Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Ας μην επιτρέψουμε τη διαίρεση της Ευρώπης

Τσίπρας: Ας μην επιτρέψουμε τη διαίρεση της Ευρώπης

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρωζώνη, αλλά με τα κατεστημένα, που βυθίζουν και τη χώρα και την Ευρωζώνη. Ελπίζω πως με τις προτάσεις μας θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και είμαι βέβαιος πως θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη και δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη» διεμήνυσε ο Αλ.Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες μετά το σκληρό μήνυμα των εταίρων. ΖΩΝΤΑΝΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα, που βυθίζουν και τη χώρα και την Ευρωζώνη. Ελπίζω πως με τις προτάσεις μας θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και είμαι βέβαιος πως θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη και δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες μετά το σκληρό μήνυμα των εταίρων.

«Είναι τιμή για εμένα να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης. Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την πατρίδα μου όσο όμως και για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά» είπε ο Αλ.Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο για ελληνικό πρόβλημα, και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Ας μην αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό, ώστε να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» υπογράμμισε.


«Άκουσον μεν, πάταξον δε»

Στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, και ενώ σε πολλά βουλευτικά έδρανα υπήρχαν πλακάτ με το σύνθημα «ΟΧΙ», δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες από ορισμένους βουλευτές. «Άκουσον μεν, πάταξον δε» ήταν η απάντηση του Αλ.Τσίπρα.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον λαό ώστε να αποφασίσει άμεσα και να πάρει μέρος ενεργά στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του και έκανε λόγο για «ισχυρή ετυμηγορία».

«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές, δεν είναι επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αρχές της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ισότητας. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε» υπογράμμισε.

«Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της επιδιώκει να επαναβεβαιώσει τον διπλό σεβασμό της Ευρώπης, τόσο στους κοινούς κανόνες λειτουργίας της όσο και στον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής των λαών μας» συνέχισε.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους πέντε τελευταίους μήνες. Οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα εν συνόλω η Ευρώπη με τις επιλογές που έγιναν, δεν αφορούν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Το πείραμα απέτυχε»

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια σκληρής και δύσκολης προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, έγινε και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας, όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα» διεμήνυσε, προσθέτοντας πως η χώρα «έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας», αλλά «το πείραμα δεν πέτυχε».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως τα τελευταία πέντε χρόνια η ανεργία και η φτώχεια εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ενώ διευρύνθηκαν η κοινωνική περιθωριοποίηση αλλά και το δημόσιο χρέος, που σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, από 120% που ήταν στην αρχή της κρίσης.

«Συμφωνία για οριστική διέξοδο από την κρίση»

«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία και αυτή την επιθυμία, εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως».

Όπως υποστήριξε ο Αλ.Τσίπρας, στόχος της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα μεταφέρουν τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν και οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια προστατεύθηκαν από κυβερνήσεις.

«Προτείνουμε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις»

Αναλύοντας την πρόταση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως περιλαμβάνει «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με, το κατά το δυνατόν, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».

Παράλληλα, περιλαμβάνει το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, «με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα» διότι, όπως είπε «αν δεν βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρώτος στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού»

Όπως πρόσθεσε, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση της προβλήματος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές η λύσεις» είπε.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, δεδομένων και των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της Τρίτης, ο πρωθυπουργός είπε πως σήμερα θα σταλεί αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της μέσα στις επόμενες δύο ημέρες

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και για το καλό της Ευρωζώνης, όχι μόνο για το οικονομικό, αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν επιβαρρύνεται ο ευρωπαίος φορολογούμενος»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο την επιπλέον επιβάρρυνση των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Αλ.Τσίπρα, τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό. «Ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό» είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει να λάβει εκταμίευση δόσεων -συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ- από τον Αύγουστο του 2014, επειδή το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο, ακριβώς επειδή και τότε και τώρα το πρόγραμμα δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση.

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις

«Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ανέχθηκαν και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου» συνέχισε, ενώ επικαλέστηκε έρευνα της Credit Suisse βάσει της οποίας το 10% των Ελλήνων διαχειρίζεται το 56% του εθνικού πλούτου «και αυτό το 56% δεν συνέβαλε στα βάρη στη διάρκεια της κρίσης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καμία μεταρρύθμιση στα χρόνια των μνημονίων δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ούτε αναμετρήθηκε «με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε στη χώρα, ανάμεσα στο πολιτικό κατεστημένο, τους ολιγάρχες και τις τράπεζες».

«Ναι» σε έντιμο συμβιβασμό

«Καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό, ώστε να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024