Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έξοδος στις αγορές: Διαφύλαξη κεφαλαίων και μικρότερο κόστος δανεισμού

Έξοδος στις αγορές: Διαφύλαξη κεφαλαίων και μικρότερο κόστος δανεισμού

Στη διαφύλαξη κεφαλαίων ασφαλείας του μηχανισμού στήριξης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη μείωση του χρέους, αλλά και στον περιορισμό του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου αποσκοπούσε η έκδοση του των ελληνικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας τον περασμένο Απρίλιο. Ο ΟΔΔΗΧ, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη στην έκδοση των ομολόγων για να καλύψει χρηματοδοτικά κενά, αλλά για να εξομαλύνει την καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους.

Στη διαφύλαξη κεφαλαίων ασφαλείας του μηχανισμού στήριξης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη μείωση του χρέους, αλλά και στον περιορισμό του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου αποσκοπούσε η έκδοση του των ελληνικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη χρήση του αγγλικού δικαίου στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας, ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη στην έκδοση των ομολόγων για να καλύψει χρηματοδοτικά κενά, αλλά για να εξομαλύνει την καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους.

Το αγγλικό δίκαιο

Αναφορικά με το θέμα της υπαγωγής του 5ετούς ομολόγου στο αγγλικό δίκαιο ο ΟΔΔΗΧ ανέφερε ότι η ομοιογένεια της αγοράς ομολόγων είναι καθοριστικός παράγοντας της εμπορευσιμότητας τους, άρα και της βελτιωμένης ρευστότητάς τους και εν τέλει της μείωσης των αποδόσεων τους.

Έτσι, στο πλαίσιο των παραπάνω στόχων, ήταν προτιμητέο η νέα έκδοση να είναι κάτω από το αγγλικό δίκαιο, και με τις ίδιες ρήτρες που προβλέπονταν για τα 10ετή ομόλογα, ώστε να μην επέλθει κάποιο «μειονέκτημα» στη νομική ασφάλεια του οφειλέτη. Με άλλα λόγια ο ΟΔΔΗΧ ανέφερε πως το ομόλογο περιβλήθηκε του αγγλικού δικαίου και όχι του ελληνικού ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να μην αισθανθούν λιγότερο εξασφαλισμένοι, έναντι των επενδυτών που ήδη διέθεταν 10ετή ομόλογα αγγλικού δικαίου.

Ο ΟΔΔΗΧ υπογραμμίζει ακόμη στο έγγραφό του ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses) από τις οποίες διέπεται η έκδοση των 5ετών ομολόγων αποτελούν υποχρέωση από την 1.1.2013 για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, άρα και για την Ελλάδα, ενώ στο ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν πέραν του αγγλικού δικαίου υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των αγοραστών των χρεογράφων ο ΟΔΔΗΧ ενημερώνει ότι «δεν υπάρχουν πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των επενδυτών της έκδοσης αυτής».

Πάντως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν ξεκαθαρίζει για το εάν τακτική της κυβέρνησης θα είναι εφεξής να εκδίδει ομόλογα μόνον αγγλικού δικαίου, ήτοι τίτλους που σε περίπτωση διενέξεων για την τύχη τους θα αποφασίζουν ξένα δικαστήρια και όχι τα ελληνικά. Πρέπει να σημειωθεί πως η εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως τα ομόλογα τελούν υπό αγγλικό δίκαιο, καθώς τα CACs έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Δημιουργία αποθέματος κεφαλαίων

Ο Οργανισμός προσθέτει ακόμα πως η έκδοση του ομολόγου 5ετούς διάρκειας δεν μπορεί να κριθεί με τους απλούς όρους μιας τρέχουσας ή μεμονωμένης απόπειρας άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές σε χαμηλό επιτόκιο, αλλά ως μορφή παρέμβασης στην καμπύλη επιτοκίων με σκοπό τη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς ομολόγων με πολλαπλά οφέλη στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η μείωση του χρέους ως απόλυτου αριθμού γρηγορότερα από το αναμενόμενο, όσο και η μείωση του μέσου κόστους εξυπηρέτησής του.

Όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ, ύστερα από δύο μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους όπως το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 και η επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου 2012, η αγορά ομολόγων απέμεινε με τίτλους που δεν εκδόθηκαν ποτέ σε πρωτογενή αγορά, με αγοραία αξία υποπολλαπλάσια της ονομαστικής, με όγκους που δεν ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ανά ομάδα τίτλου! Επιπροσθέτως αναφέρει πως δεν υπήρχε ούτε μια έκδοση τίτλου μεταξύ εξαμήνου και 9ετίας στερώντας έτσι την ελληνική αγορά ομολόγων από επιτόκια αγοράς για αυτές τις περιόδους.

Προς επίρρωση αυτών, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη στη νέα έκδοση για να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό (αυτή έχει ήδη διασφαλιστεί από το πρόγραμμα τα repos), αλλά για να διευκολυνθεί η μείωση χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω της διαφύλαξης κεφαλαίων ασφαλείας του μηχανισμού στήριξης και να επιτευχθεί μια ουσιαστική μετατόπιση της βάσης των επενδυτών της Ελληνικής Δημοκρατίας από μοχλευμένα κεφάλαια (hedge funds) σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (long term real money investors).

Σημειώνεται πως το σχετικό σχέδιο δημιουργίας αποθέματος κεφαλαίου ασφαλείας είχε αποκαλύψει προ ημερών σε δημοσίευμα του το in.gr.

Σημειώνεται πως μετά το 5ετές ομόλογο οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκαν αισθητά με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να αναμένει μόνον από τη μείωση του κόστους των εντόκων ετήσια εξοικονόμηση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Θ. Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024