Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
LG Optimus Black: Ένα smartphone για τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό

LG Optimus Black: Ένα smartphone για τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό

1η Ιουνίου, αρχή καλοκαιριού και η Wind σε συνεργασία με την LG προτείνουν στην ελληνική αγορά ένα "super smartphone" που έχει τόσο φωτεινή οθόνη ώστε να μπορεί κανείς να δει κάτω από τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό το περιεχόμενο της υπερμεγέθους οθόνης του.

1η Ιουνίου, αρχή καλοκαιριού και Wind και LG προτείνουν στην ελληνική αγορά ένα «super smartphone» που έχει τόσο φωτεινή οθόνη ώστε να μπορεί κανείς να δει κάτω από τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό το περιεχόμενο της υπερμεγέθους οθόνης του.

Ο λόγος για το LG Optimus Black που ξεχωρίζει χάρη στην «φωτεινότερη οθόνη στον κόσμο». Έχει διαγώνιο 4 ίντσες, WVGA 800×480 pixel, τεχνολογίας NOVA της LG, με φωτεινότητα που μετράει 700 «nits» (κεριά), αριθμός που θεωρείται ελάχιστος για να μπορεί κανείς να δει έξω το περιεχόμενο της οθόνης.

Πράγματι, εδώ το Optimus Black ήταν εύκολο να μας πείσει ότι σε μια ηλιόλουστη μέρα σαν την σημερινή, και μάλιστα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, μπορούμε να δούμε και να μοιραστούμε με τους διπλανούς μας φωτογραφίες και βίντεο.

Βάρος και μπαταρία

Ένα χαρακτηριστικό που θα αξιοποιηθεί για την προώθησή του αφού του δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι, το Optimus Black μπορεί να το σηκώσει ένα… μπαλόνι, αφού το βάρος του περιορίζεται στα 109 γραμμάρια. Η μείωση του βάρους σε αυτό το επίπεδο θεωρείται επίτευγμα, ιδιαίτερα όταν δεν γίνεται συμβιβασμός στην μπαταρία (1500mAh, από τις σχετικά μεγάλες μπαταρίες). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Samsung Galaxy S έχει βάρος… 10 γραμμάρια παραπάνω και το HTC Desire S 21 γραμμάρια παραπάνω (και πάλι μας είχε φανεί ελαφρύ).

Δεν προλάβαμε να υποβάλλουμε το Optimus Black σε εκτενή χρήση για να εκφέρουμε άποψη για την αυτονομία του, εντούτοις είναι φανερό ότι δεν είναι ζήτημα μόνο μιλιαμπερόριων αλλά και πολλών άλλων παραγόντων από το λειτουργικό έως τη χρήση.

Πάντως, μια ακόμα παράμετρος που αναμφισβήτητα επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας είναι η οθόνη (αν συνηθίζετε να κοιτάζετε «τι χρησιμοποιούσε τη μπαταρία» θα έχετε διαπιστώσει ότι μεγάλο ποσοστό αφορά το display). H LG υποστηρίζει ότι η οθόνη με την δική της τεχνολογία NOVA συμβάλλει στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας έως και 50% σε σύγκριση με τις συμβατικές οθόνες LCD, εξασφαλίζοντας ως εκ τούτου μεγαλύτερη αυτονομία.

Η διαφορά στο βάρος είναι αισθητή -δεν θα βρείτε πιο ελαφρύ- και η σχεδίασή του πράγματι έχει ως αποτέλεσμα ένα κομψό έξυπνο κινητό τηλέφωνο που η LG εκτιμά ότι θα έχει ιδιαίτερη απήχηση στο γυναικείο κοινό για έναν ακόμα λόγο: είναι εξαιρετικά λεπτό (το πάχος του δεν ξεπερνάει τα 9,4 χιλιοστά). Οι κατασκευαστές ανταγωνίζονται και σε αυτόν τον τομέα και, ακόμα κι αν κάποιο άλλο, όπως το Samsung Galaxy S, είναι παχύτερο κατά μερικά μόλις δέκατα του χιλιοστού (μισό χιλιοστό), αυτό είναι αρκετό για να θεωρηθεί επίτευγμα.

Επεξεργαστής και μνήμη

Σε ό,τι αφορά στις υποσχόμενες επιδόσεις του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα σχετικά ισχυρό τηλέφωνο με επεξεργαστή Texas Instruments OMAP3 χρονισμένο στο 1GHz -αν ψάχνετε για διπλοπύρηνο θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το LG Optimus 2X και να επενδύσετε 100 ευρώ παραπάνω (αν και μάλλον, αυτός δεν θα ήταν ο μόνος λόγος που θα κοιτάγατε το 2X). Έχει επίσης μεγάλη ενσωματωμένη μνήμη 2GB (RAM 512MB) και δυνατότητα προσθήκης κάρτας microSD (έως 32GB, συνοδεύεται από κάρτα 2GB).

Κάμερες

Το Black έχει κάμερα 5Mpixel πίσω με φλας LED που υποστηρίζει λήψη βίντεο με υψηλή ευκρίνεια 720p με ρυθμό 30 καρέ το δευτερόλεπτο, με δυνατότητα προσθήκης στοιχείων που αφορούν την τοποθεσία της λήψης (geo-tagging, για την οργάνωση και αναζήτηση των φωτογραφιών/βίντεο με βάση την τοποθεσία). Κάμερα υπάρχει και μπροστά και μάλιστα στα 2Mpixel (μεγαλύτερη από πολλά ανταγωνιστικά) για όσους θέλουν όχι μόνο να καταγράφουν το πορτρέτο τους αλλά και να κάνουν βιντεο-κλήσεις (αν και εδώ διατηρούμε μια επιφύλαξη για την διενέργειά τους, ελλείψει Android 2.3, εκτός εάν το αξιοποιήσει κανείς με κάποιες app ή με το Wi-Fi Direct όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια).


Android 2.2, όχι Gingerbread

Το νέο Optimus της LG έρχεται με Android 2.2 (Froyo), δηλαδή δεν έχει την τελευταία έκδοση του λειτουργικού, την 2.3 ή Gingerbread, η LG όμως υπόσχεται ότι θα υπάρξει αναβάθμιση (χωρίς να έχει αποφασιστεί πότε αυτή θα διατεθεί). Ως τότε, εν συντομία, αυτό που χάνει ο χρήστης της έκδοσης 2.2 είναι οι βελτιώσεις στην έκδοση 2.3, δηλαδή, όπως έχουμε ξαναγράψει:

Το Gingerbread είναι η ταχύτερη έκδοση του Android και στις βελτιώσεις του περιλαμβάνονται αυτές στο user interface, στην υποστήριξη της τεχνολογίας NFC καθώς και ένα εργαλείο επιλογής πληκτρολογίου και κειμένου, η υποστήριξη φωνητικών κλήσεων μέσω Ίντερνετ (VoIP/SIP), βελτιώσεις στη διαδικασία κοπής και επικόλλησης και η υποστήριξη γυροσκόπιου.

Apps for LG, by LG

Ο συνηθισμένος λόγος που καθυστερεί τους κατασκευαστές συσκευών να εγκρίνουν τις αναβαθμίσεις είναι οι δικές τους επεμβάσεις στην διεπαφή με την χρήστη, το user interface. Η LG κάνει τέτοιες επεμβάσεις (περιορισμένες σε σχέση, για παράδειγμα με αυτές που κάνει η HTC με το HTC Sense) και το εμπλουτίζει με κάποιες επιπλέον δυνατότητες, με τις πλέον σημαντικές να έχουν να κάνουν με κάποιες επιπλέον κινήσεις που μπορεί να κάνει ο χρήστης για να κάνει πιο λειτουργικό το Optimus Black του. Ανάμεσα στις app «for LG» είναι το Facebook for LG, το MySpace for LG και το Twitter for LG. Επίσης, η LG ενσωματώνει στα smartphone της τον Σύμβουλο Αγορών από το Android Market, προβάλλοντας κάθε μήνα μια νέα λίστα με μάλλον δημοφιλείς εφαρμογές (και προς το παρόν τουλάχιστον μόνο τις Free, δεδομένου ότι πρόσφατα η Ελλάδα προστέθηκε στις χώρες στις οποίες μπορεί να γίνει και αγορά/πώληση app δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη εφαρμογών και στην Ελλάδα). Η πρότασή μας προς την LG είναι να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο προβάλλοντας εφαρμογές, αν όχι ελληνικής ανάπτυξης (και γιατί όχι;), τουλάχιστον ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Gesture Key: Ερμηνεία κινήσεων κατά LG

H LG έχει επέμβει και στην τεχνολογία ερμηνείας κινήσεων για να κάνει πιο πλούσια την εμπειρία χρήσεως των κινητών της. Στην προκειμένη περίπτωση, η αναπαραγωγή βίντεο μπορεί να σταματήσει με ένα γύρισμα του τηλεφώνου ανάποδα. Ομοίως ενεργοποιείται η σίγαση όταν το τηλέφωνό σας χτυπάει εν μέσω σύσκεψης. Το Optimus Black έχει στη δεξιά πλευρά του ένα ειδικό πλήκτρο που η LG ονομάζει Gesture Key (φέρει το αρχικό G): όταν το πατάτε και στρέφετε αριστερά ή δεξιά το κινητό, μετακινείστε από την μια αρχική οθόνη στην άλλη. Όταν είστε στην γκαλερί φωτογραφιών, πατώντας το G μια φορά κάνετε zoom in και με ένα ακόμα πάτημα, zoom out. Εστιάζοντας, και κρατώντας πατημένο το G key μπορείτε να γυρίσετε το κινητό και να μετακινηθείτε σε διαφορετικά σημεία της ίδιας φωτογραφίας παρατηρώντας τις λεπτομέρειες. Επίσης, χτυπώντας με το δάχτυλό σας το κινητό στο πλάι, δεξιά ή αριστερά, μετακινείστε από την φωτογραφία στην άλλη, χωρίς να σύρετε το δάχτυλό σας στην οθόνη. Επίσης, το ίδιο πλήκτρο μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα χωρίς να ξεκλειδώσετε την οθόνη: πρέπει να πατάτε το G key και να κουνήσετε το Optimus Black σαν να… χτυπάτε φραπέ, ωστόσο σε αυτή την κίνηση δεν την είδαμε να ανταποκρίνεται (και χτυπήσαμε πολλούς καφέδες). Καλύτερα θα ήταν να είχε ένα απλό πλήκτρο κάμερας.

SmartShare και Wi-Fi Direct

Μια άλλη λειτουργία που υπάρχει στο LG Optimus Black είναι το λεγόμενο ShartShare, για το ασύρματο μοίρασμα περιεχομένου από/σε το smartphone σε άλλες συμβατές συσκευές DLNA (DMS), όπως την τηλεόραση, όντας αμφότερες συνδεδεμένες στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi. Εντούτοις, για να αξιοποιήσετε το SmartShare πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές που καλούνται να στείλουν ή να λάβουν περιεχόμενο υποστηρίζουν το πρωτόκολλο (απαιτείται υποστήριξη Digital Media Player).

Tο Optimus Black φέρει την πιστοποίηση Wi-Fi Direct. Με αυτό, επιτρέπει σε συμβατές συσκευές (δηλαδή, που επίσης υποστηρίζουν το πρωτόκολλο) να επικοινωνήσουν άμεσα χωρίς τη μεσολάβηση του router/hotspot για να ανταλλάξουν μηνύματα, φωτογραφίες, την αποστολή φωτογραφιών σε συμβατή τηλεόραση, για βιντεοκλήσεις ακόμα και για ομαδικά παιχνίδια (η επικοινωνία δεν περιορίζεται σε δύο, αλλά μπορούν να σχηματίσουν ομάδα περισσότεροι χρήστες πιστοποιημένων συσκευών με Wi-Fi Direct). H εμβέλεια παραμένει στα επίπεδα του Wi-Fi (δηλαδή τα 200 μέτρα) -η ταχύτητα επικοινωνίας εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων αυτής του επεξεργαστή. Πάντως, το Optimus Black υποστηρίζει και το ταχύτερο όλων Wi-Fi 802.11n.

Τιμή και διάθεση

Η προτεινόμενη τιμή λιανικής για το LG Optimus Black ορίστηκε στα 399 ευρώ, αν και το κόστος κτήσης μπορεί να μειωθεί καθώς (η περιορισμένη χρονικά) συνεργασία αποκλειστικής διάθεσης από τα Wind Stores, εξασφαλίζει επιδότηση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας για ιδιώτες και επαγγελματίες.

Wind: «Smartphone για όλους» με Smartphone Hot Line 1231

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο χρόνο η Wind δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα smartphone, που εκφράζεται από τη στρατηγική με σύνθημα «Smartphones για όλους»: στη γκάμα της υπάρχουν κινητά με τιμές που ξεκινούν από 119 ευρώ (όπως το LG Optimus Me ή το LG Optimus One). H εταιρεία δηλώνει ότι στα καταστήματα WIND σήμερα τα smartphone αποτελούν το 55% των συσκευών προς πώληση, εκπροσωπώντας όλα τα λειτουργικά συστήματα της αγοράς. Η στρατηγική «Smartphones για όλους» ενισχύεται και υποστηρίζεται περαιτέρω από τη WIND με νέα οικονομικά πακέτα Mobile Internet καθώς και από το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο 24ωρης λειτουργίας WIND Smartphone Hot Line 1231 για όλους τους κατόχους smartphone. To τελευταίο είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον, καθώς οι συνδρομητές αποκτούν μια αφοσιωμένη γραμμή εξυπηρέτησης ειδικά για τα σχετικά νέα στην ελληνική αγορά smartphone και κυρίως, την χρέωση της χρήσης του Διαδικτύου από το κινητό ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες χρεώσεις.

Τα νέα προγράμματα Mobile Internet που ανακοίνωσε η Wind τον Απρίλιο είναι τέσσερα και δίνουν κίνηση 100ΜΒ με 5 ευρώ το μήνα, 350ΜΒ με 10 ευρώ το μήνα, 750ΜΒ με 15 ευρώ και 1,5GB με 20 ευρώ το μήνα. Μετά την κατανάλωση του παγίου, κάθε ΜΒ χρεώνεται 10 λεπτά. Η ενεργοποίηση των νέων πακέτων γίνεται μέσα από τα καταστήματα WIND, τηλεφωνικά στο 1260 ή με την αποστολή δωρεάν SMS στο 1202.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024