Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ρέγκλινγκ: Πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση προχωρά, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ανέφικτο να κλείσει έως την 1η Μαΐου. Πρόσθεσε ότι ο ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» κεφάλαια από τα 86 δισ. ευρώ, ενώ για το χρέος επανέλαβε ότι μπορεί να συζητηθεί η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και η αναστολή πληρωμής των τόκων. Κατηγορηματικός ως προς το ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει.

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές προχωράει, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αποδίδοντας την καθυστέρηση στα πολύ δύσκολα και σύνθετα θέματα χωρίς ωστόσο να θεωρεί ανέφικτο το να κλείσει έως την 1η Μαΐου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» κεφάλαια από τα 86 δισ. ευρώ, που προέβλεπε η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πιστεύει ότι άλλες μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πόρους από τον ESM.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους επανέλαβε ότι μπορεί να συζητηθεί η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και η αναστολή πληρωμής των τόκων.

Κατηγορηματικός δε ως προς το ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τόνισε επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι αυστηρώς διαχωρισμένο από την μεταναστευτική κρίση.

«Σύνθετα τα θέματα της αξιολόγησης»

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. Δεν απέκλεισε, πάντως, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 1η Μαΐου, ημερομηνία που έχει αναφέρει και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Η Αθήνα, από την πλευρά της, ευελπιστεί να κλείσει την αξιολόγηση έως τις 25 Μαρτίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνει πως «η Eλλάδα πλέει σε πιο ήρεμα νερά σε σχέση με πέρυσι» και ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση απαντά: «διότι πρόκειται για πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα, όπως είναι λ.χ. η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όταν κάποιος πρέπει να μειώσει ήδη υποσχεθείσες παροχές, είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Διαψεύδονται προσδοκίες επί των οποίων χτίζονται σχέδια για τη ζωή. Δεν είναι εύκολο. Αλλά και η (ελληνική) κυβέρνηση πρεσβεύει την άποψη ότι το παρόν συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρεοκοπήσει το αργότερο σε μερικά χρόνια, γι΄αυτό κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, ο Ρέγκλινγκ απαντά: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί».

Συμφωνεί πάντως με την εκτίμηση του Επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου.

«Αυτό είναι δυνατό, επειδή τα θέματα έχουν αναγνωρισθεί και οι κύριοι στόχοι έχουν τεθεί. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για αυτά. Πρέπει, όμως, να έχετε κατά νου ότι το προσφυγικό έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί πολύ χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση».

Αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ οικονομικής και προσφυγικής κρίσης

Ο Ρέκλινγκ είναι σαφής ως προς το αν θα δοθούν οικονομικά περιθώρια εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης: «Οχι, τα δύο θέματα, οι μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό, θα διαχωριστούν αυστηρά μεταξύ τους.»

» Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική θύελλα, για το θέμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όχι χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM). Και είναι σωστό αυτό, διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δίνει δάνεια, για τους μετανάστες όμως είναι ορθότερο να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα τα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν».

Στενεύουν τα περιθώρια για τη ρευστότητα

Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσης, ο επικεφαλής του ESM απαντά: «Ναι, η κατάσταση γίνεται λίγο σφιχτή. Μερικές φορές, όμως, λίγη πίεση μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τα πράγματα. Επειδή, εμμένουμε πάντα στην αρχή μας ότι δίνουμε χρήματα μόνο αν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις έχουν πράγματι εφαρμοσθεί».

«Με βάση την εμπειρία μου, οι πιστωτές θα επιμείνουν στους όρους τους. Και αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM είναι κατηγορηματικός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση, αν θα προτιμούσε να παραμείνει το ΔΝΤ, απαντά:

«Κατηγορηματικά, ναι. Και αυτό είναι που αναμένω, επίσης. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για εμάς να δώσουμε τα χρήματα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Όχι ονομαστικό κούρεμα χρέους, ναι σε άλλες λύσεις

Η περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας και η αναστολή πληρωμής των τόκων τους για μεγαλύτερο διάστημα μπορούν να συζητηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξή του.

«Το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται. Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε για μία περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων ή μία πρόσθετη αναστολή (της καταβολής) τόκων», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν με την προσέγγιση αυτή μεταφέρεται το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές, ο Ρέγκλινγκ σημειώνει: «Όχι, είναι λάθος αυτός ο τρόπος θεώρησης. Πρώτον, το επιτόκιό μας είναι γενικά πολύ χαμηλό. Επομένως, το βάρος του επιτοκίου δεν μεταφέρεται σε βάθος χρόνου, αλλά θα παραμείνει χαμηλό και στο μέλλον.»

» Ως συνέπεια, το ελληνικό κράτος εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε χρόνο και αυτό θα ισχύει και στο μέλλον. Δεύτερον, τα δάνεια συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον. Αυτό είναι επίσης προς όφελος των μελλοντικών γενεών».

Γύρω στα 60 δισ. θα χρειασθεί τελικά η Ελλάδα

Σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθεί ο ESM για να χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ρέγκλινγκ λέει ότι επισήμως είναι 86 δισ. ευρώ, αλλά ο ESM αναμένει ότι θα είναι πολύ μικρότερο.

«Επί του παρόντος, εκτιμούμε ότι θα χρειασθούν 60 δις. ευρώ έως το 2018. Προσαρμόζουμε συνέχεια αυτή την εκτίμηση. Για παράδειγμα, εάν η παγκόσμια οικονομία διολίσθαινε σε μεγάλη ύφεση, θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε αυτή την εκτίμηση προς τα πάνω».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024