Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κ. Καρράς: Ηθοποιός με κοινωνικές ευαισθησίες

Κ. Καρράς: Ηθοποιός με κοινωνικές ευαισθησίες

Ο Κώστας Καρράς ήταν ηθοποιός και πολιτικός με έντονο αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης.

Ο Κώστας Καρράς διέγραψε σπουδαία καριέρα καθώς το ταλέντο του, επέτρεπε να ερμηνεύει όλων των ειδών τους ρόλους τόσο σε δράματα όσο και σε κωμωδίες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936.  Ξεκίνησε σπουδάζοντας πολιτικές επιστήμες στο Λονδίνο, ωστόσο η υποκριτική τελικά κατάφερε να τον κερδίσει.Σπούδασε στη Royal Academy of Art και τη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και αμέσως μετά την αποφοίτησή του το 1963 κάνει το ντεμπούτο του με το θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο έργο της Αγκάθα Κρίστι «Η Ποντικοπαγίδα».

Ακολούθησε επιτυχημένη συνεργασία με την Έλλη Λαμπέτη και εμφανίσεις σε πολλά έργα του κλασσικού ρεπερτορίου.

Από το 1974 έως το 1981 συγκρότησε  δικούς του θιάσους,  με το έργο «Το Ημερολόγιο ενός Τρελού» του Γκογκόλ, να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Η πρώτη του εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο γίνεται στην ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» μαζί με την Τζένη Καρέζη, ενώ έχει παίξει σε 37 ακόμα ταινίες όπως  «Φτωχός αλλά τίμιος», «Θυμήσου Αγάπη μου», «Η Παριζιάννα», «Υπολοχαγός Νατάσσα» Η Μεσόγειος Φλέγεται », «Δεσποινίς Διευθυντής» και πολλές άλλες.

Η καλύτερη εμφάνισή του θεωρείται ο ρόλος του Μενέλαου στην Ιφιγένεια του Μιχάλη Κακογιάννη (1977), που εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Βραβεία Όσκαρ του 1978.

Η τελευταία φορά που έπαιξε στον κινηματογράφο ήταν το 1981 στα Καμάκια, σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη και σενάριο Γιάννη Σκλάβου.

Εκτός όμως από τον κινηματογράφο, έχει συμμετάσχει σε πολλά σίριαλ με πρώτο το «Το σπίτι με τον φοίνικα» στο οποίο συμπρωταγωνίστησε με την Έρρικα Μπρόγιερ στο κρατικό κανάλι ΥΕΝΕΔ το 1970. Τη σεζόν 1994-1996 έπαιξε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά «Πάτερ Ημών» μαζί με την Ελένη Μενεγάκη, όπου υποδυόταν τον πατέρα δυο έφηβων κοριτσιών.

Εκτός από την τέχνη, Ο Κώστας Καρράς ασχολήθηκε και με την πολιτική αφού από το 2000 έως το 2007 ήταν βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διατέλεσε, επίσης, επίτιμος πρόεδρος στο «Χαμόγελο του παιδιού» από το 1994, ενώ διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή έρανο για τα θύματα του πολέμου της Βοσνίας.

Τον  Οκτωβρίο του 2012 το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα του απένειμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη ως Πρόεδρο και Ιδρυτή της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας εντός και εκτός των συνόρων.

Το 2006 ξεκίνησε η μάχη του με τον καρκίνο και τον Μάιο του 2012 έφυγε από τη ζωή. Δίπλα του όλο αυτό το διάστημα ήταν η σύζυγός του, Αγγελική Μπαρούτσου και ο γιος του Βασίλης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024