Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Σούνακ έκλεισε την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ στον Μητσοτάκη

Γιατί ο Σούνακ έκλεισε την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ στον Μητσοτάκη

Ο ένοικος του αριθμού 10 ακύρωσε ξαφνικά το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας την ενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Πρωτοφανές για τα δεδομένα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Μεγάλη Βρετανία το περιστατικό της ακύρωσης του ραντεβού του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του, λίγες μόνο ώρες πριν πραγματοποιηθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρίσι Σούνακ είχαν προγραμματισμένο τετ α τετ το μεσημέρι της Τρίτης στη Ντάουνινγκ Στριτ όμως ο ένοικος του αριθμού 10 ακύρωσε ξαφνικά το ραντεβού προκαλώντας την ενόχληση του Έλληνα συναδέλφου του.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την απρόσμενη εξέλιξη με την Ντάουνινγκ Στριτ, από την πλευρά της, να υποστηρίζει ότι προέκυψε κάτι στο πρόγραμμα του Ρίσι Σούνακ.

Στην πρόταση για συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αντί του Σούνακ, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε.

Τι προηγήθηκε

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε χθες τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC όπου έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι ανήκουν στη χώρα μας και εκλάπησαν.

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και διερωτήθηκε: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση των Γλυπτών. «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», δήλωσε.

Η Αθήνα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σούνακ, όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ανοιχτός στην επιστροφή των Γλυπτών που παρανόμως αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα την εποχή της τουρκοκρατίας.

Το μήνυμα… ελήφθη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το λεγόμενα του Έλληνα ομολόγου του και απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επιμένοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν και τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση».

Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές συνέδεαν ευθέως τον λόγο ακύρωσης της συμφωνημένης συνάντησης με τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αρμόδιες πηγές σχολίασαν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πάψει να διατυπώνει τα επιχειρήματα της. Ανέφεραν μάλιστα με νόημα ότι η πολιτιστική διπλωματία – συζητήσεις και διαπραγματεύσεις –  γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο.

Η ελληνική πλευρά εξέλαβε την ξαφνική ακύρωση του τετ α τετ ως «πολιτικά απρεπή» κίνηση με το το ραντεβού Μητσοτάκη – Σούνακ να ήταν προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη, στις 12:30 στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024