Παρθένα Κιόρτεβε: «Η Δράμα στερήθηκε τα μεγάλα έργα. Η Δράμα απομονώθηκε»
Η υποψήφια Δήμαρχος Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε μίλησε στο in.
Spotlight
Η υποψήφια Δήμαρχος Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in, έκανε λόγο για μια πόλη απομονωμένη και εσωστρεφής. Παράλληλα κάνει λόγο για μη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων και ατολμία, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.
Τι δεν έγινε στο Δήμο Δράμας που χαρακτηρίζεται σοβαρό;
Πολλά πράγματα δεν έγιναν στο Δήμο Δράμας τα τελευταία χρόνια που έπρεπε να γίνουν και πολλά έγιναν που δεν έπρεπε να γίνουν. Αρχικά, δεν έγιναν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα έδιναν στο Δήμο μας τη δυνατότητα να αναπτύξει μια ισχυρή ταυτότητα, πάνω στην οποία θα χτιστεί το πλάνο προσέλκυσης τουριστών και νέων κατοίκων. Η Δράμα στερήθηκε τα μεγάλα έργα, τα οποία θα άλλαζαν προς το καλύτερο την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Η Δράμα δεν κατάφερε να διεκδικήσει και να πάρει τη θέση που της αξίζει στον χάρτη της ανάπτυξης και της ευημερίας. Αντίθετα, αυτό που επικράτησε στον Δήμο μας είναι η απομόνωση, η εσωστρέφεια, η μη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων, η ατολμία στη διεκδίκηση των κεκτημένων και η έλλειψη οράματος για τη δημιουργία ενός Δήμου σύγχρονου, φιλικού και εξωστρεφούς.
Ποιες είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις του προγράμματος σας κα Κιόρτεβε;
Το πρόγραμμα του Project για τη Δράμα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, να τον εκσυγχρονίσει και ταυτόχρονα να είναι συμβατό με τις οικονομικές του δυνατότητες. Αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση δική μου και της παράταξης η χάραξη κοινωνικής πολιτικής με τη στήριξη της Δραμινής οικογένειας, τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου και την ίδρυση κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών, όπου θα παρέχεται νομική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε θύματα βίας. Ακόμη, η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, η αξιοποίηση ενός από τα ομορφότερα σε φυσικό κάλλος αστικά πάρκα της Ελλάδας, αυτό της Αγίας Βαρβάρας, και η ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Δήμου Δράμας κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, υποχρέωση ενός δημάρχου και δική μας δέσμευση, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ζουν σε έναν δήμο καθαρό, φιλικό, πράσινο και προσβάσιμο σε όλους.
Στις καθημερινές σας συναντήσεις με τους δημότες, ποιες είναι οι μεγαλύτερες αγωνίες τους;
Τα τελευταία χρόνια, ολόκληρος ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως, οικονομική κρίση, υγειονομική κρίση, κλιματική αλλαγή. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για όλους μας, οι συνδημότες μας αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Αγαπούν τον τόπο τους αλλά τον βλέπουν να μαραζώνει, στηρίζουν την πόλη τους αλλά την βλέπουν να μένει στάσιμη σε σχέση με άλλες όμορες πόλεις, ενισχύουν την τοπική οικονομία αλλά νιώθουν ανασφάλεια, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία. Αισθάνονται πως ο Δήμος της Δράμας δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να εξασφαλίσει συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης για τους κατοίκους του.
Έχετε πρόθεση να κάνετε την Δράμα δημοφιλή προορισμό για τουρισμό αναψυχής και πολιτισμού ή και τι άλλο;
Ο Δήμος Δράμας είναι ένας ιδιαίτερα προικισμένος τόπος με άπειρα σημεία φυσικής ομορφιάς και μεγάλη πολιτιστική παράδοση. Για το λόγο αυτό, έχουμε δεσμευτεί ότι θα καθιερώσουμε την χρήση μίας από τις θέσεις των Ειδικών Συμβούλων του Δήμου που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα που αφορούν στην Τουριστική Ανάπτυξη και Προώθηση ενώ παράλληλα θα αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων.
Επιπλέον, θα προχωρήσουμε σε διαδημοτική συνεργασία για την αντιμετώπιση του τουριστικού προϊόντος ως ενιαίου με τους άλλους Δήμους της περιοχής. Σκόπιμος θεωρείται ο καθορισμός της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου της Δράμας, με έμφαση στον χειμερινό τουρισμό και η δημιουργία εφαρμογής με GIS για προώθηση των τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών. Τέλος, ο ορεινός όγκος μπορεί, με εξειδικευμένα projecs, να προβληθεί αλλά και να εδραιωθεί ως ο κορυφαίος προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον ορεινό τουρισμό.
Από την άλλη, η Δράμα πρέπει να αποτελεί έναν ζωντανό Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναβαθμιστούν τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που διοργανώνονται είτε αποκλειστικά από το Δήμο Δράμας είτε σε συνεργασία με άλλους Δήμους και άλλους φορείς, με προεξέχοντα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, την Ονειρούπολη, τη Δραμοινογνωσία, τα δρώμενα των Αράπηδων, το Καρναβάλι της Χωριστής, τα Ελευθέρια και το Dramaica Youth Festival με παράλληλο στόχο την προέλκυση τουριστών καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν λέμε αναβάθμιση, δεν εννοούμε να δαπανήσει ο Δήμος περισσότερα χρήματα, αλλά να οργανώσουμε τα πολιτιστικά γεγονότα, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς συλλόγους, καλύτερα και πιο έξυπνα. Επιπλέον, να δημιουργήσουμε νέα πολιτιστικά γεγονότα (όπως εναλλακτικά φεστιβάλ, γιορτή μανιταριών, φεστιβάλ κόμικ, μπίρας κ.α.).
Ο συνδυασμός σας έχει χαρακτηριστεί ως πολυσυλλεκτικός. Με ποια κριτήρια τον συγκροτήσατε;
Η δημοτική παράταξη “Project για τη Δράμα” ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα ενεργών πολιτών. Εδώ και εννιά χρόνια ταράζει τα νερά στην αυτοδιοικητική ζωή της Δράμας με τη διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων, φιλανθρωπικών δράσεων, εκδηλώσεων κοινωνικού και επιστημονικού περιεχομένου αλλά και με τις καινοτόμες προτάσεις που καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν ζητάμε ούτε δεχόμαστε χρίσματα και στηρίξεις από πολιτικά κόμματα. Παλεύουμε για μια ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει από το να βάζουμε ψηλότερα αυτό που μας ενώνει. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη Δράμα.
Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
Υπάρχει διάθεση και τρόπος – εφόσον αναλάβετε την διοίκηση του Δήμου – να τονώσετε την επιχειρηματικότητα και να προσελκύσετε νέους μόνιμους κατοίκους;
Η στήριξη της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και την πρόοδο μιας κοινωνίας. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων με έμμεση βοήθεια που μπορεί να προσφέρει σε αυτές. Υπηρεσίες, που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένος να τις προσφέρει.
Όπως έγκαιρες χωροθετήσεις, καθορισμός ζωνών εκμετάλλευσης, κατασκευή και συντήρηση των απαραίτητων υποδομών (π.χ. δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κ.α.), διαφημιστικές καμπάνιες για τα τοπικά προϊόντα, μείωση της γραφειοκρατίας στις υποθέσεις των επιχειρήσεων με τον Δήμο κλπ.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν κίνητρο για περισσότερες επενδύσεις στην περιοχή του Δήμου Δράμας. Σε ορισμένους τομείς, όμως, ο Δήμος μπορεί να έχει συμπληρωματική δράση. Παραδείγματος χάριν, για την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων, πέρα από το να κρατά την πόλη καθαρή, νοικοκυρεμένη, όμορφη και λειτουργική, μπορεί να μεριμνήσει για τη λειτουργία Πινακοθήκης και Λαογραφικού Μουσείου, και για τη διοργάνωση πετυχημένων πολιτιστικών γεγονότων (Ονειρούπολη, συναυλίες, φεστιβάλ κ.α.), που αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία κέντρου ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με άλλους φορείς, εντός των δύο πρώτων χρόνων διοίκησης από μέρους μας. Ακόμη, μέσα από ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες θα υποστηρίξουμε πολιτικές που θα οδηγούν στην ενίσχυση του ψηφιακού στίγματος των επιχειρήσεων και στην ψηφιακή κατάρτιση του εργατικού δυναμικού ενώ θα δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε επιχειρήσεις έξυπνης οικονομίας και νέων τεχνολογιών (π.χ. με μείωση των δημοτικών τελών για κάποιο χρονικό διάστημα) αλλά και την ίδρυση γραφείου υποστήριξης επενδυτών, που θα μελετά και θα επιλύει συνολικά τα προβλήματά τους που σχετίζονται με τον Δήμο.
Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε τους λόγους για τους οποίους διεκδικείτε την διοίκηση του Δήμου με σειρά προτεραιότητας ποιοι θα ήταν αυτοί;
Το “Project για τη Δράμα“ δεν είναι ακόμη μία δημοτική παράταξη. Είναι η μόνη παράταξη που είχε τρεις διαφορετικούς και εκλεγμένους από γενικές συνελεύσεις υποψήφιους δημάρχους. Είναι η παράταξη της συμμετοχικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας και των πλειοψηφικών αποφάσεων.
Μια ομάδα νέων ανθρώπων, δραστήριων, πολιτικοποιημένων αλλά χωρίς κομματικές αγκυλώσεις. Μια ομάδα που έδειξε σε όλους μας ότι μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να βγούμε μπροστά, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν στην πόλη μας, να βγούμε από τη μιζέρια και την γκρίνια και να σκεφτούμε θετικά, αισιόδοξα. Μας έδειξε ότι το βόλεμα δεν ταιριάζει στην γενιά μας, ότι η αποστασιοποίηση δεν φέρνει πρόοδο, ότι η απογοήτευση μπορεί να γίνει ελπίδα.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όποια μάχη χρειαστεί για να κερδίσει ο Δήμος μας τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Έχουμε όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό για να δώσουμε νέα πνοή στη Δράμα. Είμαστε άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, άνεργοι, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά ο καθένας στον τομέα του. Ο μόνος λόγος για τον οποίο διεκδικούμε τη διοίκηση του δήμου είναι γιατί έχουμε αγάπη για τον τόπο μας και διάθεση προσφοράς στο σύνολο.
Συμπληρώστε ελεύθερα ότι θεωρείτε πως χρειάζεται να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας για εσάς
Γεννήθηκα στη Δράμα το 1972. Είμαι απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβα την εξειδίκευση του νεφρολόγου από τα νοσοκομεία Καβάλας και Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Από το 2007 εργάζομαι ως ειδικός νεφρολόγος στη μονάδα τεχνητού νεφρού του Γ.Ν.Δράμας. Κατέχω το βαθμό της Διευθύντριας.
Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο « Αγγειακές προσπελάσεις σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση» από την Αγγειοχειρουργική κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ήμουν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας .
Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο τέκνων.
Μέλος του πρότζεκτ από το 2014, κατείχα τη θέση της υπεύθυνης της ομάδας κοινωνικής πολιτικής, ισότητας και μεταναστών του Project Δράμα 2020.
Από αυτή τη θέση, έχω διοργανώσει δύο εκδηλώσεις μαζί με το σύλλογο νεφροπαθών Δράμας, η πρώτη με θέμα την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις και η δεύτερη με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφιερωμένη στα παιδιά του παραρτήματος προστασίας παιδιού Δράμας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις