Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη vs καλλιτέχνες: Εσείς μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιος έφτιαξε τι;

Τεχνητή νοημοσύνη vs καλλιτέχνες: Εσείς μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιος έφτιαξε τι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν ποια έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινα όντα και ποια από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, λέει πρόσφατη έρευνα.

Με αφορμή την πώληση ενός πορτραίτου που είχε δημιουργηθεί από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προς 432.500 δολάρια, μια πρόσφατη μελέτη ανέλαβε να διερευνήσει την νέα αυτή θολή περιοχή που προκύπτει πλέον στην τέχνη.

Ερευνώντας τον τρόπο που οι άνθρωποι προσλαμβάνουν τα έργα τέχνης που δημιουργούνται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και τα έργα τέχνης που από ανθρώπινα όντα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αδυνατεί να τα διακρίνει.

Για την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Empirical Studies in the Arts αφορμή στάθηκε η πώληση του «Edmond de Belamy», ενός πορτραίτου που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης του δημιουργικού στούντιο Obvious.

Το έργο που απέσπασε χαρακτηρισμούς όπως «το μέλλον της τέχνης» δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s το 2018 και συγκέντρωσε τελικά 432.000 δολάρια- δεκαπλάσιο περίπου ποσό σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης έργων τέχνης ανδρών καλλιτεχνών.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το 2017, στο πλαίσιο διαφορετικής έρευνας, είχε ζητηθεί από ανθρώπους να συγκρίνουν έργα τέχνης που είχαν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη με πραγματικά έργα της Art Basel. Οι περισσότεροι είχαν εκφράσει τότε την προτίμησή τους για τα έργα των προγραμμάτων.

Στην καινούργια έρευνα οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να διακρίνουν τα έργα τέχνης ανθρώπων από αυτά τεχνητής νοημοσύνης. Τα πρώτα είχαν φιλοτεχνήσει οι καλλιτέχνες Tom Bailey και Steve Johnson – ιμπρεσιονιστικά τοπία και γεωμετρικές αφαιρέσεις, αντίστοιχα – ενώ τα έργα δεύτερα ήταν όλα έργα του ίδιου συστήματος.


Μπορείτε να διακρίνετε τα έργα; (Οι σωστές απαντήσεις παρακάτω)

Από τα εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειονότητα δεν μπόρεσε να αποδώσει σωστά περισσότερα από ένα στα πέντε τοπία που είχαν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη. Περισσότερο από το 75% μαντέψει λάθος τα υπόλοιπα τέσσερα. Στα αφηρημένα έργα τέχνης οι ερωτηθέντες τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα.

Τον ερχόμενο Μάιο η Ai-Da, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ-καλλιτέχνης στον κόσμο, θα παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Ντιζάιν του Λονδίνου.

Σε περίπτωση προσπαθείτε να καταλάβετε εάν οι παραπάνω εικόνες έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους ή τεχνητή νοημοσύνη, η σωστή σειρά είναι: τεχνητή νοημοσύνη, άνθρωπος, άνθρωπος, τεχνητή νοημοσύνη.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024