Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα

Πέθανε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού, λέγοντας πως το βασίλειο «δεν θα αλλάξει πορεία». Πλήθος ξένων ηγετών θα ταξιδεύσουν στο Ριάντ, μεταξύ τους και o αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού, λέγοντας πως το βασίλειο «δεν θα αλλάξει πορεία».

Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ.

Αρχικά θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή μετριάστηκε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ουάσινγκτον στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.

«Ως ηγέτης, ήταν πάντα ειλικρινής και είχε το θάρρος της γνώμης του» είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως «μία από τις πεποιθήσεις του ήταν η σταθερή και παθιασμένη πίστη του στη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ως μια δύναμη που εκπροσωπούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ηγηθεί αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ που θα πάει στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες. Στο Ριάντ θα βρεθεί πλήθος ηγετών της περιοχής, μεταξύ τους ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ-φατάχ αλ Σίσι και ο ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα.

Ο Σαλμάν διάδοχος στη χώρα με ονοματεπώνυμο

Ο Αμπντάλα είχε δρομολογήσει την άνοδο του ετεροθαλούς του αδελφού, Σαλμάν, στο θρόνο πριν το θάνατό του.

Το σύστημα διαδοχής διαφέρει σημαντικά από ό,τι στις «συνήθεις» μοναρχίες: Η εξουσία δεν μεταβιβάζεται στους απογόνους, αλλά η γραμμή διαδοχής ακολουθείται στους γιους του ιδρυτή της χώρας Σαούντ.

Η Σαουδική Αραβία εξάλλου είναι η μοναδική χώρα που έχει ονοματεπώνυμο, και το οικογενειακό δέντρο που ξεκινά από τον «πατριάρχη» Σαούντ είναι ο χάρτης του πολιτεύματος:


O Σαλμάν έχει καλές σχέσεις με τον μουσουλμανικό κλήρο της χώρας αλλά και τον αντιμετωπίζουν λιγότερο εχθρικά οι σιίτες και οι σχετικά φιλελεύθερες δυνάμεις -σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλα ισχυρά μέλη της οικογενείας.

Πλέον, επόμενος στη σειρά διαδοχής έχει οριστεί ο 69χρονος πρίγκιπας Μουρκίν, επίσης ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα τον είχε ήδη ορίσει δεύτερο «αναπληρωματικό» διάδοχο μετά τον Σαλμάν.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο Σαλμάν στην απόλυτη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας απασχολεί ιδιαίτερα το εξωτερικό. Η χώρα δεν έχει μόνο καίριο ρόλο στη διεθνή σκακιέρα ως πετρελαϊκή υπερδύναμη, αλλά είναι και ένα από τα «κλειδιά» στην υπόθεση της μάχης εναντίον του τζιχαντισμού.

Η χώρα συντάσσεται μεν με τον πολυεθνικό συνασπισμό χωρών που επιχειρούν εναντίον της ISIS στο Ιράκ, όμως ο ουαχαμπισμός -αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ- που κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία λειτουργεί περίπου ως δογματικός «φάρος» των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Το βασίλειο «δεν θα αλλάξει πορεία»

Στις πρώτες του δηλώσεις ως βασιλιάς, ο Σαλμάν θέλησε να περάσει το μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στην στάση του Ριάντ. Δεν άλλαξε τη σύνθεση της κυβέρνησής του, πλην μόνο του υπουργείου Άμυνας στο οποίο τοποθέτησε τον γιο του Μοχάμεντ.

«Θα παραμείνουμε, με την στήριξη του Θεού, στην ευθεία πορεία στην οποία αυτή η χώρα έχει προχωρήσει από την ίδρυσή της από τον αείμνηστο βασιλιά Aμπντουλαζίζ και τους γιους του που τον διαδέχθηκαν» δήλωσε ο βασιλιάς Σαλμάν.

«Ο Θεός θέλησε να φέρω αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Προσεύχομαι στο Θεό να μου δίνει στήριξη» τόνισε ο 79χρονος μονάρχης.

Ο νέος βασιλιάς απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες τις οποίες έχει χωρίσει ο πόλεμος και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του και να τη θωρακίσει από οποιαδήποτε απειλή.

Παράλληλα, με βασιλικά διατάγματα διόρισε τον μέχρι σήμερα υπουργό Εσωτερικών πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου, μετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Υπουργό Άμυνας και αυλάρχη διόρισε έναν από τους γιους του, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο βασιλιάς αποφάσισε να διατηρήσει άλλους υπουργούς, ανάμεσα τους των Εξωτερικών, του Πετρελαίου και των Οικονομικών στις θέσεις τους, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.

Ο Χάλεντ αλ-Τουουαϊτζρι, αυλάρχης επί βασιλείας του Αμπντάλα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024