Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο αντίκτυπος σε γειτονικές χώρες ενός πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια

Ουκρανία: Ο αντίκτυπος σε γειτονικές χώρες ενός πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια τελεί υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Επιστήμονες έχουν κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αφού θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες.

Ο Αυστριακός ειδικός Νίκολαους Μίλνερ παρουσίασε την Τετάρτη στη Βιέννη έκθεση στο πλαίσιο σχετικής έρευνάς του. Το μοντέλο του Μίλνερ προβλέπει ότι σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό – ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων – η περιοχή θα είναι μολυσμένη με καίσιο.

Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί η οριοθέτηση απαγορευμένης ζώνης. Υπάρχει πιθανότητα, έστω και μικρότερη, αυτή η ζώνη να επεκταθεί έως και 200 χιλιόμετρα προς ορισμένες κατευθύνσεις.

Η μελέτη ανατέθηκε από τη διεθνή ένωση γιατρών για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου (IPPNW).

Ο Μίλνερ υπολόγισε επίσης την εξάπλωση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, που θα προκαλούσαν περιορισμούς στη γεωργία και την αλιεία, καθώς και στην κατανάλωση, για παράδειγμα, μανιταριών ή θηραμάτων.

Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Όπως είναι φυσικό, τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Ρωσία και η Μολδαβία. Ακολουθούν με μικρότερες πιθανότητες (1 έως 3 στις 100) η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Σύμφωνα με το μοντέλο του Μίλνερ, η Γερμανία και δυτικότερες χώρες της Ευρώπης δεν θα αντιμετωπίσουν τέτοιο κίνδυνο.

Η υπόθεση εργασίας στην ανάλυση του ερευνητή του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων και Βιοεπιστημών της Βιέννης αφορά διαρροή 1/5 του ραδιενεργού υλικού από έναν εκ των έξι αντιδραστήρων του σταθμού στη Ζαπορίζια, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Δεν υπολογίστηκαν λεπτομερώς οι συνέπειες στην υγεία των πληγέντων κατοίκων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια τελεί υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Έκτοτε, έχει κινδυνεύσει από επιθέσεις που εκδηλώθηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του, ενώ αποκόπηκε αρκετές φορές από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί διαρροή ραδιενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024