Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάος στη Βηρυτό: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς - Ένας νεκρός

Χάος στη Βηρυτό: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς – Ένας νεκρός

Ξεχειλίζει η οργή στον Λίβανο, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η τοπική κυβέρνηση. Στην πολύπαθη χώρα, οι πολίτες ξέσπασαν με αφορμή την πρόσφατη έκρηξη στην πρωτεύουσα Βηρυτό, λαμβάνοντας χώρα συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας - Ένας νεκρός

Ξεχειλίζει η οργή στον Λίβανο, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η τοπική κυβέρνηση. Στην πολύπαθη χώρα -χτυπημένη από την πολιτική αστάθεια, την οικονομική κρίση και την πανδημία- οι πολίτες ξέσπασαν με αφορμή την πρόσφατη έκρηξη στην πρωτεύουσα Βηρυτό, λαμβάνοντας χώρα συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η πίεση προς την κυβέρνηση φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προτείνει πρόωρες εκλογές

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ένας λιβανέζος αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της αστυνομίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στις ταραχές ανήλθε σε 172.

«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: #LebaneseRedCross (ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου) μετέφερε 55 ανθρώπους σε κοντινά νοσοκομεία και προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε 117 ανθρώπους επιτόπου» έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικής μεταρρυθμίσεις, μετά τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν από λίγες ημέρες.

Beirut protests

More than 100 people injured, 1 officer killed in #Beirut protests amid clashes, reports of fire & police shooting MORE: https://on.rt.com/anus

Δημοσιεύτηκε από RT στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

Πρόωρες εκλογές

Μετά τις πιέσεις του λαού του Λιβάνου, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε» σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών ωσότου συμφωνήσουν» πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή» υπογράμμισε.

Εισέβαλαν στο υπουργείο Εξωτερικών

Νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό σήμερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν.

«Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία» φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Η έφοδος των διαδηλωτών στο κτίριο του ΥΠΕΞ, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση χιλιάδων άλλων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι αξίωναν από τις αρχές του Λιβάνου να λογοδοτήσουν για τη γιγαντιαία έκρηξη στο λιμάνι πριν από 4 ημέρες, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Πριν από λίγο μάλιστα, ακούστηκαν πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη ρίψη πυρών.

Στις εικόνες που μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, την ώρα που η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

109 τραυματίες

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός των διαδηλωτών που έχει τραυματιστεί στα επεισόδια ανέρχεται σε τουλάχιστον 109.

«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: 22 άνθρωποι διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. 87 άνθρωποι δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο σημείο», έγραψε στο Twitter ο Ερυθρός Σταυρός.

«Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε»

Στο θυμό και την απόγνωση των διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της πρωτεύουσας η τοπική Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν και τραυματισμούς διαδηλωτών.

«Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι»

Καθώς η Βηρυτός θρηνεί τους νεκρούς της και επικρατεί διαμάχη για το μέγεθος των ανακατασκευών, Λιβανέζοι καλούν τις ξένες χώρες να βοηθήσουν για την ανατροπή της ηγεσίας και την άμεση πολιτική αλλαγή. Αιτήματα που άκουσε και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όταν βρέθηκε μία ημέρα μετά την έκρηξη στους δρόμους της Βηρυτού.

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Μαρτύρων, για να εκφράσουν την οργή τους για τη διαχείριση (από πλευράς κυβέρνησης) της έκρηξης που ισοπέδωσε την πόλη.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό έγραφε: «Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε.»

Φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση», ενώ σε άλλο πανό που κρατούσαν έγραφαν: «Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι».

«Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης», δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Η αστυνομία του Λιβάνου προχώρησε σήμερα στη χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού, στη διάρκεια της διαδήλωσης, κατά της διαχείρισης από την κυβέρνηση, της καταστροφικής έκρηξης που έπληξε την πόλη.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης, ενώ μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024