Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κ2 : Δείτε το πιο ψηλό βουνό μετά το Έβερεστ - Το όρος με την υψηλότερη θνησιμότητα στον κόσμο

Κ2 : Δείτε το πιο ψηλό βουνό μετά το Έβερεστ – Το όρος με την υψηλότερη θνησιμότητα στον κόσμο

Βρίσκεται στα σύνορα του Πακιστάν και της Κίνας, είναι συνήθως γνωστό ως «Savage Mountain» λόγω της δύσκολης ανάβασης και του υψηλού ποσοστού θνησιμότητάς του

Το K2 είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό στον κόσμο, με κορυφή που φτάνει στα 28.251 πόδια (8.611m) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βρίσκεται στα σύνορα του Πακιστάν και της Κίνας, είναι συνήθως γνωστό ως «Savage Mountain» λόγω της δύσκολης ανάβασης και του υψηλού ποσοστού θνησιμότητάς του.

Η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση ήταν από μια ιταλική αποστολή το 1954, αν και δεν ήταν τόσο επιτυχημένη κάθε ανάβαση από τότε.

Στην πραγματικότητα, το ένα τέταρτο αυτών που προσπαθούν να ανέβουν στο K2 πέθαναν ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.

Ενδιαφέροντα δεδομένα

  • Το K2 είναι ένα διάσημο βουνό (28.253ft / 8612m) στην οροσειρά Karakoram, δεύτερο μετά το όρος Έβερεστ στον κόσμο όσον αφορά το ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το βουνό είναι επίσης πολύ εμφανές. βάζοντας 13.179 πόδια (4.017μ.) πάνω από το γύρω έδαφος – κατατάσσοντας το το 22ο πιο εξέχον βουνό στον κόσμο (πιο εμφανές από το Έβερεστ).
  • Το K2 ονομάστηκε αρχικά από έναν Βρετανό επιθεωρητή που λεγόταν T.G. Mongomerie το 1852. Το «K» αφορούσε την οροσειρά Karakoram και το «2» αναφερόταν στο γεγονός ότι ήταν η δεύτερη κορυφή που καταγράφηκε στην περιοχή.
  • Το K2 παραμένει το πιο δημοσιευμένο όνομα μέχρι σήμερα, αν και το βουνό είναι γνωστό κάτω από μια ποικιλία διαφορετικών προσδιορισμών.  Για παράδειγμα, οι Κινέζοι το ονομάζουν Qogir (που σημαίνει «Μεγάλο Βουνό»), οι Θιβετιανοί, Chogori (που σημαίνει, «Μεγάλο Βουνό»), ενώ άλλοι το αναφέρουν ως Όρος Godwin-Austen μετά τον Henry Godwin-Austen, έναν πρώιμο εξερευνητή του οροσειρά.
  • Το 1986, μια αποστολή με επικεφαλής τον George Wallenstein χαρακτήρισε εσφαλμένα το K2 ως το ψηλότερο βουνό στον κόσμο. Υψηλότερο από το Έβερεστ. Ένα χρόνο αργότερα, πραγματοποιήθηκε μια διορθωτική μέτρηση, αν και μέχρι τότε ένας αριθμός ειδησεογραφικών πρακτορείων και εκδοτών είχε αναφέρει το K2 ως το ψηλότερο στον κόσμο.
  • Αν και το Everest είναι στην πραγματικότητα 800 πόδια (244m) ψηλότερο, δεν μπορεί να υπάρξει επιχείρημα ότι το K2 βρίσκεται σε άλλο επίπεδο όσον αφορά τον κίνδυνο, με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 25% σε σύγκριση με του Everest που είναι 5%. Επιπλέον, κανένα άτομο δεν προσπάθησε ποτέ να ανέβει το K2 τον Χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν πιθανότατα θα ξεπερνούσε πολύ το σημερινό 25%.
  • Ο Ιταλός ορειβάτης, Ardito Desio, οδήγησε την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση του K2 τον Ιούλιο του 1954. Ωστόσο, ήταν μια αμφιλεγόμενη ανάβαση, με μόνο 2 μέλη της ομάδας να φτάνουν στην κορυφή. Από εκείνη την ημερομηνία, η Wanda Rutkiewicz από την Πολωνία έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε με επιτυχία στην κορυφή K2 τον Ιούνιο του 1986, ενώ ο Ισπανός ορειβάτης, Carlos Soria Fontan έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία επιτυχημένος ορειβάτης μέχρι σήμερα, φτάνοντας στην κορυφή σε ηλικία 65, το 2004.
  • Σε αντίθεση με την αυξανόμενη εμπορικότητα του Everest, το K2 παραμένει μια πρόκληση που αντιπροσωπεύει το ιστορικό πνεύμα της αναρρίχησης. Ωστόσο, το απαιτούμενο επίπεδο δεξιοτήτων και ο τεράστιος κίνδυνος, έβαλε το βουνό μακριά από όλους εκτός από τους πιο προηγμένους από τεχνική άποψη, ορειβάτες, σύμφωνα με το beautifulworld.com.

Φώτο

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024