Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Πώς επιχειρεί να διαμορφώσει τις τιμές

Ρωσία: Πώς επιχειρεί να διαμορφώσει τις τιμές

Η Μόσχα ενισχύει τη θέση της ως ο Νο1 εξαγωγέας παγκοσμίως

Παρά τις κυρώσεις σε ένα μεγάλο εύρος αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων, υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους η Ρωσία διαπρέπει και μάλιστα επιχειρεί να παίξει το δικό της παιχνίδι, επιχειρώντας να καθορίσει τις τιμές και να γεμίσει τα ταμεία της.

Ένα εξ αυτών είναι ο τομέας των σιτηρών, με τη φετινή συγκομιδή σίτου της Ρωσίας να ενισχύει τη θέση της χώρας ως ο Νο. 1 εξαγωγέας τον κόσμο. Και παράλληλα μειώνει τις πιέσεις στις τιμές που προέρχονται από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όπως γράφει το Bloomberg ο πόλεμος του Κρεμλίνου – συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού και του βομβαρδισμού των λιμανιών – έχει εμποδίσει τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ρεκόρ των ρωσικών εξαγωγών, καθώς οι έμποροι της χώρας ξεπερνούν τις χρηματοοικονομικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν ορισμένοι μετά την εισβολή.

Χαμηλό τριετίας

Ωστόσο, η τεράστιες ποσότητες σιτηρών της Ρωσίας ανακουφίζουν παράλληλα τους καταναλωτές σιταριού που πλήττονται από μια κρίση κόστους ζωής, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τριετίας. Παρά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκμεταλλευτεί την κατάσταση – στηρίζοντας τις τιμές του σιταριού για να γεμίσει τα ταμεία του- η αγορά του Σικάγου διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το ήμισυ της κορύφωσης που έφτασε μετά την πρώτη εισβολή της Μόσχας.

«Δεν υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές για το ρωσικό σιτάρι», σχολίασε η Hélène Duflot, αναλύτρια αγοράς σιτηρών στη Strategie Grains. «Η Ρωσία είναι ο δημιουργός τιμών αυτή τη στιγμή».

Με την υπερπροσφορά να συμπιέζει τις τιμές, η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δεσπόζουσα θέση της. Αυτό όχι μόνο θα ηρεμούσε τους δικούς της αγρότες, που διαμαρτύρονται για τη μείωση των εισοδημάτων τους, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να τονώσει τα επιβαρυμένα από τον πόλεμο ταμεία του Κρεμλίνου δημιουργώντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Πλαφόν στις τιμές εξαγωγών

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να επιβάλουν ένα άτυπο κατώτατο όριο τιμών για τις εξαγωγές. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι αυτό αναγκάζει ορισμένους εμπόρους να επαναδιαπραγματευτούν ή ακόμα και να ακυρώσουν συμφωνίες.

Και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει το κατώτατο όριο τιμών αρνούμενη να χορηγήσει έγγραφα εξαγωγής σε αποστολές χαμηλού κόστους.

Αυτόν τον μήνα η Αίγυπτος έκλεισε μια τεράστια ποσότητα ρωσικού σιταριού σε μια ιδιωτική συμφωνία σε τιμή κάτω από το ανεπίσημο κατώτατο όριο σε δημόσιους διαγωνισμούς. Αρκετές μέρες αργότερα, η Αίγυπτος είπε ότι θα επιτραπεί στον έμπορο να προμηθεύει σιτηρά από άλλες προελεύσεις εκτός από τη Ρωσία.

Με αυτό τον τρόπο το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας θα μπορέσει να κρατήσει τα προσχήματα όταν οι συμφωνίες κλείνονται κάτω από το κατώτατο όριο τιμών του, σύμφωνα με τον Αντρέι Σίζοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της ερευνητικής εταιρείας SovEcon.

«Τα προσχήματα»

«Εάν δεν πουλούν μόνο ρωσικό σιτάρι, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν παραβιάσει το κατώτατο όριο των ρωσικών τιμών», είπε ο Σίζοφ.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν επιβάλλει ένα επίσημο κατώτατο όριο τιμών. «Είμαστε στις τιμές μας, οι οποίες υπαγορεύονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Eduard Zernin, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών.

Ωστόσο, το κατώτατο όριο των τιμών είναι ακόμη ένα σημάδι ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και, κατά συνέπεια, στην παγκόσμια αγορά.
Οι διεθνείς εμπορικοί οίκοι εγκατέλειψαν τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς η επίσημη κριτική κατά των ξένων εταιρειών είχε αυξηθεί. Η Μόσχα συνεχίζει επίσης να προσελκύει αγοραστές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ επιτίθεται στις αγροτικές εξαγωγικές υποδομές της Ουκρανίας και αναμιγνύει σιτηρά από κατεχόμενες περιοχές με τη δική της παραγωγή.

Υπογραμμίζοντας την κυριαρχία της Μόσχας στην αγορά σιταριού, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αύξησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις του για τις ρωσικές εξαγωγές, ενώ μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμιες αποστολές.

Σύμφωνα με τον Alexander Karavaytsev, ανώτερο οικονομολόγο στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών, το αποτέλεσμα είναι ότι παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις αποστολές της Ουκρανίας, αυτές οι ανησυχίες αντισταθμίζονται περισσότερο από τα άφθονα χωράφια σιταριού της ίδιας της Ρωσίας,

«Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές από τη Ρωσία και οι ανταγωνιστικές τιμές ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει το κλίμα των εξαγωγέων σε άλλες βασικές πηγές τους τελευταίους μήνες», είπε.

Sports in

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Το έκανε 2-2 και… βλέπει Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 95-88, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και θα παίξει την πρόκρισή του στο Final Four στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024