Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Νεκρή η οικογένεια δημοσιογράφου του Al Jazeera - «Συστάσεις» Μπλίνκεν προς το κανάλι

Γάζα: Νεκρή η οικογένεια δημοσιογράφου του Al Jazeera – «Συστάσεις» Μπλίνκεν προς το κανάλι

Μετά από βομβαρδισμό της κατοικίας τους, έπεσαν νεκρά πολλά μέλη της οικογένειας του ανταποκριτή του Al Jazeera ανάμεσά τους η γυναίκα, ο γιός και η κόρη του.

Νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στο σπίτι τους στην Γάζα είναι η σύζυγος, η κόρη και ο γιος του δημοσιογράφου και διευθυντή των ανταποκριτών του Al Jazeera, Ουαέλ αλ-Νταντού.

Ο δημοσιογράφος έμαθε τα τραγικά νέα εν ώρα ρεπορτάζ, ενώ δήλωσε ότι η οικογένειά του είχε μετακινηθεί από τη βόρεια Γάζα για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε και την νότια Γάζα.

«Είναι δολοφόνοι παιδιών, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο»

Σε μια τραγική συγκυρία, ο Ουαέλ βρισκόταν στον αέρα λίγα λεπτά πριν αναφερθεί στην ίδια αεροπορική επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας που οδήγησε στο θάνατο της συζύγου, του γιου και της κόρης του. Οργή στο Al Jazeera καθώς υπάρχει ήδη ανοιχτή υπόθεση στα δικαστήρια, για την δολοφονία της δημοσιογράφου του Σιρίν Αμπού Άκλεχ από το Ισραήλ.

Ουδέν σχόλιο από το Ισραήλ – Η ιστορία του Ουαέλ

Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από το Ισραήλ για το χτύπημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το Ισραήλ λέει ότι «οι αεροπορικές επιδρομές του στοχεύουν σε τρομοκράτες και υποδομές της Χαμάς», ενώ «αναγνωρίζει ότι οι άμαχοι μερικές φορές πέφτουν στα διασταυρούμενα πυρά».

Ο Ουαέλ βρίσκεται συνεχώς στο πεδίο της Γάζας, αναφέροντας τους ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας εδώ και μέρες με ρεπορτάζ για τους νεκρούς, την καταστροφή, τα παιδιά, τα εγκλήματα, την αντίσταση.

Σκίτσο αφιερωμένο στο έργο του Ουαέλ αλ-Νταντού στην Λωρίδα της Γάζας.

Κρατώντας αγκαλιά τον γιο του, είπε με δάκρυα στα μάτια: «Μας εκδικούνται παίρνοντας τα παιδιά μας;» και στη συνέχεια συνεχίζει ήρεμα απαγγέλοντας έναν στίχο από το Κοράνι (2:156) «Ανήκουμε στο Θεό και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε».

Ένας από τους γιους του φέρεται να επιβίωσε. Κρατώντας τον, είπε ήρεμα: «Αυτό είναι το θέλημα του Θεού και πρέπει να το υπομείνουμε και τίποτε άλλο. Ας ηττηθεί ο ισραηλινός στρατός κατοχής και τίποτα άλλο. Τα δάκρυα που είδατε είναι τα δάκρυα της ανθρωπότητας. Όχι τα δάκρυα της κατάρρευσης, του φόβου και της δειλίας. Ας ηττηθεί ο ισραηλινός στρατός κατοχής!»

Ο Ουαέλ επέστρεψε στον αέρα για να συνεχίσει την ανταπόκρισή του.

Ανακοίνωση από το Al Jazeera για τις απώλειες του ανταποκριτή του στη Γάζα

Το Al Jazeera καταδικάζει τη δολοφονία της οικογένειας του δημοσιογράφου Ουαέλ αλ-Νταντού στη Γάζα.

Το Al Jazeera σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al Jazeera Media Network εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στον συνάδελφό μας Ουαέλ αλ-Νταντού για την απώλεια της οικογένειάς του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Η αδιάκριτη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια της συζύγου, του γιου και της κόρης του, ενώ η υπόλοιπη οικογένειά του είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια.

O Ουαέλ αλ-Νταντού επί το έργο.

Το σπίτι τους έγινε στόχος στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο αφού εκτοπίστηκαν από τον αρχικό βομβαρδισμό της γειτονιάς τους, μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να μετακινηθούν όλοι οι άμαχοι νότια.

Το Al Jazeera ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια και την υγεία των συναδέλφων μας στη Γάζα και θεωρεί τις ισραηλινές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλειά τους.

Το Δίκτυο καταδικάζει έντονα την αδιάκριτη στοχοποίηση και δολοφονία αθώων πολιτών στη Γάζα, η οποία οδήγησε στην απώλεια της οικογένειας του Ουαέλ αλ-Νταντού και αμέτρητων άλλων.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να θέσει τέρμα σε αυτές τις επιθέσεις κατά αμάχων, προστατεύοντας έτσι αθώες ζωές».

«Ο Blinken λέει ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Κατάρ να περιορίσει την κάλυψη του πολέμου από το Al Jazeera»

Το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Axios αναφέρει ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ Antony Blinken είχε ζητήσει, πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, από τον ομόλογό του του Κατάρ να «μειώσει τη ρητορική του Al Jazeera» σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.

Σε ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον, η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στον Λευκό Οίκο Kimberly Halkett δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην έκθεση. Πρόσθεσε ότι ενώ το Κατάρ «χρηματοδοτεί το Al Jazeera, δεν διαμορφώνει με κανένα τρόπο συντακτικά την κάλυψή μας».

«Μπορώ να σας πω ότι, στις δικές μου επαφές με τη διοίκηση Μπάιντεν, είχα αντιδράσεις όπου μου είπαν ότι η κάλυψή μας είναι επικριτική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την υπερασπίστηκα λέγοντας ότι αυτό είναι υγιές και ότι αυτή είναι η δουλειά μας», είπε.

«Αν και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να προσπαθήσουμε και να το αμφισβητήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο από την πλευρά του Λευκού Οίκου, μπορώ να σας πω από τις προσωπικές μου εμπειρίες ότι αυτό σίγουρα απηχεί αυτό που έχω βιώσει εδώ στην πανεπιστημιούπολη του Λευκού Οίκου και στις αλληλεπιδράσεις μου με το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου», είπε.

Το επίμαχο σημείο του ρεπορτάζ του Axios

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα σε ομάδα ηγετών της αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Κατάρ πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες να μετριάσει τη ρητορική του Al Jazeera σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Γιατί έχει σημασία: Μπλίνκεν υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζει τον ανεξάρτητο Τύπο παγκοσμίως, ανησυχεί ότι η διαμόρφωση της σύγκρουσης από το Αλ Τζαζίρα θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Ιστορικό: Al Jazeera Media Network χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά υποστηρίζει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα. Οι επικριτές έχουν πει ότι αντικατοπτρίζει τη θέση της εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει έλεγχο για τους δεσμούς του με τη Χαμάς».

Στην συνέχεια το άρθρο διευκρινίζει πως η αναφορά ήταν για το Al Jazeera Arab και όχι για την αγγλόφωνη έκδοση.

(…)

Το ρεπορτάζ του Axios

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024