«Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης - και τελικά, δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές», επεσήμανε ο γγ του ΟΗΕ

«Είμαι εδώ για να σημάνω συναγερμό, ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων στις παγκόσμιες ανισότητες σε ό,τι αφορά τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

Μίλησε ακόμα για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για «άβουλες» ηγεσίες.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τις ΗΠΑ και την Κίνα για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη «στο χείλος της αβύσσου», καλώντας τες σε «διάλογο» και ζητώντας τους να επιδείξουν «κατανόηση», κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας», δήλωσε. «Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – και τελικά, δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές».

«Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ ενώπιον πολλών ηγετών, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξαν να πάνε στη Νέα Υόρκη παρά την πανδημία της Covid-19.

«Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επέμεινε ο Γκουτέρες.

Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν με φυσική παρουσία περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και δεκάδες υπουργοί, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr