Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Στα νοσοκομεία πρόωρα μωρά κι ασθενείς σε ΜΕΘ αργοσβήνουν σε θαλάμους χωρίς ρεύμα

Γάζα: Στα νοσοκομεία πρόωρα μωρά κι ασθενείς σε ΜΕΘ αργοσβήνουν σε θαλάμους χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση είναι δύσκολη, χρησιμοποιούμε το νερό της βροχής για αποστείρωση, σοροί είναι σκορπισμένοι στους διαδρόμους λένε οι γιατροί

Τόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ανθρωπιστικές οργανώσεις τα χαρακτηρίζουν πλέον νεκροταφεία.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Arabic, ο Dr Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες.

Στο νοσοκομείο Αλ Χίλου δεν υπάρχει καύσιμο ή νερό και πλέον έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε μαιευτήριο

Σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας, η οποία έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, βρίσκονται άρματα μάχης και τεθωρακισμένα.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν περισσότερους από 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Αλ Χίλου στην πόλη της Γάζας, με τον διοικητικό διευθυντή να ζητάει από τις ισραηλινές δυνάμεις να παράσχουν μια ασφαλή οδό για εκκένωση έκτακτης ανάγκης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στο νοσοκομείο και χρησιμοποιήσαμε το νερό της βροχής για αποστείρωση», λέει ο ίδιος. «Δεν υπάρχει καύσιμο ή νερό στο νοσοκομείο, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε μαιευτήριο».

Δεκάδες σοροί στους διαδρόμους

Εν μέσω αναφορών για μωρά που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ασθενείς που αντιμετωπίζουν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, το Ισραήλ συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά και αναπνευστήρων για παιδιά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 100 πτώματα είχαν συσσωρευτεί στο νοσοκομείο, δημιουργώντας μια οξεία υγειονομική κρίση.

«Ο Ισραηλινός Στρατός παραμένει προσηλωμένος στο να τηρεί τις ηθικές και επαγγελματικές του ευθύνες για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF).

«Οι IDF είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε αξιόπιστο μεσολαβητικό μέρος για να διασφαλίσει τη μεταφορά των θερμοκοιτίδων» πρόσθεσε.

Ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθούσε τη Δευτέρα να εκκενώσει περίπου 6.000 ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένους από ένα άλλο νοσοκομείο, το Αλ Γκουντς, αφού έκλεισε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Γιατρός φροντίζει μια γυναίκα που τραυματίστηκε ύστερα από τις αεροπορικές επιθέσεις στα δυτικά της Χαν Γιουνίς

Επτά νεκροί στο Τουρκαλέμ

Οι αρχές του νοσοκομείου λένε στο Al Jazeera ότι ακόμα ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στο Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, ανεβάζοντας τον αριθμό στους επτά.

Ειδικές δυνάμεις, ελεύθεροι σκοπευτές, μπουλντόζες και drones χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης που ανέβασε τον αριθμό των Παλαιστινίων νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε 195 από την έναρξη του πολέμου.

Οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στις 22:00 τοπική ώρα χθες το βράδυ ενδέχεται να σταματήσουν, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες αποχωρούν από την πόλη. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη ισραηλινή επιδρομή στο Τουλκαρέμ τις τελευταίες εβδομάδες.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει επίσης ότι ο 20χρονος Muhammad Abd al-Majid al-Halayqa πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην πόλη Μπέιτ Αϊνούν, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Χεβρώνας.

Πρόωρα μωρά έχουν τοποθετηθεί σε απλά κρεβάτια στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας μετά από διακοπή ρεύματος

Ασταμάτητες οι επιθέσεις στο Χαν Γιουνίς

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ, ύστερα από αεροπορικές επιθέσεις στα δυτικά της Χαν Γιουνίς.

Οι επάνω όροφοι ενός κτιριακού συγκροτήματος καταστράφηκαν, οι οποίοι περιλάμβαναν υπηρεσία τηλεπικοινωνιών. Άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια, ενώ πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Νωρίτερα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην ανατολική Χαν Γιουνίς. Η πόλη έχει χτυπηθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι είναι ένα «ασφαλές μέρος».

Περισσότεροι από 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμαλίγια της βόρειας Γάζας μετά από ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν τουλάχιστον 12 σπίτια στην περιοχή Ναντί Κανταμάτ. Διασώστες αναζητούν θύματα αλλά και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, δίνοντας μάχη με το χρόνο.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024