Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπόρις Τζόνσον: Παραβίασε τους κανόνες αρθρογραφώντας στη Daily Mail

Μπόρις Τζόνσον: Παραβίασε τους κανόνες αρθρογραφώντας στη Daily Mail

Θα επιβληθούν κυρώσεις στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό;

Μπόρις Τζόνσον και Daily Mail στις 16 Ιουνίου ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους.

Μετά την παραίτησή του από θέση του πρωθυπουργού στον απόηχο του Partygate το 2022 αλλά και από βουλευτής, ο 59χρονος πολιτικός έκανε γνωστό ότι επιστρέφει στη δημοσιογραφία.

Ωστόσο, φαίνεται πως έχει παραβιάσει κάποιους κανόνες, αφού δεν πήρε άδεια από το αρμόδιο όργανο παρακολούθησης υπουργικών διορισμών.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός άρχισε τη συνεργασία του με την εφημερίδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα αλλά ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή για τις συνεργασίες με επιχειρήσεις (Acoba) μόλις μισή ώρα πριν την ανακοίνωση της Daily Mail.

Ο Έρικ Πικλ που προεδρεύει της Acoba, όπως επισημαίνει ο Guardian, έστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση Σούνακ σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου, στην οποία τόνισε ότι το σύστημα έχει κενά, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στον πρώην πρωθυπουργό.

«Οι κανόνες είχαν σχεδιαστεί για να προσφέρουν καθοδήγηση όταν τα «καλά παιδιά» θα παρέκκλιναν από το γράμμα του νόμου. Τώρα όμως είναι ξεπερασμένοι», σημειώνει και εξηγεί ότι «το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν σε σχέση με αυτή την παράβαση είναι θέμα της κυβέρνησης».

Παράλληλα, προτείνει οι κυρώσεις να σχετίζονται με τη φύση των συνεργασιών.

«Θα γράφει ακριβώς ότι πιστεύει για τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον υπουργικό κώδικα, οι πρώην υπουργοί υποτίθεται ότι πρέπει να μην ανακοινώνουν ή να μην αναλαμβάνουν συνεργασίες πριν παράσχει τις συμβουλές της η Acoba.

Η Daily Mail ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Μπόρις Τζόνσον μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία ο Τζόνσον παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τον Μπόρις Τζόνσον ως τον νέο μας αρθρογράφο. Γνωστός ως ένας από τους πιο πνευματώδεις και πρωτότυπους συγγραφείς, η στήλη του Μπόρις θα δημοσιεύεται στην Daily Mail κάθε Σάββατο», ανέφερε η εφημερίδα σε ανάρτησή της στο Twitter.

Στο βίντεο που συνόδευε την ανακοίνωση ο Τζόνσον έλεγε ότι στη στήλη θα γράφει «ακριβώς ότι πιστεύω για τον κόσμο».

«Από καιρό σε καιρό θα γράφω για την πολιτική, προφανώς όμως θα προσπαθώ να το κάνω όσο το δυνατόν λιγότερο, εκτός αν πρέπει», εξηγούσε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός. Πράγματι το πρώτο κείμενο αφορούσε ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Τον καιρό που έγραφε για την Daily Telegraph, ο Τζόνσον πληρωνόταν με 275.000 λίρες. Και αυτή η συνεργασία είχε επικριθεί από τη Acoba γιατί μόλις είχε παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «The Times» αλλά απολύθηκε όταν παραποίησε μια είδηση. Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος της Βρετανίας στις Βρυξέλλες για χάρη της εφημερίδας «The Daily Telegraph».

Έγινε βοηθός εκδότη στην ίδια εφημερίδα από το 1994 έως το 1999 και αργότερα εκδότης στην εφημερίδα «The Spectator» από το 1999 έως το 2005.

Το 2001 έκανε τη μετάβαση στον χώρο της πολιτικής, αρχικά ως βουλευτής και έπειτα το 2008 ως δήμαρχος του Λονδίνου. Το 2019 εκλέχθηκε πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024