Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σλοβακία: Ως «τρομοκρατική ενέργεια» θα αντιμετωπιστεί η διπλή δολοφονία έξω από γκέι μπαρ της Μπρατισλάβας

Σλοβακία: Ως «τρομοκρατική ενέργεια» θα αντιμετωπιστεί η διπλή δολοφονία έξω από γκέι μπαρ της Μπρατισλάβας

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην πορεία διαμαρτυρίας απόψε το βράδυ στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Οι αρχές της Σλοβακίας σκοπεύουν να χειριστούν τη δολοφονία δύο ανδρών έξω από ένα γνωστό γκέι-μπαρ της Μπρατισλάβας ως τρομοκρατική ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο ειδικός εισαγγελέας Ντάνιελ Λίπσιτς.

Οι δολοφονίες, για τις οποίες η αστυνομία δεν έχει ακόμη καθορίσει το κίνητρο αλλά τις αντιμετωπίζει ως έγκλημα μίσους, προκάλεσαν την κατακραυγή του πολιτικού κόσμου και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αστυνομικοί βρήκαν τον ύποπτο δράστη νεκρό το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες αφότου πυροβόλησε και σκότωσε τα θύματα έξω από το μπαρ Teplaren. Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτοκτόνησε.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ χαρακτήρισε τον δράστη «ριζοσπαστικοποιημένο έφηβο» ενώ η πρόεδρος της χώρας Ζουζάν Τσαπούτοβα έγραψε στο Facebook ότι επρόκειτο για ένα «έγκλημα μίσους».

Ποιοι ήταν οι νεκροί

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τα πυρά έπεσαν νεκροί ο 23χρονος Μάτους Χ. και ο 26χρονος Γιουράι Β, ενώ τραυματίστηκε στο πόδι η 28χρονη Ραντοσλάβα Τ.  Ο ύποπτος ήταν 19 ετών και χρησιμοποίησε ένα όπλο με στόχευση λέιζερ που ανήκε σε έναν συγγενή του.

Σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 19χρονος είχε αναρτήσει μηνύματα με τα χάσταγκ «hate crime» και «gay bar» στο Twitter, καθώς και ένα «μανιφέστο» κατά των Εβραίων και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο ειδικός εισαγγελέας είπε ότι το μανιφέστο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ερευνώνται. «Υπάρχουν υποψίες ότι το κίνητρο ήταν η αποσταθεροποίηση της κοινωνίας», είπε, εξηγώντας ότι για αυτόν τον λόγο οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση.

Απόψε, χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στην πορεία που θα γίνει στην Μπρατισλάβα, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός και θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος. «Θέλω να πω στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ: δεν είστε εσείς που δεν ανήκετε εδώ, είναι το μίσος που δεν ανήκει στη Σλοβακία», είπε νωρίτερα η Τσαπούτοβα, αφού επισκέφθηκε το σημείο του εγκλήματος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024