Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καυτή» εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά - Αντίστροφη μέτρηση για το διάλογο

«Καυτή» εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά – Αντίστροφη μέτρηση για το διάλογο

Θέμα ωρών θεωρείται η ανακοίνωση της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ο Νίκος Δένδιας συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθεί και το ζήτημα της Τουρκίας. Αύριο, στο μεταξύ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη Ερντογάν- Μέρκελ- Μισέλ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας, με το πλέον επικρατέστερο σενάριο να φέρνει το ντεμπούτο των συζητήσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 και 25 του μήνα.

Μετά την επιστροφή του τουρκικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες με πρωταγωνίστρια τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για διάλογο με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όπως ξεκαθαρίζει η ελληνική πλευρά.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι και η Γαλλία που οι σχέσεις της με την Τουρκία είναι στο κόκκινο, τις τελευταίες ώρες δίνει αλλεπάλληλα σήματα προς την κατεύθυνση του διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας.

Ανακοινώσεις εντός της ημέρας;

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», «Ξεκινούν οι διερευνητικές καθώς το προξενιό της Μέρκελ απέδωσε καρπούς».

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας να ανακοινωθεί ο 61ος γύρος συνομιλιών για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται της ελληνικής διπλωματικής αποστολής για τις διερευνητικές επαφές, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.

Τις σχετικές συζητήσεις έχουν ολοκληρώσει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Οι δυο τους, άλλωστε, αποτελούν τα πρόσωπα που βρίσκονται διαρκώς σε επαφή στην περίφημη «κόκκινη γραμμή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό το δίαυλο επικοινωνίας εννοούσε πως παραμένει ανοιχτός σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ το πρωί διαπιστώθηκε πρόοδος στις διεργασίες για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δίνοντας το «παρών» στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην ατζέντα του συμβουλίου θα βρεθούν τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

«Ουσιαστικός διάλογος θα λάβει χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Χωρίς προκλήσεις και χωρίς απειλές. Δεν είναι νόμιμο η Τουρκία να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.» επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.

«Ψάχνουμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ αυτού που θέλουμε να υπάρχει στο τραπέζι, που είναι μια αξιόπιστη απειλή όταν έχουμε ένα τόσο σοβαρό πλαίσιο κυρώσεων και από την άλλη να έχουμε την Τουρκία ως συνομιλητή που θέλει πραγματικά να καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Mega.

Η σύνοδος Κορυφής

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, η προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και οι συνθήκες αποκλιμάκωσης που δημιούργησε η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δείχνει να απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο παρασκήνιο δεν εκτυλίσσεται μια προσπάθεια για την δέσμευση της Άγκυρας στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των ενεργειών της, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο, χωρίς υπαναχωρήσεις. Το μεγάλο στοίχημα για τις Βρυξέλλες είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων υπό την μορφή της αιρεσιμότητας, κατεύθυνση στην οποία πιέζουν Ελλάδα, Κύπρος και άλλες χώρες που συμμερίζονται τις ελληνικές θέσεις.

Δηλαδή, η Σύνοδος να συμφωνήσει στην λίστα των κυρώσεων και αυτές να ενεργοποιούνται αναλόγως την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει ο Νίκος Δένδιας.

Η Κύπρος

Η Κύπρος, στο μεταξύ εμμένει στη σκληρή γραμμή, επικαλούμενη την τετελεσμένη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τις έρευνες από την Τουρκία στην ΑΟΖ της. Η Τουρκία υπενθυμίζεται ότι παρατείνει τις έρευνες νοτιοανατολικά της Κύπρου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου ενώ έχει εκδώσει δύο νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά νότια της Λέσβου.

«Η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα καρτ» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η αντίδραση της ΕΕ στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , οι αντιδράσεις μας στη καταπάτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, η αντίδρασή μας σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής δε μπορεί να είναι α λα καρτ. Πρέπει να είναι σταθερή. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στη διπλωματία, είμαι εδώ, είμαι έτοιμος για την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης στην οποία καταλήξαμε στο Γκίμνιχ».

Το Κυπριακό βέτο

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς η Τουρκία «κόβει βόλτες» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επιμείνει -και καλά θα κάνει, στην επιβολή κυρώσεων πρώτα στην Τουρκία και μετά στη Λευκορωσία.

«Αν ο κ. Ανασταδιάσης επιμείνει και χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας -το οποίο έχει τη δυνατότητα, σε σχέση με τη Λευκορωσία, νομίζω εκεί μπορεί να έχουμε ευτράπελα», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κακό προηγούμενο και πρόσθεσε ότι «το μπαλάκι είναι αυτή τη στιγμή στο δικό μας γήπεδο».

«Δεν είναι ζήτημα μόνο κατά πόσο συνδεόμαστε – που συνδεόμαστε προφανώς, με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ότι έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας της ΕΕ, όπου αν εμείς κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι μια άλλη χώρα, δημιουργούμε ένα κακό προηγούμενο», προειδοποίησε ο κ. Φίλης.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα

Ο κ. Φίλης εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι η Τουρκία επιχειρεί να αφήσει την Κύπρο σχεδόν απομονωμένη μέσα στην ΕΕ με εξαιρέσεις την Ελλάδα και τη Γαλλία.

«Εγώ δεν μπορώ να βρω πολλές χώρες κράτη – μέλη, που θα θελήσουν να στηρίξουν την κυπριακή θέση, στη λογική ότι ‘’αφού τώρα βγάλαμε τον μεγάλο βραχνά, το μεγάλο πρόβλημα που ήταν Ελλάδα – Τουρκίας, ε, μην μας δημιουργήσεις τώρα πρόβλημα εσύ, μικρή Κύπρο’’», τόνισε ο καθηγητής.

Τόνισε ότι η Άγκυρα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ εδώ και πολύ καιρό εδραιώνοντας μια κατάσταση.

«Το πρόβλημα με την επιλογή και τις πολιτικές της Τουρκίας είναι ακριβώς αυτό: Ότι καταφέρνει με τον τσαμπουκά, με την απειλή κτλ να δημιουργεί τετελεσμένα τα οποία μπορεί να μην είναι de jure, γιατί μια παράνομη πράξη δεν παράγει δίκαιο αλλά οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΕ αμήχανη να αντιδράσει», τόνισε ο κ. Φίλης.

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν- Μέρκελ – Μισέλ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, σύμφωνα με το TRT Haber.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου, ενώ σημειώνεται ότι στις διεργασίες είχε αναφερθεί σε χθεσινή του συνέντευξη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας, αρκετές επαφές με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Μισέλ.

Έρχεται ο Πομπέο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στα τέλη Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στις 28 και 29 μεταβαίνει στα Χανιά όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα επισκεφθεί και τη βάση της Σούδας.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνδέεται και με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Κάλεσμα της Γαλλίας για διάλογο

Η Γαλλία δηλώνει ότι στηρίζει το διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά καλεί την ΕΕ να προετοιμαστεί«για κάθε ενδεχόμενο αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο».

Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτηση στο twitter ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Άγκυρα φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα που στείλαμε από τον Κορσική, ενώ και ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ώρες έχει απομακρυνθεί από τη συνήθη εμπρηστική ρητορική του δίνοντας περιθώριο για διπλωματικές συζητήσεις.

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Για κρυφά χαρτιά, στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.  Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε χωρίς λαϊκισμούς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα με εξίσου μεγάλη υπευθυνότητα καλεί την κυβέρνηση να μας πει ποια είναι η στρατηγική της. Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με όρους μυστικής διπλωματίας» ανέφερε.

Και συνέχισε: « Ο κ. Μητσοτάκης ενώ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για μειοδοσία στις Πρέσπες, τώρα είναι συγκινημένος για τους αγώνες που έκανε για τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι υποκρισία Να μας πει η κυβέρνηση της στρατηγικής της. Και κυρίως να την πει στα στελέχη της. Δεν μπορούν οι αντιφάσεις της ΝΔ να ταλαιπωρούν το λαό».

Μάλιστα, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει γνωστό τι συμφωνήθηκε με Γερμανία και Τουρκία στο Βερολίνο.

Απαντώντας του, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε πως «σε μια κρίσιμη κατάσταση για την χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τους υπαινιγμούς ο κ. Τσίπρας. Δεν ταιριάζουν σε αυτή την περίοδο. Θα μπορούσε να ήταν πιο προσεκτικός. Χρειαζόμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Υπογράμμισε δε, ότι, για την Ελλάδα ισχύει ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ το μοναδικό ζήτημα συζητήσεων των δύο χωρών, είπε ότι είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024