Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό έγκριση η macitentan για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης στην Ευρώπη

Υπό έγκριση η macitentan για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης στην Ευρώπη

Την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθώς και τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) έλαβε η δραστική ουσία macitentan για την θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.

Την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθώς και τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) έλαβε η δραστική ουσία macitentan για την θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.

Η macitentan είναι ένας νέος διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERA) που προέκυψε από μια σχεδιασμένη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκου, με στόχο την ανάπτυξη ενός ERA με αυξημένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική υψηλή πίεση στις αρτηρίες μεταξύ της καρδιάς και των πνευμόνων του πάσχοντος. Τα συμπτώματα της ΠΑΥ δεν είναι ειδικά και μπορεί να ποικίλουν από ήπια δύσπνοια και κόπωση κατά τις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες έως σε συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας και σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητα άσκησης, και εν τέλει μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Ο FDA ενέκρινε τη χρήση του από του στόματος χορηγούμενου διπλού ανταγωνιστή των υποδοχέων της ενδοθηλίνης, macitentan, 10 mg άπαξ ημερησίως, για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ) με στόχο την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

Η macitentan ενδείκνυται για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ, Ομάδα Ι κατά ΠΟΥ) με στόχο την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Η εξέλιξη της νόσου περιλαμβάνει: θάνατο, έναρξη ενδοφλέβιας (IV) ή υποδόριας θεραπείας με προστανοειδή, ή κλινική επιδείνωση της ΠΑΥ (μειωμένη ικανότητα κατά την εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης, επιδείνωση συμπτωμάτων της ΠΑΥ και ανάγκη για πρόσθετη θεραπεία της ΠΑΥ). Η macitentan μείωσε επίσης την ανάγκη νοσηλείας για ΠΑΥ.

Η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου αποδείχθηκε σε μια μακροχρόνια μελέτη σε ασθενείς με ΠΑΥ, Λειτουργικού Σταδίου II-ΙΙΙ κατά ΠΟΥ, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία για 2 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι ασθενείς έλαβαν macitentan είτε ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 ή εισπνεόμενα προστανοειδή. Οι ασθενείς έπασχαν από ιδιοπαθή και κληρονομική ΠΑΥ (57%), ΠΑΥ λόγω διαταραχών του συνδετικού ιστού (31%), και ΠΑΥ λόγω συγγενούς καρδιοπάθειας με διορθωμένο έλλειμα. (8%).

Η Δρ Βάλερι Μακ Λαχλιν, διευθύντρια του Προγράμματος Πνευμονικής Υπέρτασης στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επεσήμανε ότι «η macitentan είναι η πρώτη κλινικά αποδεδειγμένη και η μόνη από του στόματος θεραπευτική επιλογή που ενδείκνυται για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και τη μείωση της ανάγκης νοσηλείας για ΠΑΥ».

Στην ένδειξη τηςmacitentan στις ΗΠΑ υπάρχει προειδοποίηση, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες τους κλάδου της υγείας, ότι το φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται σε εγκύους διότι μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Οι γυναίκες ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο μόνο μέσω του Προγράμματος REMS (Πρόγραμμα αξιολόγησης και ελαχιστοποίησης κινδύνου). Όλες οι γυναίκες ασθενείς πρέπει να εντάσσονται στο πρόγραμμα, να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για τεστ εγκυμοσύνης και να συμβουλεύονται τους ιατρούς σχετικά με την ανάγκη για αντισύλληψη.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (πιο συχνές από ό,τι με το εικονικό φάρμακο κατά ≥3%) που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με macitentan ήταν η αναιμία, η ρινοφαρυγγίτιδα/φαρυγγίτιδα, η βρογχίτιδα, η κεφαλαλγία, η γρίπη και η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι ιατροί συνιστάται να πραγματοποιούν μετρήσεις της αιμοσφαιρίνης και των ηπατικών ενζύμων πριν την έναρξη της macitentan και να τις επαναλαμβάνουν στη διάρκεια της θεραπείας, όπως ενδείκνυται κλινικά.

Στις ΗΠΑ, η macitentan θα είναι διαθέσιμη για τους ασθενείς τον Νοέμβριο.

Θετική γνωμοδότηση της CHMP
Παράλληλα, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για τη χρήση της macitentan (10mg) για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ).

Η CHMP συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την macitentan, ως μονοθεραπεία ή θεραπεία συνδυασμού, για τη μακροχρόνια θεραπεία της ΠΑΥ σε ενήλικους ασθενείς με συμπτώματα Λειτουργικής Κλάσης ΙΙ έως ΙΙΙ κατά ΠΟΥ. Η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί σε πληθυσμό ασθενών με ΠΑΥ, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοπαθούς και κληρονομικής ΠΑΥ, της ΠΑΥ που σχετίζεται με διαταραχές του συνδετικού ιστού, και της ΠΑΥ που σχετίζεται με απλή συγγενή καρδιοπάθεια μετά από χειρουργική διόρθωση.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP είναι ένα από τα τελικά βήματα πριν την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την τελική της απόφαση σε δύο μήνες.

Ο Δρ Νατζαρενο Γκαλι, από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία, υπογραμμίζει ότι «η δραστική ουσίαmacitentan είναι το πρώτο φάρμακο με το οποίο παρατηρήθηκε μακροπρόθεσμη καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με ΠΑΥ. Η macitentan δοκιμάστηκε στην πρώτη κλινική μελέτη έκβασης, χάρη στην οποία έχουμε πλέον ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία τόσο των νέων ασθενών όσο και αυτών που λάμβαναν ήδη αναστολείς PDE5. Η σημερινή γνωμοδότηση της CHMP είναι μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη για τους ασθενείς με ΠΑΥ».

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP βασίστηκε στα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τη μελέτη ορόσημο SERAPHIN Φάσης ΙΙΙ. Η εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine τον Αύγουστο του 2013, έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης περιστατικού νοσηρότητας ή θνητότητας, το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης, μειώθηκε κατά 45% (p<0,0001) με τη δόση 10 mg του macitentan σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε ανεξάρτητα με το εάν οι ασθενείς λάμβαναν ήδη ή όχι άλλες θεραπείες για την ΠΑΥ. Η SERAPHIN έδειξε επίσης μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου λόγω ΠΑΥ κατά 50% (p<0.0001) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024