Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το μήνυμα της επιλογής

Το μήνυμα της επιλογής

Η συναίνεση δεν είναι κάτι σπάνιο. Από όσο θυμάμαι, στις περισσότερες των περιπτώσεων η εκλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας υπήρξε συναινετική.

Βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον το είδος των αντιδράσεων που προκάλεσε στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως υποψήφια Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μας. Σε μια χώρα συνηθισμένη να διχάζεται και για τα πλέον ασήμαντα, αυτήν τη φορά δεν υπήρχε η παραμικρή ένσταση για την επιλογή, κι αυτό φάνηκε και στην αντίδραση των κομμάτων μας, τουλάχιστον αυτών που δεν θεωρούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ευκαιρία για διαφοροποίηση και μικροπολιτική.

Η συναίνεση δεν είναι κάτι σπάνιο. Από όσο θυμάμαι, στις περισσότερες των περιπτώσεων η εκλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας υπήρξε συναινετική. Ολοένα και πιο σπάνια εκφράζονται σημαντικές διαφωνίες για τα πρόσωπα που επιλέγονται – πεδίο για αντιπαραθέσεις μπορεί να βρεθεί αλλού ευκολότερα. Ωστόσο η υπόδειξη ενός Προέδρου έχει πάντα τη σημασία της: στις πιο πολλές περιπτώσεις μαρτυρά ένα πολιτικό κριτήριο, που καθορίζει και ό,τι ακολουθεί την ίδια την υπόδειξη. Ο Μητσοτάκης με την επιλογή της Σακελλαροπούλου δείχνει ότι ο σκοπός του παραμένει μια διακυβέρνηση με προσανατολισμό στο σήμερα κι όχι στο χθες. Μια διακυβέρνηση μοντέρνα κι όχι πολιτικάντικη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να έχει μια αποτυχημένη θητεία: αν αυτό συμβεί, κάποια τρομερή συμφορά θα έχει βρει τη χώρα – η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, ευτυχώς όμως τα εθνικά δράματα είναι κρυμμένα στο παρελθόν της. Ο σημερινός Πρόεδρος δεν ήταν κακός Η επιλογή της Σακελλαροπούλου αιφνιδίασε: το καταλαβαίνεις στα σχόλια όσων ήταν έτοιμοι να γράψουν ότι ο Μητσοτάκης απογοήτευσε. Ο Πρωθυπουργός λειτούργησε απρόβλεπτα, έδειξε τόλμη, φέρνει στην Προεδρία ένα πρόσωπο που δεν είναι πολιτικός και δεν εκπροσωπεί το πολιτικό μας σύστημα και τις βαρονίες του. Είναι το είδος της επιλογής που θα ‘πρεπε να κάνει κάποτε ο Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα, να ψάξει υπερβάσεις. Αυτό είναι το μήνυμα του Μητσοτάκη και είναι το ίδιο με αυτό που είχε κερδίσει και τις εκλογές. Η εύστοχη επιλογή είναι μια ακόμα επιτυχία του. Που όμως, ας το χει υπόψη του, ανέβασε κι άλλο τον πήχη των προσδοκιών…

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024