Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δαλάι Λάμα: Η διαδρομή του και το περιστατικό με το φιλί στο παιδί

Δαλάι Λάμα: Η διαδρομή του και το περιστατικό με το φιλί στο παιδί

Σάλος έχει προκληθεί από το βίντεο που ο Δαλάι Λάμα φιλάει ένα παιδί στο στόμα.

Ο Δαλάι Λάμα, κατά κόσμον Τενζίν Γκιατσό, βρέθηκε σε θέση απολογούμενου, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου, φίλησε στο στόμα ένα παιδί και του ζήτησε να του «γλείψει τη γλώσσα», σε δημόσια εκδήλωση στην Ινδία. Το περιστατικό έγινε στο ναό του θρησκευτικού ηγέτη στη Ντχαραμσάλα, όπου παρευρέθηκαν 100 νεαροί μαθητές, για την αποφοίτησή τους από το ινδικό Ίδρυμα M3M.

Το σκάνδαλο έχει επεκταθεί σε τέτοιο σημείο, καθώς ο Δαλάι Λάμα δεν είναι μόνο ένας από τους ισχυρότερους θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά και πολιτικό πρόσωπο, με τεράστια ισχύ. Ο ίδιος πολλές φορές έχει ρυθμίσει την ένταση μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας.

 Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το περιστατικό με το φιλί από τον Δαλάι Λάμα

Σε βίντεο που έγινε viral, ένας από τους νεαρούς μαθητές στη διάρκεια της εκδήλωσης πλησίασε σε ένα μικρόφωνο και ρώτησε τον Δαλάι Λάμα: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;». Ο 87χρονος Δαλάι Λάμα κάλεσε το αγόρι κοντά του. Στο βίντεο, φαίνεται να δείχνει προς το μάγουλό του και να του λέει «εδώ πρώτα». Έπειτα, το αγόρι τον φιλά και τον αγκαλιάζει.

Ο Δαλάι Λάμα, όμως, συνέχισε να το κρατά, λέγοντάς του «νομίζω και εδώ» φιλώντας το στο στόμα. Στη συνέχεια του οπτικοακουστικού υλικού, ο Δαλάι Λάμα ακούγεται να συμπληρώνει «και γλείψε μου τη γλώσσα», την οποία στη συνέχεια βγάζει έξω από το στόμα του, ενώ έχει το μέτωπό του κολλημένο σε εκείνο του μικρού μαθητή. Τότε, το αγόρι βγάζει γρήγορα και τη δική του γλώσσα και απομακρύνεται, ενώ ο Δαλάι Λάμα γελά και τραβά το αγόρι κοντά του για άλλη μια αγκαλιά, υπό τον ήχο του γέλιου του κοινού.

Ο πνευματικός ηγέτης στη συνέχεια μίλησε στο παιδί, συμβουλεύοντάς το να αναζητά εκείνους που δημιουργούν «ειρήνη και ευτυχία» και να αποφεύγει τα «ανθρώπινα όντα που πάντα σκοτώνουν άλλους ανθρώπους», πριν το αγκαλιάσει μια τελευταία φορά.

Τι λέει η παράδοση στο Θιβέτ

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το BBC, στις περισσότερες χώρες το να βγάζει κανείς τη γλώσσα έξω θα θεωρείτο λίγο αγενές, αλλά στο Θιβέτ είναι ένας τρόπος χαιρετισμού. Παρόλα αυτά, αποτελεί παράδοση από τον 9ο αιώνα, την εποχή ενός αντιδημοφιλούς βασιλιά ονόματι Lang Darma, ο οποίος ήταν γνωστός για τη μαύρη γλώσσα του.

Οι άνθρωποι στο Θιβέτ, πίστευαν ότι ο βασιλιάς είχε αναγεννηθεί, οπότε για να αποδείξουν ότι δεν ήταν ο βασιλιάς, έδειχναν τη γλώσσα τους. Ο παραδοσιακός χαιρετισμός είναι πλέον μια μορφή σεβασμού.

Μετά την παγκόσμια αντίδραση δόθηκε απάντηση από τον Δαλάι Λάμα

Παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε ο Δαλάι Λάμα μετά το φιλί στο παιδί αναγκάζοντάς τον να δημοσιεύσει ανακοίνωση δια της οποίας ζητούσε συγνώμη. Η επικοινωνιακή επιχείρηση μπαλώματος της ασύλληπτης ηθικής παρεκτροπής περιέλαβε εκφράσεις του τύπου

«Η αγιότητά του συχνά πικάρει ανθρώπους που συναντά, το κάνει όμως με αθώο και παιγνιώδη τρόπο -ακόμη και δημοσίως, μπροστά σε κάμερες που βιντεοσκοπούν. Σε κάθε περίπτωση, η αγιότητά του θλίβεται για το συμβάν».

Το who is who του μεγάλου πνευματικού ηγέτη

Σε ότι αφορά τον ρόλο του Δαλάι Λάμα, ο σημερινός είναι ο 14ος σε σειρά διαδοχής, είναι κληρονόμος και συνεχιστής μιας ιστορικής ιερατικής παράδοσης που χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του 15 αιώνα. Σύμφωνα με το τυπικό, ο τίτλος του «Δαλάι Λάμα» δίδεται στον πρόσωπο

Ο κάθε ένας από τους Δαλάι Λάμα έχει μία διττή αποστολή, καθώς είναι και θρησκευτικός, αλλά και πολιτικός ηγέτης. Ο νυν Δαλάι Λάμα κατόρθωσε να ξεπεράσει τα όρια της βουδιστικής θρησκείας και να ταυτιστεί με ένα κήρυγμα ειρήνης, καλοσύνης και αταραξίας.

Σε ότι αφορά την ακεραιτότητα του, μέχρι το βίντεο με το φιλί στο παιδάκι δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά. Σε ότι αφορά την πνευματική του αποστολή, αυτή συνίσταται στο

  1. Ενθαρρύνει  τους συνανθρώπους του να επιδιώκουν την ευτυχία, μέσω της εσωτερικής ειρήνης, της εγκαρτέρησης, της αυτο-πειθαρχίας και της συμπόνιας. Κηρύττει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, εφόσον όλοι επιζητούν την ευτυχία και την αποφυγή του πόνου
  2. Ως βουδιστής μοναχός, ο Δαλάι Λάμα κηρύττει τη φιλία μεταξύ των διαφορετικών θρησκευμάτων και καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού κ.λπ.
  3. Ειδικά για το Θιβέτ, ο Δαλάι Λάμα είναι εξ ορισμού ο πρωτεργάτης στη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας του.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός της διαδοχής, μίας θρησκευτικής παράδοσης επιτάσσει, μετά από το θάνατο προκαθήμενου  αναζητείται το παιδί στο οποίο έχει μετενσαρκωθεί το πνεύμα του εκλιπόντος.  Τα σημάδια που υποδεικνύουν τον εκλεκτό, είναι πχ η κατεύθυνση προς την οποίαν είχε στρέψει το βλέμμα του καθώς πέθαινε, η διεύθυνση του καπνού από την αποτέφρωσή του, διάφορα οράματα που βλέπουν ανώτατοι κληρικοί σε μια συγκεκριμένη, ιερή λίμνη του Θιβέτ κ.α.

Πώς ανήλθε στην θέση του ο Δαλάι Λάμα

Τον Φεβρουάριο του 1940, σε άσημο χωριό του βορειοανατολικού Θιβέτ, ανακαλύφθηκε ο Τενζίν Γκιάτσο, το αγόρι που θα γινόταν σε λίγα χρόνια μετά την αντίστοιχη εκπαιδευση, ο 14ος Δαλάι Λάμα.

Ως γνωστόν, η Κίνα έχει καταλάβει το Θιβέτ, στο σύνταγμα της χώρας ορίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει όλες τις μετενσαρκώσεις των Λάμα -όχι μόνο του Δαλάι. Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι επί του παρόντος δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση περί της διαδοχής του, μιας και είναι ακόμη νέος: «Θα ζήσω ως τα 113 χρόνια μου και θα αποφασίσω για το τι θα γίνει με τη μετενσάρκωσή μου αφού κλείσω τα 90».

Όπως και να ‘χει, τόσο ως άτομο όσο και ως θρησκευτικό αξίωμα, ο Δαλάι Λάμα και η εξουσία του στο λαό του Θιβέτ -και όχι μόνο- αναδεικνύονται σε ρυθμιστή των σχέσεων, αρμονικής ή εχθρικής συμβίωσης μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024