Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο της Χαμάς η συμφωνία Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας

Στο στόχαστρο της Χαμάς η συμφωνία Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας

Τι ρόλο παίζει το Ιράν και η Χεζμπολάχ στον πόλεμο που μόλις ξεκίνησε, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα κάνει τον Πούτιν να τρίβει τα χέρια του

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: «Ενας από τους λόγους που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ μπορεί να είναι να διακοπούν οι προσπάθειες προσέγγισης του Ισραήλ τόσο με τη Σαουδική Αραβία, όσο και με άλλες χώρες που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο».

Αυτό που δεν είπε για ευνόητους λόγους ο Αντονι Μπλίνκεν είναι τι ρόλο παίζει το Ιράν σε αυτή την ιστορία. Τα πρώτα συμπεράσματα γι’ αυτό θα εξαχθούν από τον βαθμό εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο που μόλις ξεκίνησε. Οπως είπε πάντως ένας αμερικανός αξιωματούχος στους «New York Times», η Χαμάς δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την ιρανική υποστήριξη.

Μια από τις χώρες που θα επωφεληθεί από τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι η Ρωσία

Μια συμφωνία του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία δεν ήταν, και δεν είναι, εύκολη. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει το Ισραήλ, κάτι από το οποίο η χώρα του θα αποκομίσει μεγάλα οικονομικά κέρδη, ζητάει όμως σε αντάλλαγμα βοήθεια για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού προγράμματος, κάτι στο οποίο αντιτίθενται τόσο τα σκληροπυρηνικά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης όσο και αμερικανοί γερουσιαστές.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε πρόσφατα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει γη για τους Παλαιστίνιους ώστε να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο κράτος. Τώρα βρίσκεται κι αυτός σε δύσκολη θέση.

«Μετά την επίθεση της Χαμάς, σβήνουν οι ελπίδες ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να κάνει παραχωρήσεις», λέει στη «Repubblica» ο αμερικανός διαπραγματευτής Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες του Οσλο. «Η εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία αναβάλλεται».

O αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση και από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του, που τον κατηγορούν ότι η Χαμάς αποθρασύνθηκε από την πρόσφατη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Η προοπτική δύο κρατών

Την προοπτική των δύο κρατών επανέλαβαν τόσο η Κίνα, προκαλώντας τη μήνι του Ισραήλ, όσο και ο πρόεδρος Ερντογάν, που είπε ότι «δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της έντασης.

«Το Παλαιστινιακό βρίσκεται στη ρίζα των προβλημάτων στην περιοχή μας», είπε σε μια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Αν αυτό το ζήτημα δεν λυθεί με δίκαιο τρόπο, η περιοχή μας θα συνεχίσει να χάνει την ειρήνη».

Εναντίον της λύσης των δύο κρατών, λοιπόν, είναι και ο Νετανιάχου και η Χαμάς, που παραμένει αμετακίνητη στον στόχο της εξαφάνισης του Ισραήλ. Με την επίθεση αυτή, λέει ο ισραηλινός στρατιωτικός αναλυτής Γιόσι Μέλμαν στη «Repubblica», η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση στέλνει ένα μήνυμα στους Σαουδάραβες ότι δεν πρέπει ούτε να εμπιστεύονται το Ισραήλ, αφού είναι ένα κράτος πιο αδύναμο απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε να αγνοούν τη Χαμάς, αφού είναι ικανή να εξαπολύσει μια επίθεση που ήταν θεωρητικά πάνω από τις δυνάμεις της.

Η αντίδραση του Ριάντ στην επίθεση της Χαμάς είναι βέβαιο ότι δυσαρέστησε το Ισραήλ, αφού η Σαουδική Αραβία δεν καταδίκασε την επίθεση, αλλά επισήμανε ότι είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας έκρηξης εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέτυχε»

Είναι πράγματι το Ισραήλ αδύναμο; «Ναι, αυτή τη στιγμή είναι, η κυβέρνησή του απέτυχε», τονίζει ο Μέλμαν. «Ενας πρωθυπουργός που εδώ και μήνες αρνείται να μιλήσει με τους στρατιωτικούς που τον αμφισβητούν συνιστά έναν παράγοντα αδυναμίας».

Οπως υπενθύμισε άλλωστε και ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν στους «New York Times», ο Νταν Χαρέλ, πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η εθνική ασφάλεια της χώρας δεν βρισκόταν ποτέ σε χειρότερη κατάσταση.

Μια από τις χώρες που θα επωφεληθεί από τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι η Ρωσία. Ο πόλεμος αυτός θα απομακρύνει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την Ουκρανία, ενώ θα αναγκάσει και την Ουάσιγκτον να στείλει στο Ισραήλ όπλα (όπως πυραύλους Patriot και οβίδες 155 χιλιοστών) που χρειάζεται απεγνωσμένα το Κίεβο.

Μια άλλη πιθανή παρενέργεια του πολέμου είναι η πρόκληση ενός νέου κύματος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024