Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Όταν (ξανά)έγιναν κουβάρι και η ομπρέλα παρέα με τον ήλιο τον πράσινο

ΣΥΡΙΖΑ: Όταν (ξανά)έγιναν κουβάρι και η ομπρέλα παρέα με τον ήλιο τον πράσινο

Τα ζήτηματα «Πασοκοποίηση» και «αριστερόμετρο» αρχίζουν να γίνονται εσωκομματικό σαράκι. Τα οποία θα προστεθούν σε ένα ενοχικό σύνδρομο για την Αριστερά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα «συριζοαίματα» βράζουν, όπως επίσης δεν είναι η πρώτη φορά όπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται της τάσης το κάγκελο. Μόνο που τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Εξελίσσεται επίσης σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και κλίμα -ως προς τα εθνικά ποσοστά του κόμματος- σε σχέση με το 2015. Τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία έγινε η έξοδος πολλών στελεχών και βουλευτών λόγω της υπογραφής του Μνημονίου με τους δανειστές της Ελλάδας. Τότε, που ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποσύρθηκε και πήρε τη θέση του στο υπουργείο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το 2023, και η πρόσφατη συνεδρίαση του κόμματος, φέρνει μια σειρά νέων δεδομένων: Σημειώθηκε η τρίτη διάσπαση του χώρου από το 2010. Το 2010 έφυγε η ομάδα γύρω από τον Φώτη Κουβέλη και έκανε τη ΔΗΜΑΡ. Το 2015 η ομάδα γύρω από Λαφαζάνη – Βαρουφάκη – Κωνσταντοπούλου και έκαναν τη ΛΑΕ, το MέΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έφυγαν 46 μέλη της ΚΕ που ανήκαν στο κλίμα της Ομπρέλας. Μαζί με αυτούς παρέδωσε ένα σκληρό κείμενο κατά της ηγεσίας η ομάδα που έχει αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου. Την ίδια ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε καταληκτική ομιλία στην ΚΕ και το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης υπερψηφιζόταν σχεδόν ομόφωνα.

Συνεδρίαση ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας (Αρχείο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ από μικρό κόμμα, έγινε κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, «έσπασε» το 2015, αλλά κράτησε  υψηλά τα ποσοστά.

Τις εσωκομματικές τρικυμίες στην Κουμουνδούρου έχουν χαράξει οι εποχές της λεγόμενης πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς και η μετέπειτα υπογραφή του νέου δανείου με τη λεγόμενη τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα μικρό, έγινε κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα  και στις δεύτερες εκλογές του 2015 κράτησε τα υψηλά τα ποσοστά. Και αυτό παρά τη διάσπαση και το γεγονός ότι συμφώνησε σε μία νέα δανειακή σύμβαση εναντία στις ιδιέες του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ήταν το κόμμα το οποίο είχε ταυτιστεί με τη μάχη κατά των Μνημονίων. Αρχίζει, τότε, να επικρατεί εσωκομματικός χαμός και πρωτοκλασάτα στελέχη φεύγουν, ενώ κάποια από αυτά κατέβηκαν στις εκλογές με δικά τους κόμματα. Εν τέλει ο λαός έδωσε υψηλά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, στην Βουλή, Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου, 2015

Κουβάρι αρχίζουν να γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του ΠΑΣΟΚ όταν ξεκινά ένας φανερός μετασχηματισμός

Κουβάρι αρχίζουν να γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα μάτια του ΠΑΣΟΚ. Αποκορύφωμα το 2019, όταν ξεκινά ένας φανερός μετασχηματισμός, αν και οι μεταγραφές   είχαν ξεκινήσει προ ετών. Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζει στελέχη, ειδικά όταν αρχίζει να οραματίζεται ένα κόμμα πιο ανοιχτό. Η μάχη της πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται όσο μεγαλώνει και η λίστα των στελεχών που άνηκαν στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΚΙΝΑΛ.

Συνεδριαση της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ. Στη Φωτογραφία ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος αποχώρησε το 2015.

Μερικά από τα ονόματα τα οποία προστέθηκαν είναι οι κ. Θάνος Μωραΐτης ως τότε υφυπουργός Υποδομών, ο Αγγελος Τόλκας κλπ. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, η προοδευτική παράταξη, και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να περιλαμβάνει αρκετά πρώην στελέχη από το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών των νέων στελεχών και μέλος στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης μπαίνει ο Στέφανος Τζουμάκας. Δηλαδή ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη της πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται όσο μεγαλώνει και η λίστα των στελεχών που άνηκαν στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΚΙΝΑΛ.

Πολλά από αυτά  δεν είναι καλοδεχούμενα και προκαλείται γκρίνια από την παλιά φρουρά. Σήμερα, το 2023, στην ΜετάΤσίπρα εποχή ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον δρόμο του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση. Ήταν στους τέσσερις υπό διαγραφή για δηλώσεις του κατά του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Εξηγώντας την αποχώρησή του προ ολίγων ημερων, ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα».

Εσωκομματικό σαράκι και το κύμα του ΠΑΣΟΚ

Τα ζήτηματα «Πασοκοποίηση» και «αριστερόμετρο» αρχίζουν να γίνονται εσωκομματικό σαράκι. Τα οποία θα προστεθούν σε ένα ενοχικό σύνδρομο για την Αριστερά, με αιχμή, κυρίως, το Μνημόνιο. Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ αν και θερμό τότε, δεν έλαβε ποτέ διαστάσεις φάρσας. Υπήρχαν μεν εντάσεις, διαφωνίες, χωρίς όμως να γίνεται το κόμμα ένα δημόσιο θέαμα.

Το κύμα μετακινήσεων ξεκινά έτη πριν, με αφετηρία την πρώτη περίοδο των Μνημονίων 2010-2011

Στις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 κατάφερε να κρατήσει υψηλά ποσοστά, κατακτώντας τη δεύτερη θέση μετά από περίπου πέντε έτη εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία το 2019 βγαίνει πρώτη με 39,85% (από 28% το 2015) , ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% (35,4% το Σεπτ. 2015 ), Κίνημα Αλλαγής 8,10%, ΚΚΕ: 5,30%.

Το κύμα μετακινήσεων ξεκινά έτη πριν, με αφετηρία την πρώτη περίοδο των Μνημονίων 2010-2011. Ο Αντώνης Κοτσακάς, γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ 1989-1993 από το 2010 ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη σκυτάλη πήραν και άλλα στελέχη όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Κοτζιάς, Λούκα Κατσέλη κα. Αυτη η ανοιχτή δεξαμενή ουδεποτε έκλεισε και το 2013 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη. Αρκετά από αυτά τα στελέχη πήραν και υπουργικές θέσεις με την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Ανακοινώνεται μεταξύ άλλων η υπουργοποίηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΠΑΣΟΚ ήταν και ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε περάσει από το Ποτάμι. Στον ανασχηματισμό του 2018 έκαναν είσοδο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Μυρσίνη Ζορμπά.

Οι τάσεις μπλέξανε και οι φήμες οργιάζουν

Μετά τις εθνικές εκλογές και ειδικά κατά την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα οι τάξεις μπλέξανε. Η εκλογή εν τέλει του Στέφανου Κασελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έφερε εντάσεις, αποχωρήσεις και σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος.

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου 2015 (Αρχειο)

Η συζήτηση για την ίδρυση νέου κόμματος, με στόχο τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2024, έχει οργιάσει, δεδομένου της ταυτότητας των στελεχών που αποχώρησαν. Αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα προσπαθήσει να βρει χώρο στο πολιτικό σκηνικό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Το Νοέμβριο του 2023 αποχωρεί  η αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δηλαδή η Ομπρέλα φεύγει από το κόμμα.

Ομιλία του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους» στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, 7 Ιουνίου 2023.

Οι λεγόμενες παλιές τάσεις μέχρι και πριν τις εσωκομματικές- ήταν οι εξής:
-Οι λεγόμενοι «προεδρικοί», που υποστήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα και τις επιλογές στη διαδικασία διεύρυνσης της κομματικής βάσης. Μεταξύ άλλων: Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Ολγα Γεροβασίλη, Αλέξης Χαρίτσης, Χρήστος Σπίρτζης.

-Είναι η λεγόμενη «Ομπρέλα». Μεταξύ άλλων είναι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας κ.λπ. Η ΡΕΝΕ, υποσύνολο των «προεδρικών», με Πάνο Ρήγα, Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά κ.λπ.

– Το σχήμα που προέκυψαν ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «Ομπρέλα» είναι οι «6+6+» με Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νάσο Ηλιόπουλο και τέλος οι πασοκογενείς, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Το Νοέμβριο του 2023 αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δηλαδή η Ομπρέλα φεύγει από το κόμμα. Πολλά από τα μέλη της «Ομπρέλας» είχαν παραμείνει το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη διάσπαση ενώ με αρχηγό τον Στέφανο Κασελάκη δεν έκατσαν ούτε 50 ημέρες.

«Η Ομπρέλα δεν ήθελε ούτε τον Τσίπρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση της ομάδας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και στο αιχμηρό κείμενο που κατέθεσε η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου. Ο κ. Παππάς (ΑΝΤ1) σημείωσε αρχικά για τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις».

Ο Κασσελάκης και εκτιμήσεις για νέο κόμμα

«Το κόμμα είναι για την κοινωνία. Δεν καταλαβαίνω κάποιος ο οποίος αυτοαποκαλείται αριστερός είναι ενάντια στην άμεση Δημοκρατία. Ουδέποτε είπα ότι τα όργανα δεν έχουν σημασία, το αντίθετο» σημείωσε στο MEGA ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρόσθεσε ότι τηρεί το καταστατικό του κόμματος. «Πάντα τηρώ το καταστατικό, αλλά υπάρχει και μία βάση, η οποία – καλώς ή κακώς – εκφράστηκε όχι μόνο τώρα, αλλά και στις προηγούμενες εκλογές. Χάσαμε κόσμο, χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας στην αποχή. Αυτό κάποιοι πρέπει να το πάρουν χαμπάρι. Εγώ δεν ήμουν στέλεχος της πρώτης γραμμής τότε» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Ανδρέας Δρυμιώτης, προσθέτοντας ότι «η Αριστερά έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται διά της διαιρέσεως». Σύμφωνα με τον ίδιο αν γίνει νέο κόμμα «θα πάει κόσμος προς τα εκεί. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται και ο Βαρουφάκης με πάνω από 3,5%, θα ενισχυθεί και το ΚΚΕ. Αυτό που δεν ενισχύεται είναι το ΠΑΣΟΚ για τους δικούς του λόγους δεν «τραβάει».

Βλέπω δημιουργία κόμματος μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, αυτό θα επιδιώξει ο Τσακαλώτος που έχει φύγει. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι η Αχτσιόγλου θα μείνει στο κόμμα ως εσωτερική αντιπολίτευση, έτσι ώστε αν υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση εναντίον του Κασσελάκη, να υπάρχει εναλλακτική λύση», σημείωσε, μιλώντας στο MEGA.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024