Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μουσική Δωματίου με τον Λεωνίδα Καβάκο

Μουσική Δωματίου με τον Λεωνίδα Καβάκο

Συνδεδεμένος με το Μέγαρο Μουσικής από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, ο Λεωνίδας Καβάκος συμμετέχει στα 20ά του γενέθλια, με μουσική δωματίου Ρώσων συνθετών, παρέα με τον τσελίστα Γκοτιέ Καπυσόν και τον πιανίστα Νικολά Ανγκελίς. Οι τρεις τους έχουν κοινές διαδρομές, έχουν πολλές φορές μοιραστεί την ίδια σκηνή, έχουν ηχογραφήσει δίσκους και έχουν κατακτήσει […]

Συνδεδεμένος με το Μέγαρο Μουσικής από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, ο Λεωνίδας Καβάκος συμμετέχει στα 20ά του γενέθλια, με μουσική δωματίου Ρώσων συνθετών, παρέα με τον τσελίστα Γκοτιέ Καπυσόν και τον πιανίστα Νικολά Ανγκελίς.
Οι τρεις τους έχουν κοινές διαδρομές, έχουν πολλές φορές μοιραστεί την ίδια σκηνή, έχουν ηχογραφήσει δίσκους και έχουν κατακτήσει ένα κοινό μουσικό ιδίωμα, που μετατρέπει τις εμφανίσεις τους σε έναν απολαυστικό διάλογο οργάνων και ταμπεραμέντων. Για την γιορτή του Μεγάρου, την Κυριακή 27 Μαρτίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, επέλεξαν: το Πιάνο Τρίο Νο1, έργο 8, του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τη Σονάτα για βιολί και πιάνο, Νο1, έργο 80, του Σεργκέι Προκόφιεφ και το Πιάνο Τρίο, έργο 50, του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

«Οι εμφανίσεις μου στο Μέγαρο Μουσικής μου χαρίζουν μοναδικά αισθήματα», λέει ο Λεωνίδας Καβάκος, που ήταν πολύ νέος, αλλά ήδη πολυβραβευμένος, όταν το 1991 το Μέγαρο «άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο της κλασσικής μουσικής» και έγινε για τον ίδιο ένα δικό του σπίτι, όπου επιστρέφει συχνά και διαρκώς, ενώ στο παρελθόν υπήρξε υπεύθυνος και για κύκλους του προγράμματός του.

«Δύσκολα θα συναντήσουμε σήμερα βιολιστή που οι έξοχες και εύπλαστες μελωδίες του βιολιού του μπορούν να ακουστούν ξεκάθαρα μέσα από τον ήχο μιας μεγάλης ορχήστρας», έγραψε πριν από λίγο καιρό η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και οι «New York Times» σε πρόσφατη εμφάνισή του στο Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι, με την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και τον Ραφαέλ Φρύμπεκ ντε Μπούργος στο πόντιουμ, θαύμασαν «την εσωτερικότητα, τη διαύγεια, την κομψότητα και τη δραματική ένταση του ήχου του».
Γεννημένος στην Αθήνα το 1967, ο Λεωνίδας Καβάκος άρχισε βιολί στα 5 του χρόνια με δάσκαλο τον βιολιστή πατέρα του και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών με τον Στέλιο Καφαντάρη. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση παρακολούθησε τα master classes του Τζόζεφ Γκίνγκολντ, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις και το 1984 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών. Πριν από τα 21 του χρόνια, είχε κερδίσει το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σιμπέλιους στο Ελσίνκι (1985), το αργυρό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό της Ιντιανάπολις και τα πρώτα βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Νόυμπουργκ, στη Νέα Υόρκη και στον Διεθνή Διαγωνισμό Παγκανίνι. Στα 12 χρόνια του ήταν ο νεότερος μουσικός στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία έπαιξε στα Proms του Λονδίνου, στην Μουζίκφεράιν της Βιέννης και στην Κοντσέρτχεμπάου του Άμστερνταμ.

Ο Λεωνίδας Καβάκος παίζει με «Abergavenny», Στραντιβάριους του 1724.

Ο Νικολά Ανγκελίς γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1970 και άρχισε πιάνο με τη μητέρα του, στα 5 του χρόνια. Έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο στα 7 του με μια ορχήστρα δωματίου στις ΗΠΑ και το κοντσέρτο Κ.467 του Μότσαρτ. Στα 13 του έγινε δεκτός στο Παρισινό Ωδείο, με δασκάλους του, τον Άλντο Τσικολίνι και την Υβόν Λοριό. Το 1989 κέρδισε το 2ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Casadesus, στο Κλήβελαντ του Οχάιο, το 1994 το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Τζίνα Μπαχάουερ και το 2002 το βραβείο Νέων ταλέντων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου του Ρουρ. Το 2003 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και μαέστρο τον Κουρτ Μαζούρ. Την επόμενη χρονιά περιόδευσε με τον Μαζούρ και την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας στην Ιαπωνία και την περίοδο 2007/08 ο Βλάντιμιρ Γιουρόφσκι, τον κάλεσε να ανοίξουν μαζί την σεζόν της Εθνικής Ορχήστρας της Ρωσίας, στη Μόσχα.

Οι σονάτες για βιολί και πιάνο με τον Ρενό Καπυσόν κέρδισαν το Diapasson d’Or, το Shoc του Monde della Musique και το BBC Music Choice.

«Ανάμεσα στους νέους βιολοντσελίστες, ο Γκοτιέ Καπυσόν ακτινοβολεί και ξεχωρίζει», έγραψε η βρετανική «The Telegraph», μετά την εμφάνισή του με την Ορχήστρα του Θεάτρου Μαρίινσκι και τον Βαλέρι Γκεργκίεφ στο πόντιουμ, πέρυσι στο Λονδίνο. Με μια ήδη μεγάλη σόλο δισκογραφία, που περιλαμβάνει Χάιντν, Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ, Τσαϊκόφσκι, Μπραμς, Σούμπερτ, Ραβέλ, Σεν Σάνς και πολλούς άλλους, ο Γάλλος μουσικός έχει κατακτήσει μαέστρους, κριτικούς και κοινό με την ποιότητα και το πάθος των ερμηνειών του.

Γεννήθηκε το 1981 στο Σαμπερί της Σαβοϊας, άρχισε βιολοντσέλο στα 4 χρόνια του, αποφοίτησε το 1997 από το Παρισινό Ωδείο με το πρώτο βραβείο στο βιολοντσέλο, συνέχισε τις σπουδές του μέχρι το 2000 στο Εθνικό Ωδείο στο Παρίσι, κατακτώντας το πρώτο βραβείο στο βιολοντσέλο και στη μουσική δωματίου και τις ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.
Την περίοδο 1997-98, ο Καπυσόν, σπουδαστής ακόμα, συνέπραξε με την Ορχήστρα Νέων της Ευρώπης και την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ και συνεργάστηκε με κορυφαίους μαέστρους, όπως ο Μπέρναρντ Χάιντινγκ, ο Πιέρ Μπουλέζ και ο Κλάουντιο Αμπάντο. Η Μάρθα Άργκεριχ υπήρξε η μέντοράς του και το καθιερωμένο Φεστιβάλ του Λουγκάνο, όπου επιστρέφει τακτικά ως προσκεκλημένος, μια από τις σημαντικές αφετηρίες για τον ίδιο.
Αναγνωρισμένος και περιζήτητος από μεγάλες ορχήστρες, με πάθος για τη μουσική δωματίου, εμφανίζεται πολλές φορές με τον αδελφό του, εξαιρετικό βιολιστή, Ρενό Καπυσόν και όπως συμβαίνει με τους ξεχωριστούς βιρτουόζους, είναι παράλληλα, και ένας λαμπρός πιανίστας.
Πριν από λίγους μήνες, μετά από την σόλο εμφάνισή του στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η κριτικός των «New York Times», Βίβιεν Σβάιτζερ, εκθείασε τη «γαλατική του φινέτσα, τις μυριάδες φωτοσκιάσεις της ερμηνείας του, τον πλούτο, τη λάμψη και ταυτόχρονα την ηρεμία των χρωμάτων του».

Ο Γκοτιέ Καπυσόν παίζει με βιολοντσέλο Matteo Goffriler του 1701, δάνειο της BSI (Banca della Svizzera Italiana).

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι: €9,00(Φοιτητικά) – 15,00 – 27,00 – 38,00 – 55,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024