Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πούτιν, η Λευκορωσία και ο «γρίφος» της εξορίας του Πριγκόζιν

Ο Πούτιν, η Λευκορωσία και ο «γρίφος» της εξορίας του Πριγκόζιν

Η ιδιότυπη εξορία του στασιαστή επικεφαλής της Wagner και μισθοφόρων του στη Λευκορωσία γεννά ερωτήματα και φόβους

Ούτε τρία 24ωρα μετά την… ανταρσία-εξπρές που συνεχίζει να γεννά πολλά ερωτήματα για το τί πραγματικά συνέβη, συμβαίνει και μέλλει γενέσθαι στη Ρωσία, ο στασιαστής και πρώην «σεφ του Πούτιν», Γεβγκένι Πριγκόζιν, φέρεται να βρίσκεται σε μια ιδιότυπη εξορία στη Λευκορωσία.

Ιδιότυπη, καθώς οι ρωσικές αρχές όχι μόνο απέσυραν την ποινική έρευνα σε βάρος του, αλλά και των στασιαστών μισθοφόρων της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, δίνοντας σε όσους το επιθυμούν το ελεύθερο να μετεγκατασταθούν, μαζί με τον πρώην επικεφαλής τους, στο όμορο και «αδελφό» λευκορωσικό κράτος.

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για μέρος της συμφωνίας που έδωσε τέλος στη βραχύβια ανταρσία του Σαββάτου, με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο: στενού συμμάχου του Κρεμλίνου και παλιού γνώριμου του Πριγκόζιν.

Αυτός και μερικοί από τους στρατιώτες του θα είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν εκεί «για κάποιο χρονικό διάστημα» και «με δικά τους έξοδα», δήλωσε.

Στο πιο πρόσφατο ηχητικό του μήνυμα, τη Δευτέρα, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι ο Λουκασένκο «πρότεινε να βρεθούν λύσεις ώστε η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner να συνεχίσει το έργο της σε μια νόμιμη δικαιοδοσία».

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αναφορές ρωσικών ΜΜΕ ότι στήνονται ήδη βάσεις ειδικά για την παραστρατιωτική οργάνωση στα λευκορωσικά εδάφη.

Ο Λουκασένκο δήλωσε έτοιμος να της παραχωρήσει μέρος μιας εγκαταλελειμμένης στρατιωτικής βάσης και ανυπόμονος να «μάθει» αυτός και οι δυνάμεις τους από τη μάχιμη εμπειρία της Wagner.

Μιας «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης» κατά την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που οδεύει προς διάλυση στη Ρωσία και ενσωμάτωση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως όμως δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, θα διατηρήσει τη μισθοφορική δράση της στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία -επισήμως σε εκπαιδευτική αποστολή.

«Θολό» παραμένει εν τω μεταξύ το ακριβές πλαίσιο δράσης της εν γένει στην Αφρική -συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης- στη Συρία, σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας ή ακόμη και της Λατινικής Αμερικής.

Η «στρατιωτικοποίηση» της Λευκορωσίας

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι με τη λύση της εξορίας ο Πούτιν αποφεύγει να εξαλείψει απευθείας τον Πριγκόζιν. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο που θα ήθελε σε αυτή τη φάση θα ήταν να τον ηρωοποιήσει στα μάτια πολλών Ρώσων.

Με μια δεύτερη ματιά γεννώνται ωστόσο πολλά ερωτήματα και φόβοι στο Κίεβο και στη Δύση.

Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος ο συνολικός αριθμός των μισθοφόρων της Wagner που θα ακολουθήσουν τον πρώην επικεφαλής τους στην εξορία, σε μια χώρα που είναι δίπλα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και βόρεια της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει λόγος να τους φοβόμαστε», τόνισε για την παρουσία της -ενισχυμένης πρόσφατα ακόμη και με κατάδικους- Wagner στη χώρα του ο Λουκασένκο, γνωστός στη Δύση ως ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Αυτά ενώ μόλις προ λίγων ημερών είχε ανακοινώσει ότι έχει αρχίσει η μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

Τον έλεγχό τους, διευκρινίστηκε, διατηρεί η Μόσχα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ενωσιακού Κράτους»: μιας υπό διαμόρφωση πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας με το Μινσκ, με την οποία η Λευκορωσία πρακτικά καθίσταται κράτος – «δορυφόρος».

Από πέρυσι τον Φεβρουάριο άλλωστε ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν τα εδάφη της για την εισβολή στη γειτονική τους Ουκρανία.

Έκτοτε η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ έχει ενταθεί, με κοινά γυμνάσια και τη συγκρότηση κοινής δύναμης κρούσης επί του λευκορωσικού εδάφους.

Εκεί πλέον έχουν αναπτυχθεί και ρωσικά πυραυλικά συστήματα: από Iskander, μέχρι S-400.

Αυτά τα δεδομένα, το επικίνδυνο αμάλγαμα των «υπερεγώ» του Πούτιν, του Λουκασένκο και του Πριγκόζιν και το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμφωνήθηκε μεταξύ των τριών το Σάββατο συνθέτουν για τη Δύση σενάρια «θρίλερ».

«Παίζοντας με τα σπίρτα» σε… πυριτιδαποθήκη

«Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι, ενώ η ακριβής τοποθεσία του Πριγκόζιν είναι άγνωστη», γράφει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα i, «παραμένει μια πιθανότητα να εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία ενός βόρειου μετώπου μόλις 160 χιλιόμετρα μίλια από το Κίεβο, στη Λευκορωσία».

«Αν και πολλά σχετικά με την παραμονή του παραμένουν ασαφή, η άφιξη του Πριγκόζιν την Τρίτη [στη Λευκορωσία] είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι το χάος της Ρωσίας είναι απίθανο να παραμείνει εντός συνόρων της», γράφει σε ανάλυση η Έμιλι Ράουχαλα, επικεφαλής του γραφείου της Washington Post στις Βρυξέλλες.

«Θα μπορούσε να διαρρεύσει προς τα δυτικά», παρατηρεί, «δημιουργώντας αστάθεια στη Λευκορωσία, νέες προκλήσεις για την Ουκρανία και ερωτήματα για την υπόλοιπη Ευρώπη -όπως πολλοί προειδοποίησαν».

Ήδη η Λετονία και η Λιθουανία -αμφότερες όμορες της Λευκορωσίας- ζήτησαν άμεση ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της (επίσης όμορης) Πολωνίας και ο ΥΠΕΞ της Εσθονίας χαρακτήρισαν την παρουσία του Πριγκόζιν και μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία «απειλή».

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε απειλής «από τη Μόσχα ή το Μινσκ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Κίεβο -που ζητά μετ’ επιτάσεως πολιτική απόφαση και σαφές χρονοδιάγραμμα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας μέχρι την υλοποίησή της- ανέβασε κι άλλο τον πήχη.

«Εάν η συμμαχία είναι ισχυρή», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, «τότε το ΝΑΤΟ πρέπει να πει ομόφωνα στην πολωνική και λιθουανική κοινωνία ότι, εάν ένα πόδι μαχητή της Wagner πατήσει στο ανεξάρτητο έδαφος της Λιθουανίας ή της Πολωνίας, τότε όλοι οι μαχητές της Βάγκνερ θα καταστραφούν, όπου κι αν βρίσκονται».

Χαρακτήρισε μάλιστα τη σύνοδο κορυφής στο Βίλινιους, στις 11-12 Ιουλίου, «μια εξαιρετική πλατφόρμα για να δοθεί ένα τέτοιο, πολύ άμεσο μήνυμα».

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024