Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στο Αφγανιστάν: Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών - Ξεπέρασε τους 100

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών – Ξεπέρασε τους 100

Περίπου120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό 6,3 βαθμών που έπληξε το Σάββατο το δυτικό Αφγανιστάν,

Περίπου 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό 6,3 βαθμών που έπληξε το Σάββατο το δυτικό Αφγανιστάν, τόνισε ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, σε νεότερο απολογισμό.

«Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.000 τραυματισμένες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ περίπου 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μόσα Ασχάρι, επικεφαλής της διαχείρισης καταστροφών στην επαρχία της Χεράτ.

«Οι σοβάδες από τους τοίχους άρχισαν να πέφτουν και οι τοίχοι απέκτησαν ρωγμές, ενώ κατέρρευσαν και κομμάτια του κτιρίου»

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών ανέφερε 15 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Όπως αναφέρει το BBC, πολλά κτίρια καταστράφηκαν κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν στα χαλάσματα, ενώ σημειώθηκαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί.

Ο σεισμός καθώς και οι μετασεισμοί εκτός από τη Χεράτ έγιναν αισθητοί και στις επαρχίες Φαρά και Μπαντχίς, όπου υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

«Είμαι πολύ ανήσυχος και φοβισμένος ήταν τρομακτικό»

Οι επιζήσαντες περιέγραψαν τον τρόμο που βίωσαν καθώς κτίρια άρχισαν να σείονται και στη συνέχεια κατέρρευσαν γύρω τους.

«Βρισκόμασταν στα γραφεία μας όταν ξαφνικά το κτίριο άρχισε να σείεται. Οι σοβάδες από τους τοίχους άρχισαν να πέφτουν και οι τοίχοι απέκτησαν ρωγμές, ενώ κατέρρευσαν και κομμάτια του κτιρίου», δήλωσε ο κάτοικος της πόλης Χεράτ, Μπασίρ Αχμάντ στο AFP.

«Δεν ήμουν σε θέση να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου, οι συνδέσεις δικτύου δεν λειτουργούν. Είμαι πολύ ανήσυχος και φοβισμένος, ήταν τρομακτικό», προσέθεσε.

Βίντεο από το Κεντρικό Νοσοκομείο της Χεράτ έδειξε αρκετά άτομα να έχουν ορό σε σταθμό επειγόντων εκτός του κεντρικού κτιρίου, ένα σημάδι του συνωστισμούς και της ξαφνικής ανάγκης για τα έκτακτα περιστατικά.

Ο Εφραμουλάχ Σαραφζόι, ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού του Αφγανιστάν δήλωσε ότι ομάδες εκτάκτων αναγκών και εθελοντές ετοιμάζονταν να μεταβούν στη Χεράτ για να βοηθήσουν τα θύματα.

«Οι άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους. Είμαστε όλοι στους δρόμους»

Σύμφωνα με το Sky News, ο κάτοικος Αμπντούλ Σακόρ Σαμάντι δήλωσε: «Εγώ και η οικογένειά μου ήμασταν μέσα στο σπίτι και ένιωσα τη δόνηση», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι οι συγγενείς του άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν έξω. Μάλιστα όπως είπε νιώθουν φόβο να επιστρέψουν.

«Όλοι οι άνθρωποι είναι έξω από τα σπίτια τους. Σπίτια, γραφεία και καταστήματα είναι όλα άδεια και υπάρχει φόβος για περισσότερους σεισμούς», προσέθεσε.

Μία άλλη κάτοικος η Νασίμα ανέφερε ότι απανωτές δονήσεις προκάλεσαν πανικό στη Χεράτ: «Οι άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους. Είμαστε όλοι στους δρόμους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του σεισμού.

Η Χεράτ βρίσκεται ανατολικά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ιράν και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι ζουν στη συγκεκριμένη επαρχία.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024