Ένας αιώνας συμπληρώνεται από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, την οποία ανακήρυξε στις 29 Οκτωβρίου του 1923 ο Κεμάλ Ατατούρκ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το προσωνύμιο Ατατούρκ σημαίνει «πατέρας των Τούρκων» και του αποδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση σε αναγνώριση του ρόλου που έπαιξε ο Κεμάλ στην ανοικοδόμηση του σύγχρονου κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η διαμόρφωση μιας κοσμικής τουρκικής ταυτότητος απέναντι στην οθωμανική τουρκική ταυτότητα αποτέλεσε θεμέλιο των απόψεων και των σχεδίων του Μουσταφά Κεμάλ για το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας, το οποίο όμως άρχισε να υπονομεύεται ήδη από τη δεκαετία του 1950, με τη βαθμιαία άνοδο του πολιτικού Ισλάμ.

Στις 27 Μαΐου του 1960 λαμβάνει χώρα το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα μετά την ίδρυση της Τουρκίας, ανατρέπεται η κυβέρνηση και εκτελείται ο Αντνάν Μεντερές.

Το νέο κόμμα του Ερντογάν κέρδισε το 34% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2002, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα Πρωθυπουργός, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας. Πρωθυπουργός ορίστηκε αρχικά ο στενός του συνεργάτης, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003.

Κι ενώ το τουρκικό μοντέλο της σύζευξης ισλαμικής πίστης και κοινωνικού εκσυγχρονισμού παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς μίμηση για άλλες μουσουλμανικές χώρες, μένει να φανεί αν η προσωπικότητα του Ερντογάν θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ή «βαρίδι» στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού.