Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απεργία τέλος στο Χόλιγουντ μετά από 118 ημέρες

Απεργία τέλος στο Χόλιγουντ μετά από 118 ημέρες

Μετά από έντονες κινητοποιήσεις μηνών, η απεργία στο Χόλιγουντ έλαβε τέλος μετά τη συμφωνία του σωματείου των ηθοποιών με τα μεγάλα στούντιο.

Μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στο Χόλιγουντ έφτασε στο τέλος της μετά από 118 ημέρες. Η SAG-AFTRA, η ένωση που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες ηθοποιούς, κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ.

Με ομόφωνη απόφαση, η SAG-AFTRA ενέκρινε μια προσωρινή συμφωνία με την AMPTP που έθεσε τέλος στην απεργία των 118 ημερών

Η συμφωνία που σύναψε η SAG-AFTRA με την AMPTP για ένα νέο τριετές συμβόλαιο θα επιτρέψει στους συνδικαλιστές ηθοποιούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους και στη showbiz να ξαναμπεί σε τροχιά μετά το πολύμηνο αδιέξοδο.

«Με ομόφωνη απόφαση, η SAG-AFTRA ενέκρινε μια προσωρινή συμφωνία με την AMPTP που έθεσε τέλος στην απεργία των 118 ημερών», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το σωματείο.

Η απεργία, όπως σημείωσαν στην ανακοίνωση, λήγει επίσημα σήμερα. Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα, αλλά υπήρξαν αναφορές σχετικά με το ποια ήταν τα επίμαχα σημεία σε αυτή την τελική ευθεία.

Κύριο σημείο στη συμφωνία φέρεται να ήταν η προστασία των εργαζομένων έναντι της τεχνητής νοημοσύνης. Σύντομα, σύμφωνα με το TMZ, θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν, οι ηθοποιοί θα έχουν επίσης καλύτερες αμοιβές και και καλύτερες συνθήκες εργασίας στα πλατό.

Η πρώτη κοινή απεργία από το 1960

Οι παραγωγές του Χόλιγουντ είχαν σχεδόν σταματήσει από τον Μάιο εξαιτίας των απεργιών συγγραφέων και ηθοποιών, με αποτέλεσμα να πληγούν οικονομικά τόσο τα μεγάλα στούντιο όσο και πολλοί από τα δύο εκατομμύρια Αμερικανούς – καλλιτέχνες μακιγιάζ, σκηνοθέτες, υπαλλήλους παραγωγής, κάστινγκ σκηνοθέτες — που εργάζονται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη δημιουργία τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών.

Αναστατωμένοι για τις αμοιβές και φοβούμενοι για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσεται γρήγορα, οι ηθοποιοί ενώθηκαν με τους σεναριογράφους τον Ιούλιο. Οι συγγραφείς είχαν αποχωρήσει τον Μάιο για παρόμοιες ανησυχίες. Ήταν η πρώτη φορά από το 1960, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν ο επικεφαλής του συνδικάτου ηθοποιών και η Μέριλιν Μονρό έπαιζε ακόμα σε ταινίες, που απεργούσαν μαζί ηθοποιοί και συγγραφείς.

Το Writers Guild of America, το οποίο εκπροσωπεί 11.500 σεναριογράφους, κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία με τα στούντιο στις 24 Σεπτεμβρίου και τερμάτισε την απεργία 148 ημερών στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τις επόμενες ημέρες, τα μέλη του SAG-AFTRA θα ψηφίσουν για το αν το σωματείο τους θα αποδεχτεί τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα κέρδη, όπως αυξήσεις στην αποζημίωση για συνεχείς εκπομπές και ταινίες, καλύτερη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και εγγυήσεις πως τα στούντιο δεν θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα των όμοιών τους χωρίς πληρωμή ή έγκριση.

Με 118 ημέρες, ήταν η μεγαλύτερη κινηματογραφική και τηλεοπτική απεργία στην 90χρονη ιστορία του σωματείου. Η SAG-AFTRA ανέφερε σε μια λιτή δήλωση ότι η διαπραγματευτική της επιτροπής ψήφισε ομόφωνα για την έγκριση της δοκιμαστικής συμφωνίας, η οποία θα προχωρήσει στο εθνικό συμβούλιο της ένωσης την Παρασκευή για «εξέταση».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024