Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: Και τέταρτη ευρωβουλευτής, η Μαρί Αρενά, στο στόχαστρο των Αρχών

Qatargate: Και τέταρτη ευρωβουλευτής, η Μαρί Αρενά, στο στόχαστρο των Αρχών

Η Αρενά είναι το τέταρτο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, μετά την Εύα Καϊλή, τον Μαρκ Ταραμπέλα και τον Αντρέα Κοτσολίνο. Δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ωστόσο η αστυνομία πραγματοποίησε έξι εφόδους σε ακίνητα που συνδέονται με αυτή.

Η βελγίδα ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρί Αρενά, έγινε το τέταρτο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate, επτά μήνες μετά τις συλλήψεις που συγκλόνισαν την ΕΕ.

Παρόλο που μέχρι σήμερα η Αρενά δεν ανακρίθηκε, ούτε ασκήθηκαν κατηγορίες εναντίον της, η αστυνομία πραγματοποίησε την Τετάρτη έξι εφόδους σε ακίνητα που συνδέονται με την ευρωβουλευτή και την οικογένειά της, όπως αναφέρει το Politico.

Η Εύα Καϊλή, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο έχουν περάσει χρόνο υπό κράτηση και έχουν κατηγορηθεί για το σκάνδαλο, ενώ ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτής, παραδέχθηκε την ενοχή του και προχώρησε σε συμφωνία με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή όταν έρθει η ώρα, υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα που αναφέρει:

Αν και η ιταλόφωνη Αρενά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διέπραξε αδίκημα, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα μπήκε βαθύτερα στην έρευνα, δεδομένου ότι το όνομά της, είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο, όταν εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στο κύκλωμα του Αντόνιο Παντσέρι.

Όπως και ο Ταραμπέλα

Η Αρενά στο διάστημα αυτό εξακολούθησε να εκτελεί τα καθήκοντά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα αξίωμα που κληρονόμησε από τον Παντσέρι. Η παραίτησή της υποβλήθηκε όταν το Politico  αποκάλυψε ότι δεν είχε δηλώσει ένα ταξίδι στο Κατάρ, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βελγικές αρχές κατάσχεσαν έγγραφα και εξοπλισμό που θα αναλυθούν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Η έρευνα έγινε ένα μήνα αφότου ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ ζήτησε την εξαίρεσή του από την διερεύνηση της υπόθεσης, μετά από υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων λόγω των στενών σχέσεών του με την Αρενά. Ο γιος του Κλεζ, Νικολά Κλεζ και ο γιος της Αρενά, Ούγκο Λεμέρ, είναι συνιδιοκτήτες εταιρίας πώλησης προϊόντων κάνναβης και υπάρχει γνωριμία μεταξύ τους εδώ και χρόνια.

Παρούσα στην έρευνα που έγινε στην κατοικία της Μαρί Αρενά, στις Βρυξέλλες, ήταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

«Επιβεβαιώνω ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν παρούσα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της με βάση το βελγικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Για την Αρενά η οποία κατάγεται από τη Μονς στο νότιο Βέλγιο, η έφοδος της αστυνομίας ενδέχεται να ξυπνά μνήμες από τις επιδρομές στο σπίτι του συναδέλφου της ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα τον Δεκέμβριο. Περίπου δύο μήνες αργότερα ήρθη η ασυλία του, και ο ίδιος συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία, κατηγορήθηκε για διαφθορά και πέρασε μήνες στη φυλακή πριν αφεθεί ελεύθερος εν αναμονή της δίκης του. Διαμαρτύρεται για την αθωότητά του.

Οι ύποπτες διασυνδέσεις της Αρενά

Η Αρενά έχει απασχολήσει έντονα τον Τύπο για τις σχέσεις της με τους συλληφθέντες για το Qatargate. Το πιο σημαντικό, είναι η στενή σχέση της με τον κεντρικό ύποπτο, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Επικαλύπτονταν στο ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2014 – 2019. Η βελγίδα, που εκείνη την περίοδο ήταν για πρώτη φορά ευρωβουλευτής, είχε τη φήμη, μιας υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ισχυρό ιστορικό στην περιβαλλοντική πολιτική εντός της αριστερής πτέρυγας της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, όπου ο Παντσέρι ήταν ένα αξιόλογο, αν και -μάλλον- χαμηλών τόνων μέλος.

Η ίδια έχει περιγράψει τη σχέση της με τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου, ως καθαρά επαγγελματική, ενώ ο Παντσέρι μέσω του δικηγόρου του, την έχει περιγράψει ως «πολύ στενή»

Οι δυο τους, είχαν 389 διαφορετικές τηλεφωνικές επαφές σε διάστημα εννέα μηνών μεταξύ των Δεκεμβρίου 2021 και  Δεκεμβρίου 2022, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Παντσέρι είχε πάψει προ πολλού να είναι ευρωβουλευτής.

Η εφημερίδα Le Soir ανέφερε την Τετάρτη ότι υπάρχουν υποψίες ότι η Αρενά έλαβε δώρα από το Κατάρ. Το όνομά της εμφανιζόταν επίσης σε ένταλμα σύλληψης για τον Κοτσολίνο νωρίτερα φέτος, όπου κατονομάστηκε ως μέλος μιας μικρής ομάδας ευρωβουλευτών, που εκτελούσε τις εντολές του Παντσέρι.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που διέρρευσαν στο POLITICO, υποβάθμισε τον υποτιθέμενο ρόλο της Αρενά. Είπε επίσης στους ερευνητές ότι ταξίδεψε στο Μαρόκο με την Αρενά με έξοδα ενός Μαροκινού διπλωμάτη το 2015 – αλλά υποστήριξε πως η Αρενά δεν γνώριζε ποιος χρηματοδότησε το ταξίδι.

Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, μια άλλη βασική ύποπτη, η Εύα Καϊλή, άφησε έντονα να εννοηθεί ότι η  Αρενά έχει προστατευτεί από τις σκληρές ερωτήσεις των εισαγγελέων μέχρι τώρα – αλλά η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρείχε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε επικοινωνήσει μαζί της, μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι. Η ίδια η Αρενά είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία: «Μου τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή. Ήμουν σε συνέδριο. Δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Της είπα να ηρεμήσει μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω πως απευθύνθηκε στους Ευρωβουλευτές της πολιτικής της ομάδας».

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024