εξουσία να απολύσει την πρόεδρο, ζητώντας να μην υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις για την απομάκρυνσή της.

Οι αντιδράσεις για την κατάθεσή της είδαν την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό να ανακοινώνει επίσημη έρευνα του Κογκρέσου για τον αντισημιτισμό στο Χάρβαρντ, τον ραβίνο Ντέιβιντ Γόλπε να παραιτείται από μια συμβουλευτική ομάδα που συστάθηκε για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ και τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο των hedge funds και δωρητή του Χάρβαρντ Μπιλ Άκμαν, έναν από τους πιο ηχηρούς επικριτές της Gay, να ισχυρίζεται ότι έχει ακυρώσει υποσχέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην θεματολογία εντός του παρόντος άρθρου υπάρχουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές στις ΗΠΑ και την Παλαιστίνη.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024