Σχεδόν μια φορά το μήνα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν χωρίς φάρμακα και να προκαλείται μεγάλη αναστάτωση στα ιατρεία, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Μάλιστα, από τη Μεγάλη Πέμπτη και μέχρι χθες το πρωί, η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ παρουσίαζε πρόβλημα στη βάση του ΑΜΚΑ και δεν μπορούσαν να συνταγογραφηθούν φάρμακα και εξετάσεις στους ασθενείς.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, όπως αναφέρει η ΗΔΙΚΑ σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ωστόσο ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπάρχει από τις αρχές του χρόνου και προτείνει αυτή η τεχνική αδυναμία του συστήματος να ληφθεί υπόψη στους όρους των νέων συμβάσεων τόσο των οικογενειακών όσο και των εξειδικευμένων γιατρών.

«Σε περίπτωση που οι αμοιβές των γιατρών γίνονται με πάγια αντιμισθία με συγκεκριμένο ωράριο, το οποίο θα κλείνεται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, οι τεχνικές βλάβες θα τινάζουν το σύστημα στον αέρα καθώς δεν θα υπάρχει η ευελιξία μεταφοράς των ραντεβού σε άλλη ώρα. Είναι προφανές ότι μόνο η ελεύθερη επιλογή γιατρού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος», υποστηρίζει ο ΙΣΑ.

Και ζητά, αφενός την άμεση αποκατάσταση των επαναλαμβανόμενων τεχνικών προβλημάτων του συστήματος της ΗΔΙΚΑ και αφετέρου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για την εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.