Τρεις ολόκληρες μέρες χρειάστηκαν μέχρι να μπορέσει η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos να πυροδοτήσει τους κινητήρες σκάφους Progress που βρίσκεται συνδεδεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -μια ακόμα αναποδιά που ντροπιάζει το διαστημικό πρόγραμμα της Μόσχας και απειλεί τους υπευθύνους με «καρατόμηση».

Το παροδικό αλλά σημαντικό πρόβλημα στο μεταγωγικό σκάφος έρχεται να προστεθεί στην απώλεια ενός άλλου Progress που θα ανεφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά και την καταστροφή ενός μεξικανικού δορυφόρου που θα εκτόξευε η Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε η Roscosmos, οι κινητήρες του Progress M26M ενεργοποιήθηκαν τελικά τη Δευτέρα για μια μικρή διόρθωση της τροχιάς του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου. Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει το Σάββατο.

«Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του ελιγμού το ύψος της τροχιάς του σταθμού αυξήθηκε κατά 2,8 χιλιόμετρα» ανέφερε η υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι ο ISS κινείται πλέον στο σωστό ύψος για την αναχώρηση τριών μελών του πληρώματος, η οποία είχε ήδη αναβληθεί για ένα μήνα λόγω απώλειας ενός Progress.

Το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την πρώτη, αποτυχημένη προσπάθεια ενεργοποίησης των κινητήρων, ρωσικός πύραυλος Proton-M συνετρίβη μαζί με τον μεξικανικό δορυφόρο που μετέφερε.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε άμεσα τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, απειλώντας έμμεσα με «καρατόμηση» τον επικεφαλής της Roscosmos Ιγκόρ Κομάροφ.

«Το ατύχημα αυτό είναι συνέπεια μιας συστημικής κρίσης στη [διαστημική] βιομηχανία» είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Roscosmos.

H απώλεια του δορυφόρου ήρθε λιγότερο από ένα μήνα μετά την απώλεια ενός Progress που ταξίδευε για τον ISS. Φορτωμένο με τρεις τόνους προμηθειών, το μη επανδρωμένο φορτηγό σκάφος καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα λίγες μέρες νωρίτερα.

Το πλήρωμα του σταθμού δεν απειλήθηκε, ωστόσο η Ρωσία αναγκάστηκε να αναβάλλει για ένα μήνα την επιστροφή τριών αστροναυτών.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλυτές αποδίδουν τα αλλεπάλληλα προβλήματα στη ρωσική διαστημική βιομηχανία στην υποχρηματοδότηση και την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού.

«Εδώ και 20 χρόνια, ο κλάδος δεν χρηματοδοτείται και το προσωπικό δεν εκπαιδεύεται» δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο βουλευτής Βαλέρι Γκάρτουνγκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διαστημική βιομηχανία.

Από τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να μεταφέρει πληρώματα από και προς τον ISS.

Η NASA σχεδιάζει να αναθέσει σε ιδιώτες τη μεταφορά των αστροναυτών της από το 2017, όταν θα είναι έτοιμα τα νέα σκάφη των εταιρειών SpaceX και Boeing.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ